Homeopathie en slangen

Veel mensen denken dat homeopathische middelen bereid worden uit planten, maar dat is slechts ten dele zo. Alles wat de natuur te bieden heeft en een giftige werking heeft op de mens kan na een grondige bewerking (het potentiëren) als homeopathisch geneesmiddel worden ingezet. Niet alleen planten, maar ook mineralen en elementen, ziekteprodukten en dierlijke middelen worden in de homeopathie veel gebruikt.

Dierenmiddelen
Mensen die passen bij een homeopathisch middel uit het dierenrijk vertonen (vooral op het moment dat ze ziek zijn) een heftig, opvallend gedrag; ze zijn vaak expressief, aandacht trekkend en zoeken strijd en competitie met hun omgeving. Een aantal diersoorten waarvan meestal het gif of een ander afscheidingsproduct in de homeopathische geneeskunde worden toegepast zijn:
insekten: o.a. de honingbij, de paardenwesp, keversoorten zoals de Spaanse vlieg, luizen, mieren en zelfs de kakkerlak!
spinnen: zowel de gewone kruisspin als giftiger soorten zoals de vogelspin, de wolfspin, de zwarte weduwe en de sinaasappelspin worden in de homeopathie gebruikt.
zeedieren: de bekendste middelen uit de wereld van de zeedieren zijn de kreeft, bloedkoraal, kwal, purperzeeslak en zeester; homeopathisch verreweg het meest toegepaste zeedier is de Sepia, de zeekat, een inktvis waarvan de inkt uit de inktbuidel een fantastisch geneesmiddel biedt voor hormonale stoornissen bij vrouwen.

Ook moet u niet vreemd opkijken van homeopathische middelen die van oorsprong uit de schorpioen, het stinkdier, de bever, de potvis of de Amerikaanse adelaar komen!

Slangen
Een bijzondere plaats in de homeopathie nemen de slangenmiddelen in; in de hele wereld worden ze ingezet bij klachten als hooikoorts, menstruatiestoornissen, hoofdpijnen, maar ook bij neurologische aandoeningen (verlammingen, beroertes), bloedingen en trombose. Momenteel worden circa 10 slangen regelmatig homeopathisch toegepast waaronder de lanspuntslang, de koperkop, de adder, de koraalslang, de brilslang (cobra) en de ratelslang.

Lachesis
Het meest toegepaste homeopathische slangenmiddel wordt bereid uit het gif van de Zuid-Amerikaanse bosmeesterslang, de lachesis muta of surucucu (genoemd naar het zoemende geluid dat ze maakt als ze op haar prooi wacht). Lachesis-mensen beleven emoties intens en ze laten dat ook merken: ze praten veel en gepassioneerd (het liefst ondersteund door veel koffie of alcohol), ze zijn scherpzinnig en ambitieus, ze kunnen buitengewoon hartelijk zijn maar ook overspoeld worden door heftige jaloezie. Het zijn nachtmensen die niets van hitte of te veel zonnewarmte moeten hebben, strakke kleding verdragen ze slecht (vooral rond de hals).

Opmerkelijk is dat de aandoeningen van mensen die Lachesis nodig hebben (zoals bloedneuzen, keelontstekingen, eierstokproblemen, steenpuisten, hartklachten, migraine) vaak aan de linkerkant van het lichaam zitten.
Verder is dit bijzondere slangenmiddel één van de belangrijkste homeopathische geneesmiddelen bij premenstruele klachten en opvliegers bij vrouwen in de overgang. Eén enkele dosis van de bosmeesterslang kan de enorme vitaliteit van deze mensen weer in harmonie brengen.