Wat is homeopathie?

Homeopathie is een behandelmethode met geneesmiddelen die op speciale homeopathische wijze zijn bereid uit natuurlijke producten, zoals dierlijke stoffen, planten en mineralen. Door een sterke verdunning en een intensieve bewerking (het potentiëren) wordt de schadelijke en giftige werking van de natuurlijke grondstof weggenomen en ontstaat een werkzaam geneesmiddel.

Hoe werkt homeopathie
Hoe kan zo’n sterk verdund geneesmiddel nu werken? Niemand weet het eigenlijk, maar een goede verklaring zou kunnen zijn, dat er tijdens het verdunnen en schudden van de vloeistof een soort foto of vingerafdruk van de oorspronkelijke stof ontstaat. Als dit homeopathische middel past bij de specifieke klachten van de patiënt en aansluit bij zijn totale karakter, zal het lichaam deze homeopathische afdruk herkennen. Hierdoor wordt het lichaam van binnenuit gestimuleerd om te herstellen en te genezen.

Hahnemann – de grondlegger van homeopathie
Samuel Hahnemann leefde van 1755 tot 1843. Hij was een geniale onderzoeker, arts en apotheker afkomstig uit de omgeving van Dresden in het vroegere Oost-Duitsland. Het basisprincipe van de homeopathie, “hetzelfde genezen met hetzelfde”, ontdekte hij door proeven te nemen met kinabast. Kinine, gemaakt uit kinabast, werd toen gebruikt als geneesmiddel tegen malaria. Hahnemann ontdekte dat toen hij kinine innam zonder malaria te hebben, malariaverschijnselen ging vertonen. Proeven met andere stoffen versterkten hem in zijn ideeën. Heel erg giftige stoffen zijn ongeschikt om zomaar in te nemen en zo kwam Hahnemann op het idee deze stoffen sterk te verdunnen en krachtig te schudden na elke verdunning om de giftige werking te verminderen. Tot zijn verrassing bleken zijn geneesmiddelen daarna nog beter te werken. Hahnemann werkte in heel Europa met de door hem verder ontwikkelde homeopathische behandelwijze en werd vooral bekend door de geweldige resultaten van homeopathie bij de grote cholera- en pestepidemieën. Hij was tot op hoge leeftijd actief als homeopathisch arts en als leermeester voor vele collega-artsen. Hij overleed op 88-jarige leeftijd in Parijs.

Meer over homeopathie leest u op de website van Vereniging Homeopathie.