Ontstaan van de praktijk

Jan Bol studeerde in 1978 af als arts na de studie Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarna heeft hij jarenlang als huisarts gewerkt. In 1993 zei hij het huisartsenwerk vaarwel om zich als algemeen en homeopathisch arts te vestigen. In datzelfde jaar is hij zijn Homeopathische Praktijk gestart aan de Kometenstraat 5 in de stad Groningen.

Het was in 1978, toen hij zijn artsenstudie voltooide, geenszins voor de hand liggend dat hij zich in de homeopathie zou gaan specialiseren. In eerste instantie vervolgde hij zijn studie met de toen nog éénjarige huisartsenopleiding en werkte gedurende die periode in huisartsenpraktijken in Beilen en Balk. Tegenwoordig is er een tekort aan huisartsen, maar dat was in 1980 zeker niet het geval: er waren toen huisartsen te veel!

Toch kon hij parttime aan de slag in de huisartsenpraktijk in Hoogezand van zijn opleider. Toen niet lang daarna één van de huisartsen daar zijn been brak, heeft hij tijdelijk de gehele praktijk van deze huisarts overgenomen. Het was daarna niet zo’n hele grote stap meer om te solliciteren bij de Universitaire Gezondheidsdienst, de huisartsenpraktijk voor studenten in de stad Groningen. Deze huisartsenpraktijk werd 1984 geprivatiseerd en als huisartsengroepspraktijk toegankelijk voor alle bewoners van de binnenstad.

De daar werkende artsen konden zich specialiseren in een alternatieve vorm van genezen. Eén van de collega’s specialiseerde zich bijvoorbeeld in acupunctuur. Jan Bol begon, aanvankelijk met enige scepsis, in 1990 aan de driejarige opleiding voor homeopathisch arts in Wageningen.

Gedurende de opleiding bleek hoeveel meer mogelijkheden homeopathie bood voor het genezen van patiënten dan vaak in de reguliere praktijk als resultaat te behalen is. Zijn aanvankelijke scepsis maakte daarom al snel plaats voor enthousiasme.

Maar, iemand op een goede manier met homeopathie genezen vereist een andere manier van werken dan in de reguliere huisartsenpraktijk, waar vaak maar weinig tijd voor elke individuele patiënt kan worden vrijgemaakt. In 1993 heeft hij daarom de knoop definitief doorgehakt: hij heeft de huisartsenpraktijk vaarwel gezegd en is gestart als zelfstandig gevestigd integraal arts, die sindsdien zijn schat aan ervaring en actuele kennis uit de algemene geneeskunde combineert met zijn homeopathische specialisatie.