Homeopathie en Nux Vomica

Een aantal jaren geleden kwam een directeur van een middelgroot bedrijf op mijn spreekuur met maagklachten en slaapproblemen. “Ik ben veel te ongeduldig”, zei hij. “Op weg hierheen in de auto zit ik me op te winden als mensen te traag optrekken bij het stoplicht. Het ergert me mateloos om opgehouden te worden. Afhankelijk zijn van anderen vind ik vreselijk. Zelfs die paar minuten dat ik in de wachtkamer moest wachten, duurden me al veel te lang.”

Een lang, diepgravend gesprek was duidelijk niet aan hem besteed, dat vond hij maar tijdverspilling. “Geef me nu maar wat van die homeopathische wonderkorrels, dan kan ik weer verder.” Af en toe een paar korrels Nux vomica hebben hem minder gejaagd gemaakt. Hij is veel rustiger nu, relaxter en kan nu meer tijd nemen voor zijn werknemers, maar ook voor zijn gezin.

De braaknoot
Net als heel veel andere homeopathische geneesmiddelen wordt Nux vomica gemaakt uit een natuurproduct, namelijk uit het strychnine bevattende zaad van de Strychnos nux vomica, oftewel de braaknoot.
Het type mens dat veel baat kan hebben bij het homeopathische geneesmiddel Nux vomica is gemakkelijk te herkennen. Het zijn harde werkers met een vurig temperament, die veel te veel hooi op hun vork nemen. Ze kunnen niet stil zitten en hebben een hekel aan niets doen. Ze hebben de neiging zichzelf op de been te houden met veel koffie, drank en/of sigaretten.

Hun zenuwstelsel (en hun humeur!) raken overprikkeld en geïrriteerd, ze gaan zich aan alles ergeren, zelfs het verdragen van licht of geuren gaat niet meer. Vervolgens komt de Nux vomica-patiënt op het spreekuur met allerlei lichamelijke klachten, zoals verkoudheden, hoofdpijn (vaak is dat pijn bovenin het hoofd, “alsof er een spijker in geslagen wordt”), slaapproblemen, maagpijn en verstopping.

Het moderne leven
Rond 1900 werd door de toenmalige homeopathische artsen Nux vomica al gezien als een geneesmiddel dat bij uitstek paste bij klachten die ontstonden door het jachtige (!) leven in die tijd. De Materia Medicaboeken uit die tijd vermelden:

“De typische Nux vomica-patiënt is tamelijk mager, snel, actief, nerveus en prikkelbaar. Hij verricht veel mentale arbeid, staat geestelijk onder spanning en leidt een zittend leven. Het grootste deel van de dag zit hij achter een bureau, hij moet veel met zijn hoofd werken en is onderhevig aan de zorgen en spanningen die bij het zakenleven horen. Dit drijft hem tot het, soms overmatige, gebruik van koffie en wijn, of tot veel roken, ten einde de spanningen de baas te worden, zo hij al weerstand heeft kunnen bieden aan andere drugs. Als bij het uitkleden een kledingstuk achter een knoopje blijft haken, trekt hij het er uit kwaadheid vanaf en als een stoel hem in de weg staat, schopt hij hem omver.”

Dit Nux vomica-beeld van extreem ongeduld en irritatie werd ruim honderd jaar geleden vooral bij mannen herkend, maar in onze tegenwoordige tijd waarin ook vrouwen en zelfs kinderen agenda’s hebben met strak geplande tijdschema’s, zullen steeds meer mensen dit bijzondere homeopathische middel nodig hebben.