Verkouden kinderen

Sommige kinderen kunnen regelmatig, en naar het lijkt zonder enige aanleiding, grieperig worden: het hoofd en de neus zitten vol, het kind is afwisselend rillerig en zweterig, de temperatuur kan wel tot ruim over de 39 graden stijgen. Het zieke kind maakt een duffe, afwezige indruk en klaagt over een beurse pijn in alle botten en spieren (een gevoel dat we goed kennen als we als volwassenen griep krijgen).

Verminderde weerstand
Als een kind steeds maar weer koortsig en verkouden wordt, kan dit bijvoorbeeld veroorzaakt worden door problemen met de buis van Eustachius, vergrote neus- en keelamandelen, of door een astmatische aanleg. Als er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen voor de terugkerende klachten lijkt het wel alsof er “gewoon” een verminderde weerstand tegen infecties bestaat bij deze kinderen.

Composieten (zonnebloemachtigen)
Een homeopathisch arts geeft bij kinderen met verminderde weerstand vaak een homeopathisch middel dat bereid is uit de uitgebreide familie van de Composieten of zonnebloemachtigen. De totale familie bestaat uit wel 25.000 soorten die over de hele wereld in alle klimaten groeien. Tot deze familie behoren bijvoorbeeld de artisjok, witlof, sla en andijvie, maar ook het madeliefje, de zonnebloem, paardenbloem, korenbloem, kamille, duizendblad, de aster en de goudsbloem.

Waterhennep
Een plant uit de composietenfamilie die we homeopathisch vaak in de acute fase van verkoudheid gebruiken is de waterhennep (Eupatorium); in het Materia Medica-boek lezen we het oorspronkelijke vergiftigingsbeeld van deze plant dat overeenkomt met de ons welbekende griepverschijnselen: “hevige, zeurende pijn in de botten alsof ze zullen breken; beurs gekneusd gevoel in de spieren van borst, rug en ledematen; rusteloosheid, misselijkheid en rillerigheid; bonzende hoofdpijn, rauw gevoel in keel en luchtpijp; hevige koude rillingen die beginnen op de rug”.

Homeopathie thuis
Een zonnebloemachtig plantje dat inmiddels door half Nederland geslikt lijkt te worden is de smalle purperhoed (Echinacea). Het is inderdaad een plant met goede infectiewerende kwaliteiten (vroeger werd het bv. bij kraamvrouwenkoorts, slangenbeten en steenpuisten gebruikt), maar in de vorm waarin het tegenwoordig alom verkrijgbaar is, is het plantje zo weinig homeopathisch gepotentieerd dat het bij langdurig gebruik juist infecties, puisten en zweren en ook vermoeidheid kan opwekken.

Mijn advies: kortdurend gebruiken bij dreigende griep of verkoudheid, maar niet zomaar maanden (of jaren) achter elkaar innemen, want dan is het effect averechts!