ADHD

Hyperactieve kinderen werden ze vroeger genoemd, tegenwoordig heten ze met een lelijk woord ADHD-kinderen (Attention Deficit Hyperactivity Disorder); in de dagelijkse praktijk hebben we het over kinderen (meestal jongens) die niet stil kunnen zitten, snel afgeleid zijn, iedere impuls volgen zonder na te denken en die (in tegenstelling tot hun omgeving!) maar nooit moe lijken te worden.

Huidige opvattingen over ADHD
Wetenschappers zijn het er over eens dat een ADHD-stoornis voor een  deel erfelijk bepaald is, maar ook problemen bij de bevalling, ziektes in het eerste levensjaar, voedingsmiddelen (suiker) en omgevingsfactoren (de moderne tijd: opgroeien met veel snelle en harde prikkels) lijken van invloed te zijn. Geadviseerd wordt om bij deze hyperactieve kinderen een strikte, consequente opvoeding en begeleiding te geven met veel structuur en weinig heftige prikkels, eventueel in combinatie met gedragstherapie.

Ritalin
Steeds vaker wordt medicatie ingezet bij ADHD-kinderen, met name Ritalin; dit geneesmiddel bevat tegenstrijdig genoeg een soort amfetamine (“speed”) die bij deze kinderen juist de impulsiviteit afremt en daardoor de concentratie verbetert. In 1997 werd 65-duizend maal Ritalin voorgeschreven, in 1999 wordt een stijging naar 160-duizend recepten verwacht!

Homeopathische middelen bij ADHD
Een goed homeopathisch medicijn moet niet alleen passen bij de rusteloosheid en impulsiviteit van het kind, maar ook bij andere opvallende kenmerken zoals voedingvoorkeur, temperatuurgevoeligheid, dromen, slaappatroon etc. In de natuur bestaat een aantal planten, minerale en dierlijke produkten die een vergiftigingsbeeld geven dat lijkt op het ADHD-beeld; als homeopathisch geneesmiddel kunnen deze stoffen juist de onrust, de heftigheid en de concentratiestoornissen van het hyperactieve kind verminderen.

Enkele voorbeelden uit de homeopathische praktijk
– Arsenicum jodatum: hyperactieve kinderen die het snel warm hebben, niet stil kunnen zitten en de neiging hebben dingen stuk te scheuren; vaak verstopte neus, verstopte oren, hooikoorts, astma.
– Agaricus (vliegenzwam): grappige kinderen, nemen graag anderen in de maling, durven alles en zijn dan moeilijk af te remmen; deze kinderen leren vaak laat lopen door hun houterige, onhandige motoriek.
– Cina (levantalsem, een soort absintachtige plant): zeer prikkelbare kinderen die steeds iets anders willen, kunnen enorm dwars zijn (ze kunnen zelfs de moedermelk weigeren); vaak verkouden of last van de darmen.
– Tarantula (de grote wolfsspin): kinderen met een tomeloze energie, ze zingen en dansen en springen en rennen en gunnen zich soms nauwelijks tijd om te slapen (ze kunnen zelfs ‘s nachts nog rondjes gaan rennen om tot rust te komen!); ze houden enorm van muziek met een hard en snel ritme.
– Veratrum album (witte nieswortel): rusteloosheid en een overmaat aan energie bij hele slimme kinderen die mentaal zo overprikkeld kunnen raken dat ze soms manisch gedrag gaan vertonen; in de tropen wordt Veratrum bij ernstige diarree (cholera) gebruikt.

Dit was slechts een kleine greep uit een groot aantal homeopathische stoffen die bij ADHD-kinderen gebruikt worden. Ook andere onrustige kinderen, zoals huilbaby’s hebben vaak baat bij deze groep middelen, hierover in een volgende aflevering van Homeopathische Praktijk meer.