Homeopathie van A tot Z: Lippen-Littekens-Maag

Veel minerale, dierlijke en plantaardige stoffen die in de natuur voorkomen veroorzaken vergiftigingsverschijnselen als mensen ze zouden innemen, met andere woorden: mensen worden er ziek van. Homeopathische geneesmiddelen, die van deze stoffen worden gemaakt, bevatten geen giftige stoffen meer maar slechts een soort afdruk, zoals een foto, van de oorspronkelijke stof. Deze homeopathische afdruk herkent het lichaam als een soort “daderprofiel”: het lichaam herkent de dader van zijn klachten en reageert daarop met een genezingsreactie.

Welke homeopathische middelen passen het best bij lipkloven, littekens en maagklachten? Hier volgen de antwoorden:

Lippen
Om de lippen goed vet en soepel te houden, kun je een stick gebruiken op basis van eucerine, cacaoboter of calendula (goudsbloem). Uitdroging en beschadiging door zonlicht en koude wind en scherp eten kan hiermee vaak worden voorkomen. Soms werken deze sticks onvoldoende en kunnen kloofjes en scheurtjes in de lippen erg hardnekkig en pijnlijk zijn. Dan kan een homeopathisch geneesmiddel uitkomst bieden.

Natrium muriaticum is bijvoorbeeld een belangrijk middel bij lipkloven, maar ook bij koortsuitslag. Daarnaast worden Nitricum acidum, Sulphur en Arum triphyllum (gemaakt van de aronskelk) veel gebruikt. Een bijzonder middel is Cundurango, de condorliaan (de bekende tuinplant de maagdenpalm is hier familie van). Cundurango is vooral werkzaam bij mensen met maagklachten en die overal pijnlijke kloofjes hebben bij meerdere lichaamsopeningen.

Littekens
Een litteken is een stugge, harde bindweefselmassa die de ruimte opvult tussen de wondranden na een huidbeschadiging of een operatie. Deze littekens inmasseren met zalven die calendula of grafiet bevatten, heeft zeker effect als hiermee in een vroegtijdig stadium wordt begonnen en zeker een aantal maanden wordt volgehouden. Homeopathische geneesmiddelen werken het beste van binnenuit, dus niet door ze op te smeren, maar door homeopathische korrels te slikken.

De belangrijkste middelen bij verzachting van littekens zijn:

 • Graphites (grafiet) bij harde littekens en dan niet alleen bij littekens op de huid, maar ook bij inwendige littekens.
 • Antimonium crudum (grauwe spieglans) werkt op littekens met eeltvorming.
 • Calcium fluoricum is vooral geschikt bij verkalkte littekens, bijvoorbeeld op het trommelvlies na herhaalde middenoorontstekingen.

Maagklachten
Bij aanhoudende maagklachten -zeker met pijn, overgeven, afvallen, veranderde ontlasting- is het belangrijk om door de huisarts of specialist een eventuele oorzaak te laten vaststellen. Zuurremmers, zoals het bekende omeprazol, of een meervoudige kuur tegen de helicobacterbacterie die bij maagzweren wordt aangetroffen zijn vaak effectief, maar soms is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij lichte maagklachten helpt het vermijden van prikkelende voeding, tabak en sommige medicijnen (zoals ibuprofen en diclofenac). Een goedgekozen homeopathisch maagmiddel moet  klachten als maagzuur, opgeblazen gevoel en winderigheid helpen bestrijden.

Homeopathische middelen die ik zelf vaak voorschrijf zijn:

 • Lycopodium (wolfsklauw) bij zuurbranden, een opgeblazen buik en winderigheid. Het past bij mensen die opzien tegen veranderingen en nieuwe situaties.
 • Nux vomica (braaknoot) bij misselijkheid en overgeven. Vooral werkzaam bij drukke en ongeduldige mensen.
 • Argentum nitricum past bij gespannen, nerveuze, angstige mensen met steeds terugkerende maagzweren.
 • Robinia wordt gebruikt als vooral het maagzuur overheerst.
 • China officinalis (kinine) versnelt de vertering in de maag en verbetert het opgeblazen gevoel.
 • Antimonium crudum is ook heel geschikt bij kinderen. Het helpt bij klachten doordat de patiënt te grote brokken doorslikt zonder afdoende te kauwen.

Bij maagklachten is een specialistische behandeling soms niet te vermijden, maar als het mogelijk is, is homeopathie een patiëntvriendelijk alternatief.

Homeopathie van A tot Z: Keelpijn-Kneuzingen-Koortslip

In deze aflevering over kleine maar lastige aandoeningen staat de homeopathische aanpak van keelpijn, kneuzingen en koortsuitslag centraal. Uiteraard geldt weer: bij twijfel en bij aanhoudende klachten uw arts raadplegen.

Keelpijn
Je kunt pijn in je keel krijgen door teveel praten, rook of scherp eten, maar keelpijn die doorzet wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een verkoudheidsvirus dat zich ook graag in de neus en de luchtpijp nestelt. De welbekende gevolgen van een verkoudheidsvirus zijn een rauwe keel, snotteren en hoesten. Vaak is gewoon uitzieken de enige remedie. Ter ondersteuning kan iedereen uit het grote aanbod aan gorgeldrankjes en zuigtabletten zijn eigen keus maken. Over de werkzaamheid hiervan voor de genezing zijn de meningen nog altijd verdeeld, maar door ergens op te zuigen ontstaat extra speeksel waardoor de keel gesmeerd wordt. Ook iets meer drinken heeft dit effect. Het is beter om suiker en melkproducten te vermijden, want dat zorgt voor extra slijm in de keel.

In mijn eigen praktijk heb ik goede ervaringen met specialistische homeopathische middelen als Quillaya en Saponaria (zeepkruid), hiermee kan een keelverkoudheid vaak in de kiem worden gesmoord. Het is dus wel raadzaam om hier op tijd mee te beginnen.

Als vergrote keelamandelen de oorzaak zijn van terugkerende keelklachten zijn middelen als Barium carbonicum, Agraphis (wilde hyacinth) en Mercurius (bij ontstekingen) zeer effectief. Met deze homeopathische geneesmiddelen kan het operatief laten verwijderen van de amandelen vaak voorkomen worden.

Kneuzingen
Bij alle bloeduitstortingen, zwellingen en kneusplekken is Arnica montana (valkruid) het homeopathische middel van de 1e keus. Arnicazalf kan op deze plekken worden gesmeerd, maar pas op: deze zalf níet op open wonden smeren! Het beste is het echter om Arnicatabletten te slikken.Naast Arnica geef ik in mijn praktijk ook het madeliefje (Bellis perennis, werkt goed op diepere weefsels), de smeerwortel (Symphytum, werkt goed bij spierkneuzingen en oogletsel) en sintjanskruid (Hypericum, prima middel bij zenuwletsel).

Koortslip
Koortsuitslag wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Heb je dit virus eenmaal in je lichaam dan raak je het haast niet meer kwijt. Bij koorts, teveel zon, huidbeschadiging, stress neemt dit virus zijn kans (weer) waar om toe te slaan. De koortsuitslag ontstaat meestal op de lippen en rond de mond, soms zelfs tot op en in de neus. Het kondigt zich aan met een pijnlijk en branderig gevoel, waarna spoedig blaasjes ontstaan die na enige dagen weer indrogen.

De gewone behandeling bestaat uit insmeren met Zinkzalf, eventueel aangevuld met Aciclovir, een virus remmende stof.

Het beste homeopathische geneesmiddel is Natrium muriaticum (gemaakt van gewoon zout). Het vermindert de omvang en de duur van de uitslag en wat belangrijker is: het herpesvirus steekt daarna minder vaak de kop weer op. Behandeling en preventie in één keer! Zo is homeopathie op zijn best!

Homeopathie van A tot Z: Aambeien-Acne-Aften

In de komende afleveringen veel aandacht voor de homeopathische aanpak van kleine (maar vaak lastige!) kwaaltjes, en wel in alfabetische volgorde. Ditmaal aambeien, anuskloofjes, acne en aften.

In de komende afleveringen veel aandacht voor de homeopathische aanpak van kleine (maar vaak lastige!) kwaaltjes, en wel in alfabetische volgorde: dus van aambeien tot zuurbranden en van acné tot (wie weet) zweetvoeten. Uiteraard geldt ook bij kleine, ogenschijnlijk onschuldige, kwaaltjes het aloude advies: raadpleeg bij aanhoudende klachten uw arts.

Aambeien en anuskloofjes
Wie regelmatig flink moet persen tijdens de stoelgang, loopt het risico uiteindelijk last te krijgen van aambeien. Door het persen wordt namelijk zoveel druk uitgeoefend op de bloedvaten rond de anus, dat die bloedvaten verwijde spataderen worden: aambeien.

De aambeien zelf zijn vaak pijnloos, echter als er bij de volgende stoelgang weer stevig geperst moet worden, ontstaan hierdoor vaak scheurtjes en bloedingen en die voelt u wel!
Om aambeien te voorkomen is het nodig om te zorgen voor een vlotte, niet prikkelende stoelgang. Dat is bijvoorbeeld te bereiken met vezelrijke voeding, voeding die veel fruit, groente en volkerenproducten bevat. Veel water drinken is ook belangrijk. Ook als u al aambeien heeft, is een dergelijk voedingspatroon aan te raden: u hoeft dan minder te persen. Verder is het belangrijk de anus goed schoon te houden; bij pijn en jeuk kunnen zitbaden verlichting geven.

Om de klachten van aambeien te verlichten, is het belangrijkste homeopathische middel Hamamelis virgiana (virginische toverhazelaar). Daarnaast wordt Paeonia (pioenroos) en Collinsonia (Canadese gruiswortel) gebruikt bij aambeien na de zwangerschap; Millefolium (duizendblad) wordt gebruikt bij bloedende aambeien.

Naast aambeien kunnen bij stevige stoelgang ook kleine scheurtjes in de anus ontstaan, anuskloofjes. Ook hiervoor geldt: zorg voor een smeuige stoelgang met vezelrijke voeding. Daarnaast zie ik in mijn homeopathische praktijk goede resultaten met Ratanhia, een homeopathisch geneesmiddel gemaakt van een Peruviaanse peulvrucht. (Een familielid van deze peulvrucht zit in tijgerbalsem, een bekend smeersel tegen spierpijn.) Heel effectief zijn ook Nitricum acidum (salpeterzuur) en Paeonia.

Acne
Acne, oftewel jeugdpuistjes, ontstaan door ontsteking van de talgklieren in de huid. Door hormoonstoornissen, en dan vooral door de mannelijke hormonen, wordt door de talgklieren meer talg (huidvet) geproduceerd. Dit kan de talgklier verstoppen, er ontstaat een meeëter, die vervolgens ontstoken kan raken door bacteriën op de huid.

Acne ontstaan vooral in het gezicht en op de schouders en de rug. Ze kunnen pijnlijk zijn, jeukend, ontsierend en er ontstaan soms lelijke littekens. Heel vervelend is daarnaast dat acne nu juist voorkomen in een periode van je leven, dat je dergelijke uiterlijke afwijkingen heel slecht kunt gebruiken, namelijk in de puberteit. Het leven is dan al ingewikkeld genoeg. Echter, ook op latere leeftijd, ontstaan nog wel eens puistjes.

Uitgangspunt voor de homeopathische behandeling van acne is genezing van binnenuit. De homeopathische geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn vaak gemaakt van minerale verbindingen met zwavel en jodium: Sulfur, Hepar sulphuris, Sulfur iodatum, Kalium iodatum en Arsenicum iodatum. Bij acne die verergeren vóór de menstruatie wordt Sepia (gemaakt van een soort inktvis) voorgeschreven, bij puberjongens met puistjes: Kalium bromatum.

Aften
Aften zien eruit als kleine witte plekjes in de mondholte. Het zijn eigenlijk slijmvlieszweertjes, die vooral bij het eten erg pijnlijk kunnen zijn. Waarschijnlijk ontstaan aften door het breken van zogenaamde stress-eiwitten in het mondslijmvlies. Dit kan worden veroorzaakt door allerlei vormen van stress, zoals emoties, hormonale verschuivingen, maar ook door scherp eten. Het wil nog wel eens helpen de pijn te verlichten door de mond te spoelen met melk.

Het belangrijkste homeopathische middel bij aften is Borax (natriumtetraboraat), zowel bij kinderen als volwassenen. Daarnaast wordt Kalium chloratum, Mercurius en Cornus (kornoelje) veel gebruikt.

Homeopathie bij allergieën

De cijfers liegen er niet om: één op de vier Nederlanders heeft aanleg voor allergie, 20 tot 30 procent van de bevolking heeft last van een ademhalingsallergie, 6 procent van de kinderen heeft een voedselallergie. Ieder jaar verdubbelt het aantal allergische patiënten, men verwacht zelfs dat in 2010 de helft van de jonge kinderen allergisch zal zijn. Deze explosieve toename van het aantal allergiepatiënten wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol, maar ook luchtvervuiling, antibioticagebruik en vaccinaties. We zijn in de loop der tijd anders gaan eten: meer suiker, meer exotische voedingsmiddelen en er zijn meer bloeiende en uitheemse planten in de natuur. Veel kinderen spelen tegenwoordig weinig buiten en groeien daardoor op in een té schone leefomgeving: ook dat lijkt een belangrijke oorzaak te zijn bij het ontstaan van allergische reacties.

De cijfers liegen er niet om: één op de vier Nederlanders heeft aanleg voor allergie, 20 tot 30 procent van de bevolking heeft last van een ademhalingsallergie, 6 procent van de kinderen heeft een voedselallergie. Ieder jaar verdubbelt het aantal allergische patiënten, men verwacht zelfs dat in 2010 de helft van de jonge kinderen allergisch zal zijn.

Deze explosieve toename van het aantal allergiepatiënten wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol, maar ook luchtvervuiling, antibioticagebruik en vaccinaties. We zijn in de loop der tijd anders gaan eten: meer suiker, meer exotische voedingsmiddelen en er zijn meer bloeiende en uitheemse planten in de natuur. Veel kinderen spelen tegenwoordig weinig buiten en groeien daardoor op in een té schone leefomgeving: ook dat lijkt een belangrijke oorzaak te zijn bij het ontstaan van allergische reacties.

Allergische overgevoeligheid
In ons lichaam werkt het zogenaamde immuunsysteem. Zogauw een schadelijke stof ons lichaam binnenkomt, gaat dit systeem aan de slag om deze stof onschadelijk te maken en zo ons lichaam gezond te houden. Een allergie is een overdreven heftige reactie van dit afweersysteem op ogenschijnlijk vrij onschuldige stoffen. Om een aantal bekende allergieveroorzakers te noemen: voedingsmiddelen als melk, noten en fruit; verder cosmetica, wol, huisstof(mijt), stuifmeel, gras, honden, katten, paarden, vogels, nikkel en vele soorten geneesmiddelen. Eczeem, astma, darmstoornissen en hooikoorts zijn de bekendste gevolgen met de daarbij behorende klachten als jeuk, benauwdheid, diarrhee, niezen, tranende ogen, netelroos (“galbulten”) etc. Heel lastig en vervelend, vooral omdat je in het begin vaak helemaal niet weet waar je precies zo overgevoelig op reageert.

Homeopathisch praktijkvoorbeeld
Arno is een lange, bleke, onrustige jongen van 10 jaar. Zijn moeder vertelt dat hij al als heel klein kind veel last had van steeds terugkerende verkoudheden, middenoorontstekingen en eczeem. De laatste jaren is hij ook steeds vaker benauwd. Arno denkt zelf dat het aan de kat ligt. Voor zijn astma krijgt hij inhalatiemedicijnen van de huisarts.

Om de allergische aanleg van Arno aan te pakken, krijgt hij allereerst het homeopathische middel Tuberculinum. Oorspronkelijk werd Tuberculinum gemaakt van tuberculoseweefsel. Dat klinkt misschien een beetje griezelig, maar door het bewerken tot homeopathisch geneesmiddel hoeft u voor zo’n middel niet bang te zijn.

Nadat hij dit middel twee keer heeft ingenomen, valt het iedereen op dat Arno rustiger wordt en hij merkt zelf dat hij veel minder heftig op de kat reageert.

In het hooikoortsseizoen, als de grassen bloeien, geef ik hem Sabadilla (nieskruid). Het helpt prima bij hem tegen het niezen en de benauwdheid. Nadat ook deze klachten duidelijk verbeterd zijn, geef ik hem nog Calcium phosphoricum, een homeopathisch middel dat heel goed bij de gehele persoonlijkheid van Arno past. Homeopathische artsen noemen zo’n persoonlijk passend middel een constitutiemiddel. Arno voelt zich hierna letterlijk beter in zijn vel zitten, zijn eetlust is toegenomen en zijn eczeem is bijna helemaal weg. Opvallend is ook dat zijn schoolprestaties duidelijk verbeteren!

Bij de behandeling van allergieën geeft de homeopathische arts vaak eerst een middel om de allergische aanleg te verminderen, daarna een middel om de acute klachten aan te pakken en tenslotte een constitutiemiddel: bij Arno en zijn moeder kan de homeopathie niet meer stuk.

Homeopathie en wratten

Niet gevaarlijk maar wel lastig. Wratten worden veroorzaakt door virussen en je hebt ze in alle soorten en maten: kleine, platte, bloemkoolvormige, gladde, bloedende, grote, gekleurde, pijnlijke en niet pijnlijke wratten. Bovendien kunnen ze overal opduiken waar je ze niet wilt hebben: handen, voeten, gezicht, oogleden, hoofdhuid, geslachtsdelen, etc. Huismiddeltjes (wrijven met de binnenkant van een tuinbonenschil!) helpen soms, net als allerlei vrij verkrijgbare aanstipvloeistoffen. Soms is de huisarts (of specialist) nodig om hardnekkige wratten met vloeibare stikstof aan te stippen of weg te snijden. Behandeling met uitwendige homeopathische aanstipvloeistof is weinig effectief, veel beter werkt het innemen van een homeopathisch middel dat niet alleen bij het soort wrat past maar ook precies afgestemd is op de persoon zelf.

Niet gevaarlijk maar wel lastig. Wratten worden veroorzaakt door virussen en je hebt ze in alle soorten en maten: kleine, platte, bloemkoolvormige, gladde, bloedende, grote, gekleurde, pijnlijke en niet pijnlijke wratten. Bovendien kunnen ze overal opduiken waar je ze niet wilt hebben: handen, voeten, gezicht, oogleden, hoofdhuid, geslachtsdelen, etc. Huismiddeltjes (wrijven met de binnenkant van een tuinbonenschil!?) helpen soms, net als allerlei vrij verkrijgbare aanstipvloeistoffen. Soms is de huisarts (of specialist) nodig om hardnekkige wratten met vloeibare stikstof aan te stippen of weg te snijden. Behandeling met uitwendige homeopathische aanstipvloeistof is weinig effectief, veel beter werkt het innemen van een homeopathisch middel dat niet alleen bij het soort wrat past maar ook precies afgestemd is op de persoon zelf.

Gewone wratten (verruca vulgaris)
Het belangrijkste homeopathische wrattenmiddel is Thuja occidentalis (Westerse levensboom) bij grote, groezelige, soms pijnlijke wratten die snel bloeden; mensen die goed reageren op dit middel hebben vaak een vlekkerige huid, brosse nagels en sterk ruikende transpiratiegeur. Andere goede wrattenmiddelen zijn:

 • Dulcamara (bitterzoetplant) bij grote, platte, vlezige wratten.
 • Causticum (een soort gebrande marmerkalk) bij vingerwratten, vooral aan de vingertoppen dicht tegen de nagels aan.
 • Antimonium crudum (spiesglans) bij eeltige wratten aan de voeten.

Waterwratjes (molluscuum)
Dit zijn kleine, vrij besmettelijke wratjes die vanwege hun glanzend ronde uiterlijk ook wel parelwratjes worden genoemd. Ze komen vooral bij kinderen onder de tien jaar voor, meestal op armen, benen, onder de oksels en op de romp. Spontane genezing duurt vaak lang en soms zit de hele familie eronder. Homeopathische middelen die in mijn praktijk effectief waren: Silicea (vuursteen, kiezelzuur), Sulphur (zwavel) Calcium carbonicum (gemaakt van oesterschelp) en Kalium jodatum.

Ook bij genitale wratjes (condylomen) blijkt homeopathie goed te werken. Voor iedere soort wrat is er dus wel een goed homeopathisch alternatief.

Homeopathie in het nieuws
Er zijn miljoenen mensen over de hele wereld die voor behandeling van hun klachten naar volle tevredenheid homeopathische medicijnen gebruiken. Desondanks laait met de regelmaat van de klok de discussie over de werkzaamheid van deze medicijnen weer op. Deze keer was de aanleiding voor de critici om weer eens van leer te trekken een onderzoek van de Zwitserse overheid. Ondanks de kritische geluiden die hier in het nieuws te horen waren, was de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat van de 3000 patiënten die homeopathisch werden behandeld de gezondheid meer was verbeterd dan de patiënten die een reguliere behandeling ondergingen.

Verder lekte de eerste versie van een door prins Charles van Engeland gefinancierd onderzoek uit naar de voordelen van bredere toepassing van alternatieve geneeswijzen: als tien procent van de Britse huisartsen homeopathie zou aanbieden, zou dat een besparing van 720 miljoen euro aan reguliere medicijnen opleveren (bron: Volkskrant) en zo’n onderzoek mag ook wel eens tot kritische discussies in het nieuws leiden.

Eczeem

Wie wel eens met eczeem te maken heeft gehad, weet dat deze huidaandoening een lastige en vaak ongrijpbare kwaal is. Jeuk, roodheid en droge huid met schilfers en kloofjes, soms met vochtige blaasjes, zijn de meest kenmerkende verschijnselen van eczeem; het kan bij jong en oud voorkomen (maar relatief vaak bij baby’s en kinderen) en kan zich overal op de huid manifesteren, bij voorkeur hoofdhuid, gezicht, armen en benen.

Wie wel eens met eczeem te maken heeft gehad, weet dat deze huidaandoening een lastige en vaak ongrijpbare kwaal is. Jeuk, roodheid en droge huid met schilfers en kloofjes, soms met vochtige blaasjes, zijn de meest kenmerkende verschijnselen van eczeem; het kan bij jong en oud voorkomen (maar relatief vaak bij baby’s en kinderen) en kan zich overal op de huid manifesteren, bij voorkeur hoofdhuid, gezicht, armen en benen.

Eczeem is niet besmettelijk (wordt dus niet door een bacterie, virus of schimmel veroorzaakt) maar is meestal een uiting van erfelijke aanleg, in dat kader spreken we over “constitutioneel” eczeem, dat vaak samengaat met allergische aandoeningen zoals hooikoort en astma.

Als er acuut rode, jeukende huid met pijnlijke vochtblaasjes ontstaat na aanraking met bepaalde stoffen (zoals lijm, rubber, lak, parfumhoudende cosmetica, bloemen, verf, nikkel etc.) noemen we dit contacteczeem. Baby’s kunnen ook eczeem ontwikkelen door een allergie voor koemelk, meestal verdwijnt deze overgevoeligheid tussen het eerste en tweede levensjaar.

Preventie
Alleen al het niet roken door de moeder in de zwangerschap en het geven van borstvoeding vermindert de allergische gevoeligheid van een pasgeboren kind en daarmee het ontstaan van eczeem. Naast het vermijden van huidirriterende prikkels (wollen kleding, transpiratie) en allergische stoffen is verder het tegengaan van uitdroging van de huid heel belangrijk bij het voorkomen van eczeem; uitdroging van de huid kan men beperken door het gebruik van vette cremes en het vermijden van veel contact met (warm) water, zeep en badschuim en andere irriterende stoffen.

Homeopathische behandeling van eczeem
Bij hardnekkig eczeem wordt door huisarts en dermatoloog vrijwel altijd een zalf of crème met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) gegeven; voordeel hiervan is een vrij snelle verbetering van de symptomen, nadeel (met name bij langdurig gebruik) is het dunner worden en verkleuren van de huid en het verschuiven van het eczeem naar andere plekken van het lichaam.

De homeopathische behandeling heeft tot doel het genezend vermogen van het lichaam, en dus ook van de huid, te verbeteren. We doen dit met een combinatie van een constitutiemiddel (één van de duizenden middelen die zo goed mogelijk moet passen bij alle kenmerken van de patiënt), een nosode (gemaakt van een ziekteprodukt, vergelijk het maar met een vaccinatie) en een symptoommiddel, passend bij de karakteristieke kenmerken van het eczeem.

Een paar voorbeelden van symptoommiddelen:

 • Sulfur (gemaakt van zwavel): verergering van het eczeem ’s nachts en door warmte, water en krabben.
 • Rhus toxicodendron (gifsumakboom): eczeem met brandende, kleine blaasjes en intense jeuk die verbetert door warm water.
 • Oleander: eczeem achter de oren of op het behaarde hoofd in combinatie met een allergie voor citrusvruchten.
 • Daphne mezereum (peperboompje): hoofd bedekt met dikke, witte korsten; eczeem verandert van plaats bij krabben.
 • Graphites (gemaakt van koolstof): eczeem met veel kloven en honingachtige vochtafscheiding.

Eczeem blijft een lastig probleem voor arts en patiënt, maar gelukkig biedt homeopathie een groot aantal alternatieven voor genezing.

Gordelroos en homeopathie

De belangrijkste Herpesvirussen die bij de mens infecties kunnen veroorzaken zijn herpes Simplex-1 (de veroorzaker van de koortslip), Herpes Simplex-2 (genitale herpesinfecties), het Cytomegalievirus, het Epstein-Barrvirus (ziekte van Pfeiffer) en het Varicella-zostervirus.

Dit Varicella-zostervirus veroorzaakt eerst op jonge leeftijd waterpokken, duikt vervolgens onder in een zenuwknoop, en leeft op latere leeftijd nog één keer op: via de zenuw die vanuit de zenuwknoop naar een corresponderende strook huid loopt kruipt het zostervirus naar buiten om een brandend-jeukende huiduitslag met blaasjes te veroorzaken, de “gordelroos”.

De belangrijkste Herpesvirussen die bij de mens infecties kunnen veroorzaken zijn herpes Simplex-1 (de veroorzaker van de koortslip), Herpes Simplex-2 (genitale herpesinfecties), het Cytomegalievirus, het Epstein-Barrvirus (ziekte van Pfeiffer) en het Varicella-zostervirus.

Dit Varicella-zostervirus veroorzaakt eerst op jonge leeftijd waterpokken, duikt vervolgens onder in een zenuwknoop, en leeft op latere leeftijd nog één keer op: via de zenuw die vanuit de zenuwknoop naar een corresponderende strook huid loopt kruipt het zostervirus naar buiten om een brandend-jeukende huiduitslag met blaasjes te veroorzaken, de “gordelroos”.

Reguliere behandeling
Naast eventuele lokale jeukstillende middelen wordt medicatie met Aciclovir (Zovirax) alleen noodzakelijk geacht bij gordelroos op extra gevaarlijke plekken (het oog, het oor) en bij patiënten die een slechte afweerfunctie hebben; de uiterst vervelende en langdurige napijn die soms bij gordelroos optreedt kan met Tryptizol worden behandeld.

Homeopathische behandeling van gordelroos
De essentie van homeopathie is dat we een middel zoeken dat precies past bij de individuele patiënt; de plek waar de gordelroos zich op het lichaam bevindt, is van belang (zit het links- of rechtszijdig, op de borst of rond het oog etc.), maar óók de eventuele omstandigheden die bijgedragen hebben aan het ontstaan van de gordelroos, zijn belangrijk.
Een paar voorbeelden van homeopathische geneesmiddelen:

Cistus (Canadese zonneroosje): gordelroos bij extreem kougevoelige mensen, die vaak problemen met keel en neusbijholtes hebben.
Iris versicolor (Blauwe vlag): meestal rechtszijdige gordelroos in een periode van geestelijke uitputting; past bij mensen die ook last van migraine, psoriasis en galklachten kunnen hebben.
Mezereum (het Peperboompje): een belangrijk middel voor eczeem op de hoofdhuid; gordelroos met blaasjes die plakkerig vocht bevatten, gordelroos met aangezichtspijn.
Ranunculus bulbosus (Knolboterbloem): gordelroos bij een omslag naar koud, vochtig weer of na een periode van grote alcoholconsumptie; past bij mensen die zich enorm kwaad kunnen maken over de luiheid van anderen.
Rhus toxicodendron (“poison ivy”, familie van de fluweelboom): het belangrijkste middel in de homeopathie voor spierklachten, maar ook voor met name linkszijdige herpesinfecties zoals gordelroos.

Voor de langdurige napijnen na gordelroos zijn een aantal specifieke homeopathische middelen beschikbaar:

Iris versicolor, Kalmia latifolia (de Breedbladige lepelboom) en Magnesium fosforicum zijn vooral geschikt voor rechtszijdige pijnen.
Cedron (de rijpe zaden van deze boom werden vroeger bij malaria en slangenbeten gebruikt), Spigelia (het Kruisbladklokje) en Verbascum (Koningskaars) helpen met name bij linkszijdige pijnen.

Zelfmedicatie bij gordelroos
Gordelroos is minder geschikt om zelf te behandelen, als u eventueel toch met zalfjes,vitamines en kruidenpreparaten aan de slag wilt, overleg dan eerst even met uw arts.

De huid

In het wat wollige taalgebruik van die tijd sprak Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, over ziekte als “een verstoring van de innerlijke levenskracht”. Ook nu nog weten we (en homeopathische artsen zien dat dagelijks) dat het lichaam uitlaatkleppen zoekt om van ziekte te herstellen, bijvoorbeeld slijmproduktie bij een verkoudheid, transpireren bij een koortsende ziekte en diarree bij ontregeling van de darmen. Eén van de belangrijkste en meest gezonde manieren, waarop het lichaam een verstoring van de gezondheid kan uiten, is via de huid.

In het wat wollige taalgebruik van die tijd sprak Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, over ziekte als “een verstoring van de innerlijke levenskracht”. Ook nu nog weten we (en homeopathische artsen zien dat dagelijks) dat het lichaam uitlaatkleppen zoekt om van ziekte te herstellen, bijvoorbeeld slijmproduktie bij een verkoudheid, transpireren bij een koortsende ziekte en diarree bij ontregeling van de darmen. Eén van de belangrijkste en meest gezonde manieren, waarop het lichaam een verstoring van de gezondheid kan uiten, is via de huid.

Kinderziektes
Mensen die zelf of bij hun kinderen nog de oude kinderziektes hebben meegemaakt (vóór de tijd dat kinderen hier uitgebreid tegen werden ingeënt), zullen het beeld herkennen van een ziek kind met hoge koorts dat spectaculair verbetert als de huiduitslag van mazelen, rode hond, waterpokken etc. naar buiten komt.

Eczeem
Een steeds vaker voorkomende, meestal droge, soms ook nattige uitslag is eczeem; eczeem wordt meestal veroorzaakt door een samenspel van erfelijke aanleg, allergie, voeding en stress. Soms is er een aanwijsbare oorzaak voor eczeem; als het bijvoorbeeld de kop op steekt nadat een kind ingeënt is, kan een homeopathisch geneesmiddel dat gemaakt wordt van het betreffende vaccin het eczeem genezen. Meestal zal het echter nodig zijn een constitutiemiddel te geven, een homeopathisch medicijn dat niet alleen past bij het eczeem maar ook bij de totale persoon. Een voorbeeld: Sulphur (homeopathische zwavel) is een beroemd eczeemmiddel dat past bij warmbloedige, enigszins driftige en eigenzinnige mensen, met een filosofische inslag.

Acné
Een verstoorde balans kan zich via de huid uiten in de vorm van jeugdpuistjes; om deze balans te herstellen worden vaak homeopathische middelen gebruikt uit mineralen; een paar voorbeelden:

– Kaliumbromide: puistjes en meeëters bij nerveuze, rusteloze pubers.
– Silicea (siliciumoxyde): puistjes die maar niet willen doorbreken, veel littekenvorming; bij kouwelijke mensen die veel last van faalangst en plankenkoorts hebben.
– Calciumsulfaat: grote puisten met gele afscheiding bij warmelijke, wat onzekere mensen.
Veel chronische huidaandoeningen zijn alleen goed te genezen met een constitutiemiddel, een homeopathische geneesmiddel dat precies bij die ene persoon past. Er zijn ook een flink aantal huidkwaaltjes waarvoor u zelf een homeopathisch middel kunt uitproberen; wees echter voorzichtig met zelfmedicatie wegens het optreden van een beginverergering, een homeopathisch gunstig voorteken van herstel dat bij huidaandoeningen sneller optreedt dan bij enige andere kwaal.        Nog een paar voorbeelden uit de praktijk:

– droog eczeem: Sulphur D6 (homeopathisch zwavel).
– vochtig eczeem: Graphites D6 (homeopathische koolstof).
– acné en andere puisten: Hepar sulphuris D6 (vergelijkbaar met homeopathisch calciumsulfaat) versnelt de rijping en het herstel.
– allergische netelroos: Apis mellifica D6 (gemaakt van de honingbij) bij zwelling van lippen en oogleden; bij jeukende vlekken op armen en benen Urtica urens D6 (brandnetel).
– wratten: probeer Thuja D6 of aanstippen met Thujatinctuur (Thuja occidentalis is de Westerse levensboom, een conifeerachtige boom).
– koortsuitslag: Natrium muriaticum D6 (gemaakt van zout).