Homeopathische reisapotheek voor de vakantie

Of we in de zomermaanden een verre reis ondernemen of gezellig op een camping in de buurt zitten, een kleine homeopathische reisapotheek komt altijd van pas. Zo’n reisapotheek kan het best in overleg met een homeopathisch arts individueel worden samengesteld en aangepast aan de reisbestemming,de leeftijd van de reizigers en (heel belangrijk) de manier van reizen.

Hieronder een paar voorbeelden van middelen die onderweg van pas kunnen komen.

Homeopathische reisapotheek
– Abces, (steen)puist: Hepar sulfuris, bevordert het rijpen en het doorbreken van de ontsteking.
– Insektenbeten, kwallenbeten: Ledum (moerasrozemarijn) bij stekende pijn; als de jeuk en roodheid op de voorgrond staat, geef dan Apis mellifica (bij).
– Kater, bij hoofdpijn en maag van streek van die goedkope, overheerlijke wijn is Nux Vomica (braaknoot) een probaat middel.
– Kouvatten door afkoeling na een warme dag: Bryonia (heggerank).
– Kouvatten door klamme, vochtige kou: Dulcamara (bitterzoet).
– Reisangst, Argentum nitricum (zilvernitraat) voor het angstige, gejaagde type en Gelsemium (gele jasmijn) voor de wat slomere reisgenoot.
– Reisziekte, misselijkheid en braken bij lucht-, wagen- of zeeziekte: Cocculus (kokkelstruik) eventueel in combinatie met Tabacum en Petroleum.
– Spierpijn: als rust het prettigst is en iedere beweging en aanraking pijnlijk is, neem dan Bryonia (heggerank), maar als de spieren rusteloos en het liefst een beetje in beweging zijn dan is Rhus Toxicodendron (gifsumak) de beste remedie.
– Verwondingen: bij snij- en schaafwonden uitwendig Calendulatinctuur aanbrengen om te ontsmetten en het bloed te stelpen, daarna Calendulazalf om de genezing te bespoedigen en littekenvorming te voorkomen; bij grotere kneuzingen, blauwe plekken etc. is Arnica (valkruid) het middel van de eerste keus.
– Voedselvergiftiging: ziek na verkeerd eten of drinken; voor de snelste ontgifting is Okoubaka (Afrikaanse godenboom) geschikt, als diarree en braken overheerst neem dan Veratrum (nieswortel).
– Zonneallergie: blaasjes en jeukenden bultjes door de zon: Urtica urens (brandnetel).
– Zonnesteek: vermoeid en verward met een heet, rood hoofd en kloppen door het hele lijf; Gloninum (nitroglycerine) is hiervoor het beste homeopathische middel.

Homeopathische geneesmiddelen moeten na inname op korte termijn en zonder bijwerkingen de klachten helpen verminderen; raadpleeg bij aanhoudende en ernstige symptomen altijd een arts.

Een prettige vakantie toegewenst!