Homeopathie en hartkloppingen

Reeds in het begin van deze eeuw stonden in de Materia Medica (de boeken met alle uitgebreide homeopathische geneesmiddelenbeelden) meer dan 200 homeopathische middelen beschreven die bij hartkloppingen kunnen worden aangewend. Bij ieder van deze middelen is bekend dat de oorspronkelijke plantaardige, dierlijke of minerale stof een specifieke giftige werking kan hebben op het hart; het hiervan afgeleide homeopathische produkt werkt juist als een anti-gif bij vergelijkbare symptomen van het hart.

Vele soorten hartkloppingen
Het lijkt wel alsof er evenveel soorten hartkloppingen bestaan als dat er homeopathische middelen zijn, maar globaal kunnen we de volgende indeling maken:

  • hartkloppingen, waarbij een overigens gezond hart door nerveuze oorzaken, bij koorts of bv. door een te hard werkende schildklier, sneller en harder dan normaal klopt of af en toe even overslaat.
  • hartritmestoornissen, waarbij de prikkelgeleiding in het hart gestoord is (vaak door een familiaire aanleg, maar ook bv. na een hartinfarct) waardoor het hart sneller of trager en (vaak) onregelmatig klopt; er bestaan veel reguliere medicijnen voor deze hartritmestoornissen, maar soms kan de cardioloog het hartritme alleen herstellen via een pacemaker, een elektroshock of operatief ingrijpen(ablatio).

Homeopathische behandeling
Hoe korter de hartkloppingen of de hartritmestoornissen bestaan, hoe beter ze te behandelen zijn met homeopathische geneesmiddelen; met name bij een echte hartritmestoornis kan homeopathie een welkome aanvulling zijn op de reguliere medicatie.

Enkele voorbeelden van wat minder bekende homeopathische “hartmiddelen”:
Cactus grandiflora (Koningin der Nacht): hartkloppingen dag en nacht, verergerd door minste beweging en door liggen op de linkerzij; gevoel alsof het hart met een ijzeren vuist wordt vastgegrepen.
Iberis amara (Bittere Scheefbloem): hartkloppingen met duizeligheid en dichtgesnoerd gevoel in de keel; klachten opgeroepen door hoesten of lachen; patiënt wordt rond 2 uur ’s nachts wakker met onregelmatige, snelle hartslag.
Lycopus virginicus (Wolfspoot, familie van basilicum): snelle tumultueuze hartslag die in het hele lichaam gevoeld wordt en verergert door liggen op rechterzij; vaak bij nerveuze, gejaagde mensen (al of niet in combinatie met schildklierproblemen).
Naja tripudians (Brilslang): hartritmestoornis door aandoeningen van de hartkleppen of na een hartinfarct.
Spongia (Zeespons): wakker schrikken met heftige hartkloppingen en een verstikkende hoest; vaak angstige en onrustige mensen.
Sumbul (Muskuswortel): nerveuze hartkloppingen bij zenuwachtige personen, vaak met vol en opgeblazen gevoel in de buikstreek.

Homeopathie thuis
Hartritmestoornissen lenen zich niet voor zelfmedicatie; ook als aanvullende therapie na goed onderzoek en eventuele medicatie van een cardioloog mogen homeopathische middelen alleen na overleg met een homeopathisch arts worden ingezet.