Homeopathie van A tot Z: Haaruitval-Hahnemann

Op reis door het alfabet zijn we in het vijfde deel van deze serie aanbeland bij de H van Haaruitval, maar ook bij de H van Homeopathie en haar grondlegger Hahnemann.

Haaruitval
Bijna iedereen vindt het heel vervelend als zijn of haar haar ineens dunner wordt, als er bij het kammen grote bossen haar verdwijnen en er zelfs kale plekken ontstaan. Haaruitval kan worden veroorzaakt door huidziektes, chemische stoffen en hormonale verstoringen (zwangerschap, schildklieraandoeningen). Het is vaak moeilijk te achterhalen wat de precieze oorzaak is, maar ook als die oorzaak wel bekend is, blijft het een lastig te behandelen kwaal.

Toch zijn in een aantal gevallen goede resultaten te behalen met homeopathische geneesmiddelen:
– Phosphoricum acidum wordt gebruikt bij haaruitval na heftige emoties en intens verdriet.
– Sepia bij haaruitval in de menopauze.
– Lachesis (gemaakt van het gif van de bosmeesterslang) bij haaruitval in en na de zwangerschap.
– Barium carbonicum en Silicea zijn geschikt voor jonge mensen die teveel haar verliezen.
Ook zijn er homeopathische middelen die precies passen bij haarverlies op specifieke plekken van het lichaam, zoals de baardstreek, de snor, de bakkebaarden of de schaamstreek. Thuja occidentalis (de Westerse levensboom), ook bekend als middel tegen wratten, werkt bijzonder genoeg bijvoorbeeld bij haaruitval van de buitenzijde van de wenkbrauwen.

Hahnemann
Samuel Hahnemann leefde van 1755 tot 1843. Hij was een geniale onderzoeker, arts en apotheker afkomstig uit de omgeving van Dresden in het vroegere Oost-Duitsland. Het basisprincipe van de homeopathie, “hetzelfde genezen met hetzelfde”, ontdekte hij door proeven te nemen met kinabast. Kinine, gemaakt uit kinabast, werd toen gebruikt als geneesmiddel tegen malaria. Hahnemann ontdekte dat toen hij kinine innam zonder malaria te hebben, malariaverschijnselen ging vertonen. Proeven met andere stoffen versterkten hem in zijn ideeën. Heel erg giftige stoffen zijn ongeschikt om zomaar in te nemen en zo kwam Hahnemann op het idee deze stoffen sterk te verdunnen en krachtig te schudden na elke verdunning om de giftige werking te verminderen. Tot zijn verrassing bleken zijn geneesmiddelen daarna nog beter te werken. Hahnemann werkte in heel Europa met de door hem verder ontwikkelde homeopathische behandelwijze en werd vooral bekend door de geweldige resultaten van homeopathie bij de grote cholera- en pestepidemieën. Hij was tot op hoge leeftijd actief als homeopathisch arts en als leermeester voor vele collega-artsen. Hij overleed op 88-jarige leeftijd in Parijs.

Homeopathie
Homeopathie is een behandelmethode met geneesmiddelen die op speciale homeopathische wijze zijn bereid uit natuurlijke producten, zoals dierlijke stoffen, planten en mineralen. Door een sterke verdunning en een intensieve bewerking (het potentiëren) wordt de schadelijke en giftige werking van de natuurlijke grondstof weggenomen en ontstaat een werkzaam geneesmiddel.

Hoe kan zo’n sterk verdund geneesmiddel nu werken? Niemand weet het eigenlijk, maar een goede verklaring zou kunnen zijn, dat er tijdens het verdunnen en schudden van de vloeistof een soort foto of vingerafdruk van de oorspronkelijke stof ontstaat. Als dit homeopathische middel past bij de specifieke klachten van de patiënt en aansluit bij zijn totale karakter, zal het lichaam deze homeopathische afdruk herkennen. Hierdoor wordt het lichaam van binnenuit gestimuleerd om te herstellen en te genezen.

Op de website staat nog meer informatie over Hahnemann, homeopathie en meer H-onderwerpen zoals hoest, hooikoorts, hartkloppingen, hoge bloeddruk, hyperventilatie, huilbabies en hoofdpijn.