Homeopathie van A tot Z: Lippen-Littekens-Maag

Veel minerale, dierlijke en plantaardige stoffen die in de natuur voorkomen veroorzaken vergiftigingsverschijnselen als mensen ze zouden innemen, met andere woorden: mensen worden er ziek van. Homeopathische geneesmiddelen, die van deze stoffen worden gemaakt, bevatten geen giftige stoffen meer maar slechts een soort afdruk, zoals een foto, van de oorspronkelijke stof. Deze homeopathische afdruk herkent het lichaam als een soort “daderprofiel”: het lichaam herkent de dader van zijn klachten en reageert daarop met een genezingsreactie.

Welke homeopathische middelen passen het best bij lipkloven, littekens en maagklachten? Hier volgen de antwoorden:

Lippen
Om de lippen goed vet en soepel te houden, kun je een stick gebruiken op basis van eucerine, cacaoboter of calendula (goudsbloem). Uitdroging en beschadiging door zonlicht en koude wind en scherp eten kan hiermee vaak worden voorkomen. Soms werken deze sticks onvoldoende en kunnen kloofjes en scheurtjes in de lippen erg hardnekkig en pijnlijk zijn. Dan kan een homeopathisch geneesmiddel uitkomst bieden.

Natrium muriaticum is bijvoorbeeld een belangrijk middel bij lipkloven, maar ook bij koortsuitslag. Daarnaast worden Nitricum acidum, Sulphur en Arum triphyllum (gemaakt van de aronskelk) veel gebruikt. Een bijzonder middel is Cundurango, de condorliaan (de bekende tuinplant de maagdenpalm is hier familie van). Cundurango is vooral werkzaam bij mensen met maagklachten en die overal pijnlijke kloofjes hebben bij meerdere lichaamsopeningen.

Littekens
Een litteken is een stugge, harde bindweefselmassa die de ruimte opvult tussen de wondranden na een huidbeschadiging of een operatie. Deze littekens inmasseren met zalven die calendula of grafiet bevatten, heeft zeker effect als hiermee in een vroegtijdig stadium wordt begonnen en zeker een aantal maanden wordt volgehouden. Homeopathische geneesmiddelen werken het beste van binnenuit, dus niet door ze op te smeren, maar door homeopathische korrels te slikken.

De belangrijkste middelen bij verzachting van littekens zijn:

  • Graphites (grafiet) bij harde littekens en dan niet alleen bij littekens op de huid, maar ook bij inwendige littekens.
  • Antimonium crudum (grauwe spieglans) werkt op littekens met eeltvorming.
  • Calcium fluoricum is vooral geschikt bij verkalkte littekens, bijvoorbeeld op het trommelvlies na herhaalde middenoorontstekingen.

Maagklachten
Bij aanhoudende maagklachten -zeker met pijn, overgeven, afvallen, veranderde ontlasting- is het belangrijk om door de huisarts of specialist een eventuele oorzaak te laten vaststellen. Zuurremmers, zoals het bekende omeprazol, of een meervoudige kuur tegen de helicobacterbacterie die bij maagzweren wordt aangetroffen zijn vaak effectief, maar soms is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij lichte maagklachten helpt het vermijden van prikkelende voeding, tabak en sommige medicijnen (zoals ibuprofen en diclofenac). Een goedgekozen homeopathisch maagmiddel moet  klachten als maagzuur, opgeblazen gevoel en winderigheid helpen bestrijden.

Homeopathische middelen die ik zelf vaak voorschrijf zijn:

  • Lycopodium (wolfsklauw) bij zuurbranden, een opgeblazen buik en winderigheid. Het past bij mensen die opzien tegen veranderingen en nieuwe situaties.
  • Nux vomica (braaknoot) bij misselijkheid en overgeven. Vooral werkzaam bij drukke en ongeduldige mensen.
  • Argentum nitricum past bij gespannen, nerveuze, angstige mensen met steeds terugkerende maagzweren.
  • Robinia wordt gebruikt als vooral het maagzuur overheerst.
  • China officinalis (kinine) versnelt de vertering in de maag en verbetert het opgeblazen gevoel.
  • Antimonium crudum is ook heel geschikt bij kinderen. Het helpt bij klachten doordat de patiënt te grote brokken doorslikt zonder afdoende te kauwen.

Bij maagklachten is een specialistische behandeling soms niet te vermijden, maar als het mogelijk is, is homeopathie een patiëntvriendelijk alternatief.