Astma

De laatste twintig jaar is het aantal astmapatiënten opvallend aan het toenemen; astma begint meestal op jonge leeftijd met plotselinge aanvallen van benauwdheid, piepende ademhaling en soms hoesten; in bepaalde families komt astma vaker voor, meestal speelt een bepaalde allergische gevoeligheid (huisstof, dieren, hooikoorts) mee, al of niet gecombineerd met eczeem. Naast allergische factoren kunnen ook koud of vochtig weer, inspanning of heftige emoties een astma-aanval uitlokken.

De toename van het aantal astmapatiënten wordt wel toegeschreven aan veel nieuwe allergische prikkels (zoals luchtverontreiniging, toevoegingen in voedsel, etc.) en aan het feit dat de immunologische afweer in de kindertijd minder wordt geprikkeld door grotere hygiëne en steeds meer inentingen (waardoor kinderziektes praktisch verdwijnen).

Homeopathische behandeling
De reguliere behandeling van astma bestaat naast anti-allergische maatregelen en medicatie uit het (meestal langere tijd) inhaleren van medicijnen met bijnierschorshormonen (corticosteroïden) en luchtwegverwijdende middelen (zoals Ventolin, Serevent).

Om een goed en passend homeopathisch geneesmiddel te vinden tegen astma wordt een (vergiftigings)beeld uit de natuur gezocht dat zoveel mogelijk lijkt op de karakteristieke symptomen van de astma; van belang zijn het tijdstip van de aanval, de uitlokkende factoren (warmte, kou, vochtig weer, inspanning, emoties), het soort slijmproduktie (taai, groen, geel, los, vast etc.) alsmede het gedrag van de patiënt tijdens een aanval.

Homeopathische astmamiddelen
Om een idee te geven van de dagelijkse homeopathische praktijk volgen hier een paar voorbeelden van homeopathische geneesmiddelen bij astma:
– Sulfur (zwavel): benauwdheid bij het wakker worden, vooral na slapen in een (te) warme kamer; de astma wisselt vaak af met eczeem; warmelijke, vaak wat wanordelijke types met een driftig, explosief karakter.
– Arsenicum album: astma-aanval begint vaak rond middernacht, de patiënt is rusteloos en angstig en vermijdt vreemd genoeg frisse lucht, maar zit het liefst in een warme kamer; hele ordelijke, tengere, nerveuze mensen.
– Kalium carbonicum: benauwd wakker worden rond 3 uur ’s nachts, zit het liefst rustig rechtop in bed om adem te kunnen krijgen; serieuze, plichtsgetrouwe mensen.
– Lycopodium (gemaakt van de plant Wolfsklauw): hierbij begint de astma-aanval vaak aan het einde van de middag; patiënten die dol zijn op zoetigheid en heet drinken; neiging tot opgeblazen buik.
– Natriumsulfaat: veel gegeven homeopathisch geneesmiddel bij astmatische kinderen; benauwdheid verergert tussen 4 en 5 uur ’s nachts vooral bij vochtig-koud weer (mist!); meestal kinderen met een gesloten karakter.

Homeopathie thuis
Omdat astma zich niet goed leent voor zelfmedicatie, wil ik deze keer twee recente homeopathische boeken voor een breed publiek onder de aandacht brengen:

Wat voor type bent u? (Frans Kusse, homeopathisch arts, uitg. Homeovisie); meer dan vijftig veel voorkomende geneesmiddel-typen op een boeiende manier beschreven.

De complete familiegids voor homeopathie (uit het Engels vertaald, uitg. Terra/Lannoo); een prachtig geïllustreerd en zeer informatief boek met veel adviezen voor homeopathische zelfzorg.