Kinderen en baby's

Voor je het weet zijn ze volwassen en gaan ze het huis uit. Het wordt vaak gezegd over kinderen. Zo gemakkelijk is het echter niet wanneer je kind medische klachten heeft. Een baby die constant huilt kan moeilijk aangeven wat er aan de hand is. En wat kan je doen wanneer je kind verkouden is? Een ander veelvoorkomend ziektebeeld bij kinderen is ADHD. In onderstaande artikelen leest u welke mogelijkheden de homeopaat met klassieke homeopathie heeft.

Homeopathie van A tot Z: Bedplassen-Blessures-Bijholtes

Ook in deze aflevering gaan we weer alfabetisch langs kleine, maar lastige kwaaltjes, waarbij een homeopathische aanpak uitkomst kan bieden: bedplassen, blessures en verwondingen en bijholteontstekingen.

Homeopathie van A tot Z: Bedplassen-Blessures-Bijholtes - Lees verder

Homeopathie bij allergieën

De cijfers liegen er niet om: één op de vier Nederlanders heeft aanleg voor allergie, 20 tot 30 procent van de bevolking heeft last van een ademhalingsallergie, 6 procent van de kinderen heeft een voedselallergie. Ieder jaar verdubbelt het aantal allergische patiënten, men verwacht zelfs dat in 2010 de helft van de jonge kinderen allergisch zal zijn. Deze explosieve toename van het aantal allergiepatiënten wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol, maar ook luchtvervuiling, antibioticagebruik en vaccinaties. We zijn in de loop der tijd anders gaan eten: meer suiker, meer exotische voedingsmiddelen en er zijn meer bloeiende en uitheemse planten in de natuur. Veel kinderen spelen tegenwoordig weinig buiten en groeien daardoor op in een té schone leefomgeving: ook dat lijkt een belangrijke oorzaak te zijn bij het ontstaan van allergische reacties.

Homeopathie bij allergieën - Lees verder

Homeopathie en huilbabies

Regelmatig worden homeopathische artsen geraadpleegd door ouders die ten einde raad zijn omdat hun kind ondanks alle goedbedoelde adviezen van vrienden, familie, wijkzuster etc. maar blijft huilen.
Huilbabies worden ze genoemd: zuigelingen die meerdere uren per dag (en nacht!) gedurende meerdere weken achter elkaar minimaal een aantal dagen per week huilen.

Homeopathie en huilbabies - Lees verder

ADHD

Hyperactieve kinderen werden ze vroeger genoemd, tegenwoordig heten ze met een lelijk woord ADHD-kinderen (Attention Deficit Hyperactivity Disorder); in de dagelijkse praktijk hebben we het over kinderen (meestal jongens) die niet stil kunnen zitten, snel afgeleid zijn, iedere impuls volgen zonder na te denken en die (in tegenstelling tot hun omgeving!) maar nooit moe lijken te worden.

ADHD - Lees verder

Verkouden kinderen

Sommige kinderen kunnen regelmatig, en naar het lijkt zonder enige aanleiding, grieperig worden: het hoofd en de neus zitten vol, het kind is afwisselend rillerig en zweterig, de temperatuur kan wel tot ruim over de 39 graden stijgen. Het zieke kind maakt een duffe, afwezige indruk en klaagt over een beurse pijn in alle botten en spieren (een gevoel dat we goed kennen als we als volwassenen griep krijgen).

Verkouden kinderen - Lees verder

Kindertypes

In de vorige aflevering heb ik een aantal homeopathische signalementen besproken; deze zijn belangrijk voor de keuze van het beste homeopathische geneesmiddel, omdat de specifieke kenmerken van een patiënt minstens even belangrijk zijn als de symptomen van zijn ziekte. Bij kinderen is dit nog duidelijker; hier is immers het natuurlijke beeld vaak nog in volle omvang waar te nemen en niet verstoord door langdurig medicijngebruik, operaties of overmatige beleefdheid.

Kindertypes - Lees verder