Homeopathisch nieuws

In deze aflevering vindt u nieuws over homeopathische grieppreventie en de toepassing van homeopathie bij overgangsklachten. Verder nemen we een kijkje in de boeiende wereld van de nanodeeltjes.

Homeopathie effectiever dan Prozac
Hormonale veranderingen in de menopauze kunnen bij vrouwen nogal wat klachten veroorzaken, zoals onder andere depressiviteit. Het academisch medisch centrum van de Universiteit van Mexico publiceerde onlangs de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek waarin het effect van homeopathie op overgangsklachten werd vergeleken met Prozac (fluoxetine), het reguliere medicijn tegen depressies, en met het effect van een neppil (placebo).

Vrouwen die sinds de menopauze kampten met een matige tot ernstige depressie bleken met homeopathische geneesmiddelen sterker te verbeteren dan met Prozac. Ook alle andere overgangsklachten zoals slapeloosheid, opvliegers, droogte van slijmvliezen en nachtzweten, namen in de homeopathiegroep duidelijk meer af dan in de groepen die Prozac of een placebo kregen.

Grieppreventie met homeopathie

Onlangs is er een studie gepubliceerd over een groep ouderen van 60 tot 85 jaar, die een specifiek op de griep van dat jaar gemaakt homeopathisch middel kreeg als grieppreventie. De ouderen die het homeopathische middel innamen bleken zelfs minder vaak griep te krijgen dan de controlegroep die wel tegen de griep was ingeënt. Tevens werd door de groep die het reguliere griepvaccin kreeg beduidend meer bijwerkingen gemeld. De voorzichtige conclusie van deze studie is dan ook dat homeopathische grieppreventie een effectieve, milde en veilige manier lijkt te zijn om griep te voorkomen.

Nanodeeltjes
De werkzaamheid van homeopathische geneesmiddelen staat tegenwoordig wel vast, maar hoe werkt het dan? Na een homeopathische bewerking (het potentiëren) zit er geen enkel molecuul van de oorspronkelijke grondstof meer in het homeopathische geneesmiddel, dus waar komt die werkzaamheid dan vandaan?

De oplossing van dit raadsel komt uit de nanotechnologie. In de nanotechnologie houden onderzoekers zich bezig met nanodeeltjes. Dit zijn minuscule, extreem kleine deeltjes, nog vele malen kleiner dan een molecuul. Deze onderzoekers hebben aangetoond dat homeopathische geneesmiddelen nanodeeltjes bevatten die in staat zijn het afweersysteem van het lichaam effectieve informatie te geven over de oorspronkelijke grondstof, waarvan het geneesmiddel is gemaakt. Als levende organismen de informatie krijgen, die precies goed past, hebben ze maar een heel klein signaal nodig om te kunnen reageren. En exact daarop berust het principe van de homeopathie. De Indiase wetenschapper dr. Rajendran schrijft het volgende: “met de bevinding dat homeopathische verdunningen gevuld zijn met nanodeeltjes kan homeopathie worden beschouwd als nanogeneeskunde.”

Nanotechnologie klinkt misschien als toekomstmuziek, maar bijna iedereen maakt er al gebruik van. Bij het maken van chips voor computers en telefoons wordt deze technologie al lang toegepast, en ook in de reguliere geneeskunde is men druk bezig om toepassingen te ontwikkelen.