Homeopathie en de bijwerkingen van medicijnen

Na de tweede wereldoorlog zijn vele nieuwe medicijnen en vaccinaties ontwikkeld voor ziektes en kwalen waar vroeger geen enkele remedie voor was. Waar bijvoorbeeld voor die tijd iemand met een longontsteking vaak overleed, konden nu antibiotica worden voorgeschreven. We kunnen wel stellen dat hierdoor wereldwijd miljoenen levens zijn gered. Er is echter een keerzijde: ons geneesmiddelengebruik is in de afgelopen 50 jaar explosief gestegen en al deze medicijnen hebben ervoor gezorgd dat ook het aantal bijwerkingen enorm is toegenomen.

Recente cijfers uit de Verenigde Staten zijn ronduit schokkend. In 2011 waren als rechtstreeks gevolg van medicijngebruik 37.405 Amerikanen overleden, 1.200 meer dan er in het verkeer omkwamen. Daarnaast werden 2,3 miljoen Amerikanen op de spoedeisende hulp opgenomen vanwege een heftige, schadelijke reactie op een geneesmiddel, dat op recept was voorgeschreven en correct volgens voorschrift was ingenomen (bron: Medisch dossier van mei 2012). Zorgelijk is vooral de polyfarmacie, waarbij grote aantallen vooral oudere mensen 5 of meer soorten medicijnen gebruiken. De wisselwerking tussen zoveel verschillende chemische stoffen is vaak onvoorspelbaar en veroorzaakt regelmatig levensbedreigende situaties.

Bekende bijwerkingen
Van afzonderlijke medicijnen zijn de vaak voorkomende bijwerkingen wel bekend. Spierklachten komen voor bij cholesterolverlagers; prikkelhoest en huidklachten bij hoge-bloeddrukmedicatie. Libidoverlies zien we bij antidepressiva, schildklier- en nierschade bij het gebruik van lithium, en wees alert op maagbloedingen bij pijnstillers als ibuprofen en diclofenac. Toch zijn moderne dokters geneigd om bij dit soort klachten er eerder een pilletje bij te doen dan een pilletje eraf. Het is goed om hierover te praten met uw behandelend arts en als u er samen niet uitkomt, overleg dan ook eens met uw apotheker, want die heeft met al zijn vakkennis op medicijngebied vaak een oplossing.

Wat kan homeopathie doen?
Als een medicijn veel klachten veroorzaakt maar om medisch noodzakelijke redenen doorgebruikt moet worden, is een aanvullende homeopathische aanpak vaak de moeite waard. Allereerst wordt in de praktijk gezocht naar het meest passende constitutiemiddel, het middel dat het beste bij die persoon past. Dit betekent dat meerdere patiënten die hetzelfde medicijn slikken en dezelfde bijwerking ervaren toch een verschillend homeopathisch middel voorgeschreven kunnen krijgen. Een gesloten type krijgt bijvoorbeeld een ander constitutiemiddel dan een open type, of een warmbloedige patiënt krijgt weer iets anders als een koukleum. Daarnaast wordt tegen bijwerkingen van medicijnen één van de vele ontgiftende homeopathische middelen ingezet. Dit kan bijvoorbeeld de relatief simpele Nux vomica (braaknoot) zijn of Okoubaka (de Afrikaanse godenboom), maar ook specialistische homeopathische middelen als Cadmium sulfuricum of Radium bromatum.

Ontstoren
Een belangrijke toevoeging aan de homeopathische geneeskunde is het ontstoren. Dit ontstoren gebeurt met een homeopathisch geneesmiddel dat is gemaakt van de chemische stof die de bijwerkingen veroorzaakt. Zo’n ontstorend middel vermindert de noodzakelijke werking van het medicijn niet, maar de bijwerkingen worden er wel milder van of verdwijnen zelfs helemaal. Deze ontstoringsmethode werkt ook bij klachten door vaccinaties, bijvoorbeeld bij de griepprik of inentingen van jonge kinderen.

In mijn praktijk is deze gecombineerde homeopathische aanpak met drie middelen voor constitutie, ontgifting en ontstoring de meest succesvolle manier gebleken om bijwerkingen van medicijnen te bestrijden.