Column Zens april 2007

Mensen zijn altijd op zoek geweest naar het onbekende, het ongrijpbare: de Heilige graal, God, verre landen, het heelal; we worden onrustig als we er niet alles van weten. Naarmate van de buitenwereld steeds meer bekend is, richt de zoektocht van de mens zich steeds meer op de binnenwereld, zijn innerlijke ik. Wie ben ik en wat is mijn plaats in de wereld om mij heen? Iedereen begreep de trefzekere waarheid achter de lichtironische tekst van “Zoek jezelf”, die door heer Koot en heer Bie van het Simplisties Verbond in mei 1975 naar plaats 8 in de top 40 werd gezongen: “Zoek jezelf broeder, vind jezelf, wees en blijf alleen jezelf” en even verderop in de tekst: “En met make-up van oor tot oor stelt zijn vrouw een ander voor, dus hebben ze nog steeds niet door dat een glimlach beter staat.” Een tijdloos statement en een onweerstaanbaar advies om jezelf te zijn, maar hoe moet dat, als je werkelijke identiteit zo diep verborgen zit dat je geen idee hebt wie je werkelijk bent.

Als je je vanaf je kindertijd hebt aangepast aan de omgeving, je constant hebt gespiegeld aan anderen, je bent gaan gedragen als de anderen, dan kun je ieder contact verliezen met je oorspronkelijke innerlijk, je ontwikkelt een schaduwpersoonlijkheid. Dit levert het beeld op dat in de homeopathie past bij Thuja occidentalis, beter bekend als de conifeer. Deze groenblijvende plant verbergt het hele jaar zijn stam achter een dicht bladerdek en als haag in de achtertuin houdt het de buren uit het zicht. Het homeopathische middel Thuja past bij mensen die er veel energie in steken om een prettig en gezond beeld van zichzelf te laten zien, ze doen er alles aan om hun negatieve zelfbeeld te verdoezelen. Dit betekent wel dat ze het angstige gevoel kunnen krijgen dat ze op elk moment door de mand kunnen vallen (dromen waarin je valt zijn karakteristiek voor Thuja!), dat anderen hen zullen doorzien, terwijl ze ondertussen zelf geen idee hebben wie er zich diep van binnen in henzelf schuilhoudt. Om zichzelf hiertegen te beschermen ontwikkelen ze soms letterlijk een olifantenhuid met veel eelt, vervormde nagels, wratten en andere huidverdikkingen. De wonderbaarlijke kracht van Thuja leerde ik voor het eerst kennen toen ik, nog in de huisartsenpraktijk, net met homeopathie bezig was. Een studente was ten einde raad omdat haar tientallen handwratten jarenlang bestand bleken tegen alle mogelijke ingrepen, van aanstippen tot chirurgisch wegsnijden. Ik gaf haar een paar korrels Thuja (het enige wrattenmiddel dat ik toen kende) en binnen twee weken begonnen de wratten stuk voor stuk te verdwijnen. Indrukwekkend!

Een paar jaar geleden kwam een veertigjarige vrouw met ernstige menstruatieklachten in mijn praktijk . Iedere menstruatie ging gepaard met heftige, pijnlijke buikkrampen, die nauwelijks reageerden op pijnstillers. Hormoonpreparaten hadden niet geholpen en ook mijn homeopathische middelen gaven aanvankelijk nauwelijks verbetering. Door gesprekken met haar werd mij meer en meer duidelijk waar de oorzaak van haar klachten lagen: zij werkte als boekhouder op een advocatenkantoor en op haar eerste werkdag voegde haar nieuwe werkgever haar toe: “Ik heb een hekel aan boekhouders en als je je werk niet goed doet, vlieg je er meteen weer uit.” Na deze veelbelovende start volgden nog vele vergelijkbare incidenten, ook met collega’s. Als reactie hierop ging ze steeds harder werken en wrong zich in allerlei bochten om zich aan te passen aan deze werkomgeving, maar het hielp niets. Wel groeide bij haar het gevoel dat ze zichzelf volkomen aan het verliezen was, en, in haar eigen woorden: je kunt jezelf blijkbaar niet straffeloos wegcijferen.

De eerste reactie op Thuja was prachtig: het gevoel van een wuivende hand over haar buik die de pijn deed wegebben. Al na korte tijd voelde ze zich stukken beter, zowel lichamelijk als mentaal. En het inzicht wat de onderliggende oorzaak was van haar klachten, deed haar besluiten het advocatenkantoor gedag te zeggen.

Zijtekst
Jan Bol (53) is van oorsprong huisarts. Tijdens zijn carrière raakte hij bekend met homeopathie. Steeds vaker vroegen zijn patiënten over deze natuurlijke geneeswijze. Tijdens de opleiding tot homeopathisch arts raakte hij steeds enthousiaster. Sinds 1993 is hij fulltime homeopathisch arts in Groningen. Elke twee maanden in Zens zijn overdenkingen en ervaringen. “Wees en blijf alleen jezelf”, zongen Koot en Bie ooit. Maar wat als je geen helder beeld hebt van wie of wat je bent? Vraag om verduidelijking aan een conifeer!