Homeopathie en griep

Als we ons grieperig voelen of “griepje onder de leden” hebben, zijn we meestal besmet met één van de vele verkoudheidsvirussen die ons omringen. De bekendste symptomen zijn snotterigheid, niezen, tranende ogen, keelpijn, hoesten en een hangerig gevoel.

Een verkoudheid is niet altijd te vermijden maar regelmatig de handen afspoelen helpt zeker, net als het slikken van vitamine C, zink(zuig)tabletten en plantaardige middelen -vraag uw drogist of apotheek- .Homeopathisch zijn er oneindig veel middelen die effectief kunnen zijn bij grieperigheid en verkoudheden, mijn eigen favorieten bij beginnende verkoudheid zijn Quillaya en Saponaria, bereid uit saponinen bevattende planten. Mits op tijd ingenomen werkt het wonderbaarlijk goed!

Influenza, de èchte griep
Ieder jaar bereidt een groep influenzavirussen zich voor op een tournee door Azië en Rusland richting Europa. Tot op het laatste moment is de samenstelling van de groep onzeker en ook onderweg zijn er nog veranderingen mogelijk. Een extra zorg momenteel is de mogelijkheid dat één van de virussen samen met het vogelgriepvirus een nieuw onberekenbaar virus gaat vormen. Uiteindelijk bereikt één van de influenzavirussen tijdens de wintermaanden ons land en als er maar genoeg mensen ziek van worden hebben we een heuse griepepidemie. Griep maakt je binnen enkele uren flink ziek met (hoge) koorts, hoofdpijn, misselijkheid en een pijnlijk, gebroken gevoel over het hele lichaam. Na een week beginnen de meeste klachten te verdwijnen, maar hoesten en vermoeidheid kunnen nog lang aanhouden.

Preventie en behandeling
Een griepvaccinatie is aan te raden bij medische risicogroepen en bij mensen die beroepshalve absoluut geen griep willen krijgen. Het vaccin gaf aanvankelijk een geschatte bescherming van 60 tot 80% tegen influenza,tegenwoordig neigt men meer naar een beschermingspercentage van 50%.    Antibiotica werken niet bij griep (ze doden alleen bacteriën), virusremmers (zoals Tamiflu) kunnen wel de griep één of twee dagen bekorten, maar worden alleen in noodgevallen gebruikt.

Een paar belangrijke homeopathische griepmiddelen tot slot:
Belladonna (wolfskers): hoge koorts en hoofdpijn.
Arsenicum album: rusteloos, koude rillingen, diarree.
Bryonia (heggenrank): traag verlopende griep, veel dorst, hoofdpijn.
Eupatorium (waterhennep): pijnlijk geboel in alle spieren alsof alle botten gebroken zijn.