Homeopathie van A tot Z: Ischias en jicht

In het zesde deel van deze alfabetische miniserie komen we bij de I van Ischias en de J van jicht.

Ischias
Beklemming van de ischiaszenuw kan heftige pijnklachten in het been veroorzaken. Deze heupzenuw loopt aan de achterbuitenzijde van de bil via het bovenbeen naar de voet. Afklemming van deze zenuw kan ontstaan door een uitstulping van een tussenwervelschijf. In dat geval noemen we het een hernia en hiervoor is specialistische hulp in een ziekenhuis vereist. Bij afklemming van deze heupzenuw ter hoogte van de bil of het dijbeen door een andere oorzaak noemen we het ischias. Welke oorzaak voor deze beklemming zorgt, is meestal niet te vinden. Soms raakt de zenuw beklemd door een verrekking of een verkeerde beweging. Het gevolg hiervan is heftige pijn vanuit de bil uitstralend langs het bovenbeen naar beneden.

De behandeling van ischias bestaat uit rust, voorzichtige oefeningen, fysiotherapie en pijnstillers, maar daarnaast kan ook homeopathie verlichting geven. Een goed homeopathisch middel tegen ischias moet passen bij de speciale kenmerken van de aandoening, bijvoorbeeld zitten de klachten rechts of links, is er verbetering door warmte of kou, door strekken of buigen, etc.

Een paar voorbeelden zijn:
– Aconitum (Monnikskap) wordt gebruikt bij acute ischias, vooral als de ischias optreedt na inwerking van kou. De pijn maakt de patiënt onrustig en angstig en is ’s nachts erger en door iedere beweging.
– Colocynthis (Kolokwintpompoen) past vooral bij linkszijdige ischias met “trekkende, scheurende, schietende” pijn. De klachten verbeteren door warmte en liggen op de pijnlijke kant.
– Gnaphalium (Everlasting Flower, een soort droogbloem) past juist weer bij rechtzijdige pijnklachten met een doof gevoel en krampaanvallen in het been.
– Belladonna (Wolfskers) heeft de voorkeur bij acute aanvallen van ischiaspijn die ook net zo acuut weer verdwijnen.
Tot slot een paar homeopathische middelen voor bijzondere omstandigheden: Kalium bichromicum bij weersverandering, Iris versicolor na griep, Valeriana officinalis tijdens de zwangerschap en Zincum metallicum na oververhitting.

Jicht
Door ophoping van urinezuurkristallen (afbraakproducten van eiwitten) in het bloed kan een jichtaanval optreden in bepaalde gewrichten (vaak in de grote teen) met zwelling, warmte en heftige pijn. Het immuunsysteem van het lichaam reageert namelijk op deze kristallen alsof het schadelijke indringers zijn en vormt antistoffen die zo’n ontsteking veroorzaken.

Vroeger werd jicht de “Earl’s disease” genoemd, omdat het vooral voorkwam bij Bourgondische eters zoals graven, hertogen en de gegoede burgerij. Misschien heeft u ooit die aflevering van “Schone schijn” op de televisie gezien, waarin Hyacinth Bucket haar man Richard met verband om zijn voet laat rondlopen om iedereen te laten geloven dat hij jicht zou hebben. Jicht was volgens Hyacinth een chique ziekte, een ziekte waarmee je kunt laten zien dat je tot de hogere kringen behoort!

Het eten van veel dierlijke producten zoals melk, (orgaan)vlees en kaas levert veel urinezuren op en in combinatie met alcohol een verhoogde kans op jicht. Tegenwoordig zien we jicht ook vaak als bijwerking van medicijnen, bijvoorbeeld bij plastabletten. Naast een dieet en pijnstillers kan de huisarts middelen als colchicine en allupurinol adviseren.

Homeopathische geneesmiddelen kunnen zeer effectief zijn bij jicht, zowel bij de acute aanval als preventief. Dulcamara (Bitterzoet) wordt bijvoorbeeld gebruikt bij jicht en reumatische klachten door koud vochtig weer en door afkoeling. Colchicum autumnale (Herfsttijloos, de herfstkrokus) is ook een uitstekend homeopathisch jichtmiddel. Het past bij sensitieve mensen die uiterst gevoelig reageren op ruw gedrag en op licht, geluid en geuren. Overigens: het eerder genoemde colchicine wordt door deze plant geproduceerd.

Goede preventieve middelen die verdikkingen in de gewrichten kunnen voorkomen zijn Ammonium phosphoricum en Benzoïcum acidum.

Ischias en jicht zijn lastige en erg pijnlijke kwalen. Erg vervelend dus om hierdoor geplaagd te worden. Een geluk bij een ongeluk: beiden blijken goed op homeopathische middelen te reageren.