Homeopathie van A tot Z: Examenvrees-Faalangst-Griep

Dit is alweer de vierde aflevering van deze serie. Nog steeds geldt: bij twijfel niet zelf blijven dokteren, maar een arts raadplegen!

Examenvrees en Faalangst
Iedereen heeft wel eens iets gemerkt van de lichamelijke reacties die ontstaan bij een naderende vuurproef zoals een sollicitatiegesprek of een examen. Gespannen onrust, slecht slapen, knikkende knieën, droge mond, hartkloppingen, zweten en vaak naar de w.c. moeten, zijn de bekendste verschijnselen.

Ook bij een bezoek aan de tandarts, een optreden voor een zaal of bijvoorbeeld bij een vliegreis kunnen dit soort reacties ontstaan. Ze worden veroorzaakt door angstige gedachten aan wat er allemaal wel niet mis zou kunnen gaan.

Beproefde homeopathische middelen bij examenvrees, plankenkoorts en allerlei vormen van faalangst zijn:
Gelsemium (Carolinajasmijn) dat veel wordt gebruikt als een verlammend gevoel overheerst gecombineerd met knikkende knieën, neiging tot diarrhee en de behoefte om je ergens aan vast te houden. Een typische Gelsemiumsituatie is bijvoorbeeld een optreden bij Idols-achtige talentenjachten: voor veel van de deelnemers is dit hun eerste optreden voor een grote zaal en ze worden dan ook nog eens beoordeeld door een strenge jury. Daarom is ook bij rijexamens Gelsemium het middel van de eerste keus!
Argentum nitricum (Zilvernitraat) past vooral bij mensen die overal beren op de weg zien. Deze mensen voelen een angstige onrust met verkramping, gespannenheid en hartkloppingen. Bij zangers met plankenkoorts kan soms zelfs de stem wegvallen.
Argentum nitricum is juist weer het nummer 1-middel bij vliegangst. Het past bij mensen die bij elk piepje van het vliegtuig denken dat het ieder moment neer kan storten.
Silicea (kiezelzuur, vuursteen) is een goed homeopathisch middel voor mensen die het belangrijk vinden om goed over te komen. Ze zijn bang om uitgelachen te worden als ze op moeten treden in het openbaar. Kenmerkend voor hen zijn de zweethanden. Silicea is een beproefd middel voor scholieren die doodsangsten uitstaan als ze een spreekbeurt voor de klas moeten houden.

Griep
De echte griep wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Ieder jaar zijn er weer één of twee nieuwe influenzavarianten op de wereld. Startpunt van de griep is meestal Azië en dan met name China. Soms komt de griep ook uit andere landen, zoals in 1918 bij de Spaanse griep en in 2009 bij de Mexicaanse griep.

Net als bij vele andere virussen waarvan we ons “grieperig” kunnen voelen, treden klachten op van verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en soms diarrhee. In tegenstelling tot de gewone verkoudheidsvirussen duurt de griep langer (zeker een week) en gaat de griep gepaard met flinke koorts. Vooral vanwege de verraderlijke complicaties, zoals longontsteking, is er zoveel aandacht voor de preventieve inenting van risicogroepen.

Om de weerstand tegen virussen te verhogen kunnen natuurlijke middelen zoals vlierbes, Echinacea, vitamine C en zink (in zuigtabletten) gebruikt worden.

Homeopathische geneesmiddelen die door de jaren heen hun effect hebben bewezen bij griepachtige verschijnselen zijn:
Aconitum (monnikskap), Belladonna (wolfskers) en Ferrum phosphoricum (ijzerfosfaat) om in de beginfase de koorts af te remmen.
Eupatorium perfoliatum (waterhennep) werkt uitstekend op de spierpijnen bij griep en het gevoel geradbraakt te zijn.
Gelsemium (Carolinajasmijn) is vooral effectief als de vermoeidheid, slapte en griephoofdpijn op de voorgrond staan.

Tijdens de Spaanse griepepidemie in 1918 zijn zeer veel mensen aan de gevolgen van die griep overleden. Gelsemium bleek toen het meest succesvolle homeopathische middel in het verminderen van het aantal complicaties. Tegenwoordig worden bij een longontsteking antibiotica gegeven, onmisbare geneesmiddelen bij dergelijke ontstekingen, maar helaas in 1918 nog niet uitgevonden. Homeopathische geneesmiddelen waren daarom toen heel belangrijk bij het bestrijden van epidemieën.

Tegenwoordig kunnen we antibiotica en homeopathische geneesmiddelen heel succesvol combineren, waardoor het aantal slachtoffers van de griep hopelijk nooit meer zo groot wordt als toen.