Homeopathie bij oorklachten

In en rond het oor kan zich een grote verscheidenheid van klachten voordoen. Dat kan gaan van eczeem, kloofjes en overmatige droogte tot puisten en ontstekingen, en van klachten over oorsmeer tot oorsuizen en gehoorverlies. Laten we eens kijken wat homeopathie te bieden heeft bij een aantal van deze oorproblemen.

Uitwendige oor
Bij eczeem en kloofjes in het oorgebied is Graphites (gemaakt van pure koolstof) het beste homeopathische middel.

Mensen die last hebben van overmatig oorsmeer kunnen baat hebben bij Pulsatilla (het paasanemoontje) en bij Elaps corallinus, bereid uit het gif van de koraalslang.

In de gehoorgang kunnen lastige (en pijnlijke!) ontstekingen en puisten voorkomen, vaak ontstaan door een combinatie van eczeem en bacteriën. Naast bekende ontstekingsmiddelen zoals Hepar sulphuris en Silicea kan Tellurium nodig zijn. Tellurium (in de scheikunde bekend als element nummer 52) komt in de aardkorst voor als telluride en is verwant aan selenium en zwavel. Reeds in de oude Materia Medicaboeken wordt het aangeprezen als een probaat middel bij “eczeem, jeuk, zwelling en ontsteking van de gehoorgang met scherpe naar vispekel ruikende uitscheiding”.

Middenoor
Zowel bij acute als chronische oorklachten kan homeopathie buitengewoon effectief zijn. Het meest verbluffende vind ik nog altijd het effect van Chamomilla bij kinderen met acute middenoorontsteking. Het ene moment (meestal ‘s nachts) is het kind nog ontroostbaar en overgevoelig voor iedere aanraking van het pijnlijke rode oor, maar na een paar korreltjes Chamomilla treedt snel verbetering in en keert de rust in huis terug!

Ook Belladonna (bij hoge koorts) en Ferrum phosphoricum zijn goede middelen bij oorpijn.

Bij chronische slijmvorming in het middenoor en de buis van Eustachius, maar ook bijvoorbeeld bij een slecht genezende perforatie van het trommelvlies is Silicea het middel van de eerste keus; het past vooral bij tengere mensen die van de warmte houden en snel verkouden worden.

Gehoor
Wanneer het gehoor achteruitgaat ten gevolge van een veroudering of beschadiging (lawaaidoofheid!) van de gehoorzenuw heeft een homeopathische behandeling weinig te bieden. Er is wel een effect van homeopathische middelen te verwachten als gehoorverlies wordt veroorzaakt door verkalking van de gehoorbeentjes. Deze minuscule botjes vormen bij het overbrengen van geluidsprikkels de schakel tussen het trommelvlies en de gehoorzenuw. Het homeopathische middel Calcium floratum kan deze botjes weer wat soepeler maken.

Vergrote neusamandelen veroorzaken vaak tijdelijke doofheid, en daardoor een vertraagde spraakontwikkeling, bij kinderen. Agraphis nutans (de wilde hyacint) maakt de amandelen kleiner en voorkomt daarmee dat de amandelen geknipt moeten worden.

Het komt ook voor dat onze gehoorzenuwen bij ieder geluid juist overgevoelig reageren, bijvoorbeeld na een whiplash-ongeluk. Iedere geluidsprikkel lijkt dan diep in het lichaam door te dringen en veroorzaakt pijn, misselijkheid en koude rillingen. Het bijzondere homeopathische middel Theridion, gemaakt van het gif van de zeer giftige sinaasappelspin, brengt de overprikkelde zenuwen in de oren en de nek weer tot rust.