Homeopathie bij oogaandoeningen

Over onze ogen doen nogal wat fabeltjes de ronde: van veel televisie kijken, krijg je vierkante ogen; van lezen in het donker worden je ogen slechter; veel worteltjes eten is goed voor je ogen (ooit een konijn met een bril gezien?). Feit is wel dat vrijwel iedereen vroeger of later een leesbril nodig heeft, met het klimmen der jaren wordt het moeilijker voor de ooglens om de kleine lettertjes scherp in beeld te krijgen.

Staar
Er zijn een aantal oogaandoeningen waarbij homeopathie niet of nauwelijks effect heeft, zoals verhoogde oogboldruk (glaucoom), scheelzien en situaties waarbij iemand een bril of lenzen nodig heeft. Bij staar (cataract), troebeling van de ooglens op oudere leeftijd, heeft homeopathie alleen in een vroegtijdig stadium effect. Homeopathische middelen van minerale oorsprong als Silicea, Graphites, Calciumfluoratum en Phosphor kunnen het verouderingsproces van de lens enigszins vertragen.

Het rode oog
Homeopathisch goed te behandelen zijn oogbindvliesontstekingen (conjunctivitis) en allergische oogklachten: deze aandoeningen gaan altijd gepaard met rode ogen, pijn en tranenvloed en lichtgevoeligheid van de ogen. Conjunctivitis is een lastige oogkwaal, maar gaat vaak ook vanzelf weer over. Loop er echter niet te lang mee door, want bij ernstige bacteriële infecties en bij het verraderlijke herpesvirus (dat het hoornvlies blijvend kan aantasten) is medicatie van huisarts of specialist noodzakelijk.

Pulsatilla (wildemanskruid of paasanemoon) is niet alleen de plant die een hoofdrol speelt in de cartoon die altijd bij deze artikelen staat, maar ook het beste homeopathische geneesmiddel bij rode ontstoken ogen met gele of groene afscheiding, branderige pijn en behoefte aan constant de ogen te wrijven.

Euphrasia (met de mooie Nederlandse naam ogentroost) is het beste homeopathische middel bij allergische oogklachten (o.a. hooikoorts) met overvloedige scherpe tranenvloed, opgezette oogleden en extreme lichtgevoeligheid van de ogen.

Andere oogklachten
Homeopathie werkt ook snel en effectief bij oogblessures (Symphytum, de smeerwortel, en Ledum, de moerasrozemarijn), vermoeide ogen (Ruta, wijnruit, en Gelsemium, de carolinajasmijn), strontjes op de oogleden (Staphysagria, ridderspoor) en verder bij droge ogen en eczeem van de oogleden.

Voeding
Het is al veel vaker in deze rubriek aan de orde geweest hoe belangrijk goede voeding is voor een gezond leven. Een ruime consumptie groenten en fruit kan bijvoorbeeld ook de kans op staar en macula-degeneratie verminderen. Macula-degeneratie is de belangrijkste vorm van ouderdomsblindheid in de westerse wereld; deze aandoening gaat gepaard met het afsterven van de kegeltjes in de gele vlek van het netvlies, waardoor het zien van kleuren afneemt en het centrale gezichtsveld achteruit gaat. De voedingsstoffen luteïne en zeaxanthine (in groene groentes, paprika, maïs en fruit) beschermen het netvlies, evenals caroteen (in worteltjes!) en zink (in vlees, vis, noten en zaden). Bevat uw dagelijkse voeding te weinig van deze belangrijke stoffen, dan kunt u overwegen een voedingssupplement te gebruiken, maar gezond eten blijft van belang, en niet alleen voor de ogen.