Homeopathie en Pulsatilla

De trouwe lezers van dit stukje hebben zich vast wel eens afgevraagd wat precies dat bosje wildemanskruid is dat het kereltje in de bijgaande cartoon aangeboden krijgt. Windbloem en paasanemoon (het plantje bloeit in het wild rond Pasen) zijn andere namen voor het wildemanskruid, de latijnse naam is Pulsatilla nigricans of Anemone pratensis. Pulsatilla groeit op zonnige plaatsen op zanderige grond en komt inheems voor in Scandinavië en Centraal-Europa. De verse plant heeft een bittere, scherpe smaak en brandt op de tong en in de keel als ze wordt gekauwd. In de geneeskunde van de 18e eeuw werd ze al gebruikt bij de behandeling van staar, maagzweren, tandrot en depressies.

Jantje lacht, Jantje huilt
Het homeopathische geneesmiddel dat van Pulsatilla wordt gemaakt, past het best bij aanhankelijke, zorgzame, vriendelijke, emotionele mensen die het ene moment vrolijk en blij kunnen zijn en het volgende moment tranen met tuiten huilen om een verdrietig voorval, ze vinden het heerlijk om getroost te worden. Pulsatilla-typen zijn vaak moederlijke, gezellige vrouwen die makkelijk vriendschap sluiten, maar het moeilijk vinden om confrontaties aan te gaan en boosheid te uiten, waardoor ze wat besluiteloos en meegaand kunnen overkomen. Ze zijn dikwijls mollig met blond haar, hebben weinig dorst en een hekel aan zwaar, vet eten; van warme afgesloten ruimtes moeten ze niets hebben, ze kunnen niet zonder frisse lucht.

Homeopathische toepassing
In de praktijk is Pulsatilla een middel dat bij honderden klachten en kwalen uitkomst biedt, het hoort tot de absolute top-tien van belangrijkste homeopathische geneesmiddelen in de wereld. Heel succesvol is de toepassing bij hormonale klachten bij vrouwen zoals menstruatieproblemen, traag verlopende bevalling, overgangsklachten, zwangerschapsmisselijkheid, acné in de puberteit, etc. Bij Pulsatilla-kinderen staan neusverkoudheden, oorontstekingen, hoesten en andere luchtwegproblemen op de voorgrond. Het kind is gevoelig voor weersveranderingen, vat snel kou maar wil toch het liefst buiten spelen; bij een verkoudheid is er veel dik slijm en het kind wordt huilerig en wil geknuffeld worden. Eén dosis Pulsatilla doet hier vaak wonderen.

Ranonkels
Pulsatilla is niet het enige lid van de Ranonkel-plantenfamilie dat homeopathisch wordt gebruikt: Ridderspoor (Staphysagria) werkt prachtig bij klachten die ontstaan door opgekropte boosheid, zoals maagpijn en hoofdpijn, maar ook bij blaasontsteking na catheterisatie is het een eerstekeus homeopathisch middel. Monnikskap (Aconitum) is één van de beste middelen bij acute angstsituaties die gepaard gaan met hartkloppingen en hyperventilatie.

Er zijn nog veel meer ranonkels die we homeopathisch toepassen zoals Akelei, Boterbloem, Clematis, Helleboris en Adonis; kenmerkend voor al deze planten is dat ze het best passen bij mensen die onrecht en ruwheid slecht verdragen, met hun inlevingsvermogen voor mensen en dieren in nood wint hun gevoel het van hun verstand. Een homeopathische behandeling met Pulsatilla of een ranonkelfamilielid stimuleert de van nature bij hen aanwezige veerkracht en brengt balans in hun gevoelige emoties.