Homeopathie en Fosfor

Eerder heb ik in deze rubriek de homeopathische eigenschappen belicht van de plant Pulsatilla (het wildemanskruid) en van slangen zoals Lachesis (de bosmeesterslang). Deze keer aandacht voor een bijzonder mineraal, nummer 15 in het periodiek systeem der elementen en ontdekt in 1669: fosfor.

Drager van licht
Het element fosfor is de enige niet-radioactieve stof die in staat is licht voort te brengen (het Griekse phosphorus betekent lichtbrenger, lichtdrager), in het donker gloeit het op en omdat het zeer ontvlambaar is, werd het veel in lucifers en vuurwerk gebruikt.
Fosfor komt voor in onze botten en tanden en als onderdeel van hormonen en B-vitamines; de belangrijkste voedingsbronnen zijn vlees, vis, melk, kaas, eieren, volkorenprodukten, peulvruchten en noten. Als iemand een gebrek heeft aan fosfor komt niet alleen de energievoorziening van zijn lichaam in gevaar, maar ook de opbouw van weefsels, met name het zenuwstelsel.

Fosfortype
Als de giftige stof fosfor homeopathisch wordt bewerkt (“gepotentieerd”) verliest het zijn schadelijke werking, maar wat overblijft is een krachtig homeopathisch geneesmiddel dat het best past en werkt bij het klassieke fosfortype: het zijn vaak lange mensen, slank en goed gebouwd; hun huid is fijn en bleek (“als porselein”), het haar is dun en zacht met een natuurlijke rossige of kastanjebruine glans. Hun ogen schitteren snel bij opwinding en worden vaak omrand door fraai gevormde wenkbrauwen en lange wimpers. Fosformensen zijn meevoelend, belangstellend en kunnen zo gevoelig voor sferen en emoties zijn dat ze helderziende gaven ontwikkelen. Ze zoeken een warm contact en een goede verstandhouding met iedereen in hun omgeving. Als ze goed in hun vel zitten zijn ze open, hartelijk, enthousiast en opmerkzaam.

Lichamelijk concentreren klachten zich vaak in het zenuwstelsel, de luchtwegen en de maag, wondjes genezen in het algemeen wat traag, ze bloeden snel en lang (bloedneuzen, menstruatie, verwondingen). Ze hebben veel slaap nodig, liggen liever niet op de linkerzij en ze houden van chocola, ijs, kaas en hartig voedsel.

Schotelantenne
Communicatie is misschien wel het belangrijkste kenmerk van de lichtbrengende fosfor, daarom houden fosformensen van praten, contacten leggen, toneelspelen, musiceren, studeren en reizen. Door hun enthousiasme, behoefte aan gezelschap en hulpvaardigheid kunnen ze vlot opgaan in een nieuwe omgeving en maken ze snel nieuwe vrienden.

Problemen kunnen ontstaan door de constante stroom informatie die dag en nacht hun fantasie en zintuigen prikkelt. In dat opzicht vergelijk ik fosformensen vaak met een schotelantenne: alle signalen uit de hele wereld moeten voldoende gebufferd en van elkaar gescheiden worden om een goed beeld op te leveren. Als bij een fosfortype dit proces verstoord raakt wordt het zenuwstelsel al gauw volledig overprikkeld. Dit leidt tot uitputting, letterlijk opgebrand raken, er blijft geen energie meer over. Er kunnen ook gemakkelijk angsten ontstaan, bij kinderen voor onweer, donker en alleen zijn en bij volwassenen angst voor ziekte, kanker en de dood.

Als met een homeopathische dosis fosfor hun schotelantenne weer goed staat afgesteld behoren “fosfors” tot de meest gezellige, vrolijke en meelevende mensen die we kennen.