Reuk

Ons reukorgaan, hoog achter in de neusholte gelegen, heeft het vermogen om geuren van parfum, bloemen en lekker eten om te zetten in signalen naar de hersenen, die door ons als heel aangenaam worden ervaren; op dezelfde wijze ontstaan door het ruiken van bijvoorbeeld vuur, bedorven voedsel of een gaslek alarmprikkels, die ons waarschuwen voor dreigend gevaar. Als het eten ons goed smaakt, komt dat meer door prikkeling van het reukorgaan dan door prikkeling van onze smaakpapillen.

Geuren hebben ook een emotionele kant, ze passen in onze herinnering bij prettige of vervelende gebeurtenissen. Voorafgaand aan een migraine- of epilepsieaanval kunnen sommige mensen zelfs niet-aanwezige geuren ruiken (een soort fata morgana van de neus).

Bij reukproblemen die ontstaan door plaatselijke zwelling van het neusslijmvlies (zoals bij allergie en neusverkoudheid) kunnen bepaalde neussprays effectief zijn; bij vergrote neusamandelen of neuspoliepen kan operatief ingrijpen door een keel-neus-oorarts noodzakelijk zijn. Blijvend reukverlies ontstaat vooral na een heftige neusverkoudheid en is moeilijker op reguliere wijze te behandelen; homeopathische therapie is dan vaak een snel en effectief alternatief.

Verlies van reukvermogen
Een kleine greep uit de vele homeopathische middelen:
– Agrapis nutans (wilde hyacint): bij kinderen die slecht praten, horen en ruiken door vergrote neusamandelen.
– Ammonium carbonicum (hertshoornzout): bij chronisch verstopte neus en neusbijholteontstekingen met verlies van reukvermogen.
– Amygdalus persica (gemaakt van de perzikboom): niet zo vaak gebruikt maar effectief bij de combinatie van reukverlies met overgeven en niet verdragen van alle voedsel.
– Bariumzouten: bij kinderen die laat leren praten en zich ook verder te traag ontwikkelen; terugkerende amandelontstekingen zijn kenmerkend voor deze kinderen.
– Kaliumbichromaat: bij reukstoornissen die in verband staan met terugkerende neusverkoudheden en neusbijholteontstekingen met dik taai snot.
– Kalium jodatum: bij reukstoornissen die in verband staan met allergische klachten (zoals hooikoorts) met veel niesbuien en waterig snot.
– Teucrium marum verum (amberkruid) en Lemna minor (klein kroos): zijn prachtige homeopathische middelen bij neuspoliepen.

Versterkt reukvermogen
Ook tevéél ruiken kan buitengewoon hinderlijk zijn: zo wordt bijvoorbeeld in de homeopathische boeken bij het jichtmiddel Colchicum (herfsttijloos) beschreven: “ziekelijk verhoogd reukvermogen, misselijk bij het ruiken van geuren, tot flauwvallen toe”.

Tijdens de zwangerschap kan het reukvermogen ook versterkt zijn, vaak in combinatie met misselijkheid en overgeven; naast Colchicum zijn Sepia (gemaakt van een inktvis), Symphoricarpus (sneeuwbes) en Nux vomica (braaknoot) in dat geval effectieve homeopathische middelen.