Homeopathie van A tot Z: Bedplassen-Blessures-Bijholtes

Ook in deze aflevering gaan we weer alfabetisch langs kleine, maar lastige kwaaltjes, waarbij een homeopathische aanpak uitkomst kan bieden: bedplassen, blessures en verwondingen en bijholteontstekingen.

Ook in deze aflevering gaan we weer alfabetisch langs kleine, maar lastige kwaaltjes, waarbij een homeopathische aanpak uitkomst kan bieden.

Bedplassen
De meeste kinderen krijgen voor het 4e levensjaar genoeg controle over hun blaassluitspier om het ook in hun slaap droog te houden. Als dat op wat oudere leeftijd nog steeds niet gelukt is, kan het kind er echt last van krijgen. Het is natuurlijk niet prettig om steeds maar weer in een nat bed wakker te worden. Een kind kan zich onzeker gaan voelen ten opzichte van leeftijdgenootjes en er heel erg tegenop gaan zien om op schoolkamp of uit logeren te gaan.

Het probleem is meestal in één keer opgelost als de besturing van de blaas een definitief plekje in de hersenen heeft gekregen. Een heel geschikt homeopathisch middel om dit proces te versnellen is Causticum (gemaakt van gebrande marmerkalk). Dit middel verbetert de zenuwgeleiding van blaas naar hersenen, zodat de prikkel om de plas op te houden ook aankomt in de allerdiepste slaap, ongeveer een uur na het inslapen. Andere beproefde homeopathische middelen bij bedplassen zijn Pulsatilla (wildemanskruid), Equisetum (paardenstaart), Zincum en, bij oudere jongens en meisjes, Kalium carbonicum.

Blessures en verwondingen
Bij kneuzingen, zwellingen en blauwe plekken is Arnica montana (het valkruid) onovertroffen. Iedereen die ooit zijn beurse, blauwe plekken heeft zien verdwijnen als sneeuw voor de zon na het innemen van enkele korrels Arnica, zal dit wondermiddel onmiddellijk aan zijn huisapotheek toevoegen. Bij diepere kneuzingen zoals na een operatie of na een bevalling kunt u zich wenden tot een familielid uit dezelfde plantenfamilie als van Arnica, namelijk tot Bellis perennis, oftewel het madeliefje.

Voor een sneller herstel van botbreuken kan Symphytum (smeerwortel) goede diensten bewijzen. Bij bijt- en steekwonden kunt u beter Ledum palustre (moerasrozemarijn) gebruiken en bij spier- en peesblessures  Ruta (wijnruit).

Bijholteontstekingen
In de botstructuur van de schedel zitten achter, onder en boven de ogen diverse luchtgaten. Deze luchtgaten, neusbijholtes of sinussen genoemd, geven het hoofd een lichte, maar solide constructie. De relatief zware hersenen worden zo goed beschermd, maar het hoofd wordt niet te zwaar om gedragen te worden door de nek. Wat is het menselijk lichaam toch effectief geconstrueerd!

Wat misschien iets minder goed gelukt is aan die neusbijholtes is dat ze verstopt kunnen raken. Door een vernauwing en/of een grote hoeveelheid snot, bijvoorbeeld bij een fikse verkoudheid, neuspoliepen of een allergie, kunnen de holtes overvol raken en gaan ontsteken. Zo’n ontsteking kan gepaard gaan met hoofdpijn, kaakpijn, een verstopt gevoel en taai snot met soms wat bloed erin.

Een homeopathisch middel bij neusbijholteontsteking (sinusitis) hoort snel te werken en de kans op herhaling te verkleinen. De beste middelen in de dagelijkse praktijk zijn: Belladonna, bij gezwollen slijmvliezen en heftige pijn; Kalium bichromicum, bij taai slijm en pijn boven de neus; Cinnabaris, bij rode ogen en pijnlijke oogkassen en traanbuizen; Hydrastis, bij taai en bloederig geel snot.