Homeopathie en huilbabies

Regelmatig worden homeopathische artsen geraadpleegd door ouders die ten einde raad zijn omdat hun kind ondanks alle goedbedoelde adviezen van vrienden, familie, wijkzuster etc. maar blijft huilen.
Huilbabies worden ze genoemd: zuigelingen die meerdere uren per dag (en nacht!) gedurende meerdere weken achter elkaar minimaal een aantal dagen per week huilen.

Darmkrampjes
Vaak wordt het huilen veroorzaakt door darmkrampjes, dit wordt vooral duidelijk als een gezonde baby plots zonder reden ontroostbaar begint te huilen, de beentjes optrekt of juist overstrekt, een opgezette buik heeft, moeite met ontlasting heeft en veel winden laat.

Als alle maatregelen, zoals aanpassing van de voeding van de zogende moeder of verandering van de samenstelling van de flesvoeding hebben gefaald kunnen de volgende homeopathische middelen helpen:

Chamomilla (Kamille): de baby is uiterst prikkelbaar en onrustig van de pijn, alleen ronddragen en wiegen heeft tijdelijk succes; vlagen van koliekpijn met rode wangen.

Colocynthis (soort pompoen): heftige buikkrampjes en diarrhee, de baby heeft de beentjes opgetrokken of ligt op de buik en is heel snel geïrriteerd.

Lycopodium (Wolfsklauw): hier overheerst de opgeblazenheid met darmrommelingen en winderigheid, de krampen zijn het ergst tussen 16.00 en 20.00 uur.

Dioscorea (wilde yam): hierbij is kenmerkend dat er verlichting optreedt als de baby zich overstrekt.

Aluminium is het belangrijkste homeopathische middel voor zuigelingen die forse obstipatie krijgen bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding.

Overige oorzaken
Niet alle huilbabies hebben last van buikkrampen, ook andere ongemakken (zoals eczeem, honger, te warm of te koud hebben, inentingen, afwezigheid van ouders etc.) kunnen onrust veroorzaken bij gevoelige babies. In zo’n geval, maar ook als ouders en artsen geen enkele oorzaak voor het huilen hebben kunnen vinden, kunnen homeopathische middelen als Cypripedium (een orchidee), Coffea (gemaakt van de koffieboon), Piper methysticum (Kava), Valeriaan en Scutellaria (Glidkruid) uitkomst bieden.