Homeopathie en wratten

Niet gevaarlijk maar wel lastig. Wratten worden veroorzaakt door virussen en je hebt ze in alle soorten en maten: kleine, platte, bloemkoolvormige, gladde, bloedende, grote, gekleurde, pijnlijke en niet pijnlijke wratten. Bovendien kunnen ze overal opduiken waar je ze niet wilt hebben: handen, voeten, gezicht, oogleden, hoofdhuid, geslachtsdelen, etc. Huismiddeltjes (wrijven met de binnenkant van een tuinbonenschil!?) helpen soms, net als allerlei vrij verkrijgbare aanstipvloeistoffen. Soms is de huisarts (of specialist) nodig om hardnekkige wratten met vloeibare stikstof aan te stippen of weg te snijden. Behandeling met uitwendige homeopathische aanstipvloeistof is weinig effectief, veel beter werkt het innemen van een homeopathisch middel dat niet alleen bij het soort wrat past maar ook precies afgestemd is op de persoon zelf.

Gewone wratten (verruca vulgaris)
Het belangrijkste homeopathische wrattenmiddel is Thuja occidentalis (Westerse levensboom) bij grote, groezelige, soms pijnlijke wratten die snel bloeden; mensen die goed reageren op dit middel hebben vaak een vlekkerige huid, brosse nagels en sterk ruikende transpiratiegeur. Andere goede wrattenmiddelen zijn:

  • Dulcamara (bitterzoetplant) bij grote, platte, vlezige wratten.
  • Causticum (een soort gebrande marmerkalk) bij vingerwratten, vooral aan de vingertoppen dicht tegen de nagels aan.
  • Antimonium crudum (spiesglans) bij eeltige wratten aan de voeten.

Waterwratjes (molluscuum)
Dit zijn kleine, vrij besmettelijke wratjes die vanwege hun glanzend ronde uiterlijk ook wel parelwratjes worden genoemd. Ze komen vooral bij kinderen onder de tien jaar voor, meestal op armen, benen, onder de oksels en op de romp. Spontane genezing duurt vaak lang en soms zit de hele familie eronder. Homeopathische middelen die in mijn praktijk effectief waren: Silicea (vuursteen, kiezelzuur), Sulphur (zwavel) Calcium carbonicum (gemaakt van oesterschelp) en Kalium jodatum.

Ook bij genitale wratjes (condylomen) blijkt homeopathie goed te werken. Voor iedere soort wrat is er dus wel een goed homeopathisch alternatief.

Homeopathie in het nieuws
Er zijn miljoenen mensen over de hele wereld die voor behandeling van hun klachten naar volle tevredenheid homeopathische medicijnen gebruiken. Desondanks laait met de regelmaat van de klok de discussie over de werkzaamheid van deze medicijnen weer op. Deze keer was de aanleiding voor de critici om weer eens van leer te trekken een onderzoek van de Zwitserse overheid. Ondanks de kritische geluiden die hier in het nieuws te horen waren, was de belangrijkste conclusie van het onderzoek dat van de 3000 patiënten die homeopathisch werden behandeld de gezondheid meer was verbeterd dan de patiënten die een reguliere behandeling ondergingen.

Verder lekte de eerste versie van een door prins Charles van Engeland gefinancierd onderzoek uit naar de voordelen van bredere toepassing van alternatieve geneeswijzen: als tien procent van de Britse huisartsen homeopathie zou aanbieden, zou dat een besparing van 720 miljoen euro aan reguliere medicijnen opleveren (bron: Volkskrant) en zo’n onderzoek mag ook wel eens tot kritische discussies in het nieuws leiden.