Zwangerschap

Een belangrijke voorwaarde voor een goed verlopende zwangerschap is dat moeder en kind lichamelijk en emotioneel in evenwicht zijn. De natuurlijke situatie waarin de moeder geen alcohol en medicijnen gebruikt, niet rookt en waarin overmatig stressvolle situaties vermeden worden, levert de beste omstandigheden voor een gezonde zwangerschap en bevalling.

Homeopathie
Homeopathische medicijnen zijn bij uitstek geschikt om eventuele problemen in de zwangerschap op een milde, snelle manier aan te pakken. Mits de homeopathsiche potentie hoog genoeg is (vanaf verduning D3 tot D6 en hoger) zijn deze middelen onschadelijk en versterken ze op natuurlijke wijze de weerstand van moeder en kind.
Een homeopathisch arts zal bij de keuze van homeopathisch geneesmiddel niet alleen naar de klacht kijken, maar ook naar opmerkelijke veranderingen bij de zwangere vrouw, zoals emotionele veranderingen, gevoeligheid voor warmte en kou, dorst en voedselvoorkeur of afkeer.

Zwangerschapsproblemen
Laten we een aantal problemen in de zwangerschap en de mogelijke homeopathische oplossing eens in vogelvlucht doornemen:

– zuurbranden: Robinia (acacia), enorm veel maagzuur, vaak gepaard gaande met hoofdpijn.

– slapeloosheid: Coffea (gemaakt van de koffiestruik), de gedachten kunnen maar niet tot stilstand komen.

– zwangerschapsbraken: Nux Vomica (braaknoot), vaak prikkelbare stemming en slecht slapen. Symphoricarpus (sneeuwbes, familie van de vlier), overgeven en afkeer (zelfs van de geur) van alle voedsel.

– emotionele veranderingen: Sepia (zeekat, een inktvis) bij prikkelbare stemming, en verhoogde gevoeligheid voor geuren en geluiden, behoefte aan zuur voedsel. Ignatia (Ignatiusboon) bij verdrietige stemming met enorme nervositeit en brok in de keel. Pulsatilla (wildemanskruid) bij wisselende stemmingen en snel (en veel) huilen, behoefte aan frisse lucht, afkeer van vet voedsel.< Volgende keer aandacht voor de homeopathische begeleiding van de bevalling en van de net moeder geworden vrouw en haar kind.

Homeopathie thuis
Bij drogist en apotheek zijn een aantal homeopathische geneesmiddelen verkrijgbaar als zelfzorgmedicatie bij zwangerschapsklachten; ook al zijn deze middelen volkomen veilig voor moeder en kind (vanaf verdunningen D3 tot D6 bevatten ze geen spoortje schadelijke stof meer), vraag toch uw huisarts of homeopathisch arts om advies voordat u in de zwangerschap iets inneemt.