Homeopathie bij overgangsklachten

Valt het u ook op hoe prominent onderwerpen over ziekte en gezondheid in de media aan bod komen? Laatst in één journaal meldingen over een nieuwe opflikkering van SARS en de dreiging van oprukkende open tuberculose vanuit Oost-Europa én minister Hoogervorst zelf die, in een poging iets over alternatieve geneeswijzen te zeggen, enkele misplaatste uitspraken over homeopathie deed; dit laatste wekte sterk de indruk dat de aandacht afgeleid moest worden van het tegelijkertijd verschenen rapport over 800.000 medische missers per jaar. Het gaat hier om dezelfde minister die in januari de klachten over het kinkhoest-vaccin nog bagatelliseerde, terwijl in het pas verschenen rapport van de Gezondheidsraad wordt aangedrongen op een beter vaccin, juist in verband met de vele bijwerkingen.

Menopauze
Al eerder publiceerden kranten en medische vakbladen een onderzoek waaruit bleek dat langdurig en ongecontroleerd gebruik van hormonen door vrouwen rond de menopauze (de overgang) meer kans op borstkanker en op trombose gaf dan aanvankelijk werd verondersteld. Overgangsklachten ontstaan door de natuurlijke daling van vrouwelijke geslachtshormonen, hetgeen tussen het 45e en 55e jaar leidt tot het eindigen van de maandelijkse menstruatie; dit geleidelijke proces kan gepaard gaan met veel onplezierige klachten zoals warmte-opvliegers met rood worden en transpireren, droogte van slijmvliezen, moeheid, slapeloosheid, hoofdpijn, neerslachtigheid etc. Voor vrouwen die geen hormonale preparaten willen (of mogen) slikken, zijn er een paar goede natuurlijke alternatieven.

Plantaardige hormoonvervangers
Momenteel ruim verkrijgbaar zijn producten die isoflavonoïden bevatten, dit zijn plantaardige oestrogeenachtige stoffen die het lichaam tijdens de overgangsjaren in balans houden. Deze isoflavonoïden worden verkregen uit planten van de peulvruchtenfamilie, met name soja en rode klaver. Net als bij een Aziatisch voedingspatroon met veel verse groente, granen en peulvruchten (waaronder veel soja) zien we bij gebruik van deze plantaardige hormoonvervangers de overgangsklachten afnemen (vooral de opvliegers) en het cholesterolgehalte licht dalen; waarschijnlijk is er ook een positief effect op botontkalking (osteoporose).Niet altijd is het toevoegen van isoflavonoiden medisch verantwoord,overleg daarom altijd eerst even met uw arts.

Homeopathische alternatieven
Puur homeopathische middelen voegen geen stoffen toe aan het lichaam maar prikkelen het eigen herstelvermogen.Het best werkt het vaak om bij overgangsklachten één zorgvuldig uitgekozen homeopathisch geneesmiddel te nemen dat precies past bij de individuele eigenschappen en klachten van de vrouw. Een dergelijke behandeling, in combinatie met soja- en klaverproducten, kan de kwaliteit van de overgangsjaren bij de vrouw enorm verhogen.