Bevalling

Homeopathie kan heel goed helpen om de bevalling minder pijnlijk en uitputtend te maken en emoties als angst, spanning en woede af te zwakken. Omdat de toepassing van homeopathische middelen in deze periode veel specifieke kennis vereist, kunt u het beste eerst overleggen met uw (homeopathische) arts, welke middelen voor u het meest geschikt zijn.Steeds meer verloskundigen zijn goed op de hoogte met de werking van homeopatische geneesmiddelen en passen ze zelf toe .

Homeopathie tijdens de bevalling
Veel plantennamen geven al aan dat ze vroeger vaak door vrouwen gebruikt werden bij problemen rond de bevalling: de Trillium bijvoorbeeld (de Amerikaanse boslelie, ook wel birth-root of geboortewortel genoemd) wordt homeopathisch toegepast bij bekkeninstabiliteit, de Aristolochia (letterlijk “betere bevalling”) wordt gegeven om de baring te bevorderen, net als de Caulophyllum (vrouwenwortel) en Secale cornutum (moederkoren).

Andere homeopathische toepassingen zijn Coffea (gemaakt van de koffiestruik) bij ondraaglijke baringspijn met enorme rusteloosheid, Cimicifuga (troszilverkaars) om de bevalling te vergemakkelijken en naweeën te voorkomen, Aconitum (monnikskap) bij acute angst en paniek, en Staphysagria (ridderspoor) bij klachten na keizersnede of tangverlossing.

Een goed homeopathisch middel om overmatig bloedverlies tijdens en na de bevalling te verminderen is Millefolium (duizendblad).

De kraamtijd
Vroeger, toen vrouwen na de bevalling lange tijd in bed moesten liggen, heette deze periode het kraambed. De kraamvrouw stond toen aan vele gevaren bloot zoals trombose en kraamvrouwenkoorts. Tegenwoordig is de kraamtijd een stuk korter door de goede medische (na)zorg. Niettemin kunnen er een aantal ongemakken en kwalen optreden die homeopathisch goed te behandelen zijn:

– bloeduitstortingen door lang en hevig persen bij de bevalling; hiervoor is Arnica (valkruid) het beste middel.

– obstipatie na de bevalling is goed te behandelen met Nux vomica (braaknoot) of Collinsonia (Canadese gruiswortel).

– een dreigende borstontsteking reageert vaak snel op Bryonia (witte heggerank).

– bij langdurige moeheid en depressie na de geboorte van een kind zijn er een aantal beproefde homeopathische geneesmiddelen zoals Helonias (gele duivelsbeet), Bamboe (vooral als er rugproblemen meespelen) en Sepia (inktvis).