In het nieuws

Veel verwarring ontstond er de afgelopen maanden onder gebruikers van homeopathische middelen. Berichten over een stroef verlopende registratie waardoor sommige middelen vanaf 1 januari 2002 niet meer verkocht zouden mogen worden, werden afgewisseld met beelden van een steeds strenger kijkende minister van Volksgezondheid, die vast zei te houden aan haar standpunt. Wat was er nu eigenlijk aan de hand en verandert er veel in homeopathisch Nederland of is alles een storm in een glas water geweest? Laten we de zaken nog eens op een rij zetten.

Europese richtlijnen voor registratie homeopatische middelen
Homeopathische geneesmiddelen worden bereid uit natuurlijke produkten, zoals dierlijke stoffen, planten en mineralen. Deze worden (in tegenstelling tot kruidengeneeskundige preparaten en reguliere medicijnen) sterk verdund en ondergaan een intensieve bewerking (het potentiëren) waarbij de geneeskracht wordt versterkt en de schadelijke werking wordt weggenomen.

Omdat de Europese commissie enige jaren geleden besloot dat het tijd werd om homeopathie een gelijkwaardige plek te geven binnen het scala aan geneeskundige behandelmethoden, werden fabrikanten van homeopathische geneesmiddelen verplicht om (net als bij gewone medicijnen) een registratiedossier te maken over iedere gebruikte stof. Aangezien het om duizenden middelen gaat, is dit een tijdrovende klus, bovendien kost ieder registratiedossier tussen de tien- en dertigduizend (!) gulden, hetgeen meteen verklaart waarom fabrikanten met een kleinere omzet soms niet laten registreren.

Gelukkig is door de grote groep gebruikers van homeopathische middelen zoveel druk op de overheid uitgeoefend, dat de registratiedatum van 1 januari 2002 is versoepeld (omringende landen zoals Frankrijk en Duitsland geven zelfs tot 2008 de tijd om aan de nieuwe wetgeving te voldoen).

Wat betekent dit alles nu voor de homepathie in Nederland?

Het bezoek aan een homeopathisch arts
Een homeopathisch arts schrijft voornamelijk enkelvoudige homeopathische geneesmiddelen voor, gemaakt van één enkele grondstof; van deze enkelvoudige middelen zijn inmiddels 6000 (zesduizend!) geregistreerd en de verwachting is dat dit aantal nog zal toenemen. Als bij een patiënt een homeopathisch geneesmiddel past dat (nog) niet geregistreerd is, dan kan dit middel door een gespecialiseerde apotheek individueel voor deze patiënt bereid worden: homeopathie op maat!

Zelfzorghomeopathie
Voor de gebruikers van homeopathische middelen die vrij verkrijgbaar zijn bij drogist en apotheek (dit zijn meestal middelen die samengesteld zijn uit meerdere grondstoffen in een zeer lichte dosering), verandert er binnenkort het meest: homeopathische zelfzorgmiddelen waarvan alle grondstoffen geregistreerd zijn, blijven gewoon te koop. Middelen die niet-geregistreerde grondstoffen bevatten zullen uit de schappen verdwijnen of als “warenwet-artikelen” leverbaar zijn (dus zónder het predikaat geneesmiddel).

Heeft u vragen over de verkrijgbaarheid van homeopathische middelen en over eventuele alternatieven, dan kunt u contact opnemen met de homeopathische praktijk, tel. 050-5731613.

Verder kunt u op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (www.cbg-meb.nl) de wekelijks bijgewerkte overzichtslijst vinden van geregistreerde homeopathische middelen.