Homeopathisch nieuws

In deze aflevering een aantal nieuwsfeiten en actuele ontwikkelingen binnen de homeopathie op een rijtje.

Griep
Veel mensen die in deze periode een “griepspuit” nemen, kunnen hiervan bijwerkingen ondervinden, zoals een grieperig gevoel of langdurige vermoeidheid. Het homeopathisch geneesmiddel Polyinfluenzinum, bereid uit het Influvac griepvaccin, werkt zeer effectief tegen deze bijwerkingen. Het werkt het beste als het middel een dag voor de inenting wordt ingenomen én nog een keer erna. Polyinfluenzinum geeft ook een goede weerstand tegen influenza bij mensen die geen griepvaccinatie krijgen.

Studenten
Dit jaar kunnen 2e en 3e jaars studenten Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen voor het eerst kiezen voor het project Persoonlijke Profilering. Het keuzeproject houdt in dat deze studenten onderwijs krijgen over complementaire geneeswijzen en daarnaast stage lopen in een praktijk voor homeopathie, acupunctuur, natuurgeneeskunde en manuele geneeskunde. Ook in mijn homeopathische praktijk is een stagiaire te gast geweest (Inmiddels -eind 2013-hebben 40 aanstaande dokters zo’n stage bij mij gevolgd).

Wetenschap
Biologische veehouders onderzochten, in samenwerking met agrarische hogescholen, het gebruik van homeopathische middelen bij de preventie en de behandeling van kalverdiarrhee. Het onderzoek (dubbelblind, placebogecontroleerde) had als positieve uitkomst dat bij 80% van de homeopathisch behandelde kalveren de diarree binnen een dag over was. Bij de groep kalveren die met een placebo (neppil) behandeld was, was dat slechts in 12% van de zieke dieren het geval. Een uitgebreid rapport over dit onderzoek kunt u nalezen op http://www.bioveem.nl.

De positieve resultaten van dit onderzoek herinneren aan een eerder onderzoek (1991) waarbij op een Engels veebedrijf het effect van het homeopathische geneesmiddel Phytolacca (gemaakt van de karmozijnbesplant) bij uierontsteking werd vergeleken met een placebo. Ook hier bleek het homeopathisch middel veel effectiever dan de neppil.

Buitenland
Homeopaten zonder Grenzen zet zich al jaren in voor veilige en goedkope gezondheidszorg in (ex)oorlogsgebieden en ontwikkelingslanden. Artsen, apothekers, verpleegkundigen en vroedvrouwen, o.a. in Bosnië, Georgië, Ghana, Benin, Sri Lanka en Kenia, krijgen door deze Nederlandse organisatie les in de homeopathische geneeswijze.

De Engelsman Peter Chappell werkt al jaren als homeopaat in ontwikkelingslanden. Hij ontwikkelde een methode om via elektromagnetische velden homeopathische middelen te maken die geschikt zijn om goedkoop en zonder bijwerkingen op grote schaal te gebruiken bij epidemische ziekten in landen waar de bevolking niet of nauwelijks de beschikking heeft over de, vaak dure, reguliere geneesmiddelen. De resultaten bij AIDS-patiënten in Afrika zijn veelbelovend.

Met dezelfde methode zijn middelen gemaakt om toe te passen bij lastig te behandelen “westerse” ziektes zoals fibromyalgie, reuma en chronisch vermoeidheidssyndroom. Ook hier zijn de eerste resultaten opmerkelijk.

Boeken
Tot slot nog nieuws van het boekenfront: Frans Kusse schreef eerder het succesvolle boek “Welk (homeopathisch) type bent u?” over volwassenen. Inmiddels is het boek “Wat voor type is mijn kind?” verschenen. Voor homeopathie-geïnteresseerden zijn beide boeken aanraders.