Homeopathie en prostaatvergroting

In deze artikelenreeks kwamen al meerdere onderwerpen aan bod die speciaal voor vrouwen interessant zijn, zoals zwangerschap, bevalling en de overgang. Deze keer een aflevering over klachten door een vergrote prostaat, een echte mannenkwaal om de simpele reden dat alleen mannen een prostaat bezitten. Deze walnoot/kastanjegrote klier zit om het urinekanaal heen bij de uitgang van de blaas en wordt daarom pro-staat, voorstanderklier, genoemd. De prostaat produceert een soort vocht, dat ervoor zorgt dat het transport en de kwaliteit van het sperma tijdens een zaadlozing wordt verbeterd.

Goedaardige Prostaatvergroting
Veel mannen (meer dan de helft!) zullen bij het ouder worden merken dat hun prostaat groter wordt, gevolg: de druk op de blaas neemt toe, er is vaker (vooral ‘s nachts) aandrang om te plassen, de straal wordt minder krachtig en druppelt steeds langer na, ook kan de sexuele potentie afnemen. Als u last krijgt van dergelijke klachten is het belangrijk te laten onderzoeken of er sprake is van een ontsteking of eventueel prostaatkanker, of van een goedaardige zwelling. Is het laatste het geval dan bestaat de reguliere behandeling uit bijvoorbeeld het chemische middel tamsulosine, maar het kan ook nodig zijn dat de prostaat operatief wordt verwijderd. Kunnen we de prostaat ook op natuurlijke wijze klein krijgen (en houden)?

Voeding
De prostaat blijkt heel goed te reageren op een mediterraan-aziatisch getint voedingspatroon: royaal groenten en fruit; als vetbron noten, zaden, olijfolie en (vette) vis; weinig vlees met regelmatig vleesvervangers als tahoe en tempé (bevatten veel plantaardige oestrogeenachtige stoffen) en quorn (rijk aan zink). Extra prostaatvriendelijk zijn peulvruchten, lijnzaadolie, pompoenpitten (ook als olie verkrijgbaar) en tomaten, liefst gekookt of licht in olie gebakken. In tomaten zit lycopeen, een stof met een gunstige werking op de prostaat.

Homeopathische aanpak
Naast een constitutionele, op het individu gerichte behandeling, worden in de homeopathie natuurlijke middelen ingezet die specifiek op de prostaat werken. Meest bekend is de dwergpalm Sabal -ook wel serenoa genoemd- . Ook vaak gebruikt: Pygeum, Urtica urens (brandnetel), Agnus castus (monnikspeper), Conium (dolle kervel) en het sporenelement Selenium. Genoeg natuurlijke middelen voor een gezonde en klein blijvende prostaat.

Homeopathie en de nieuwe zorgverzekering
Wilt u meer weten over de vergoeding van homeopathie in het nieuwe zorgstelsel: een uitgebreid overzicht van de aanbiedingen van diverse zorgverzekeraars vindt u op www.avig.nl  , de website van de Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde