Homeopathie en hart- en vaatziekten

De laatste jaren zijn de behandelmethoden van hart- en vaatziekten in de reguliere geneeskunde sterk verbeterd. Naast medicijnen die de bloeddruk, het hartritme, de hartslagkracht, het cholesterolgehalte en de bloedstolling positief beïnvloeden, zijn cardiologische operaties om extra kransslagaderen aan te leggen (“bypass”) of verstopte kransslagaderen schoon te maken (“dotteren”) haast routine-ingrepen aan het worden.

Homeopathische middelen
Het toevoegen van homeopathische geneesmiddelen aan de reguliere medicatie heeft twee grote voordelen: er zijn nauwelijks of geen bijwerkingen en (heel belangrijk) er kan mee voorkomen worden dat op oudere leeftijd steeds meer verschillende gewone medicijnen nodig zijn. Homeopathische middelen die op het hart en de bloedvaten werken, zijn van diverse natuurlijke bronnen afkomstig:

plantaardige oorsprong: vingerhoedskruid, voorjaarsanemoon, maretak, meidoorn, cactus, lobelia en vele anderen.
minerale oorsprong: goud-, lood- en jodiumverbindingen.
dierlijke oorsprong: bosmeesterslang, cobra.
Voor al deze middelen geldt dat ze individueel op de patiënt worden afgestemd voor het beste resultaat.

Voeding
Dat een gezonde leefwijze (niet roken, veel bewegen, afvallen, ontspannen) goed is voor hart en bloedvaten is geen geheim meer, maar over welke voeding nu het beste is, bestaat nog veel discussie. In het Hart Bulletin werden de resultaten van de belangrijke Lyon Diet Study besproken: dit onderzoek vergeleek gebruikers van het Zuid-Europees mediterraan dieet (met veel vis, groenten, fruit, granen en ruime hoeveelheden olijfolie) met gebruikers van een “Amerikaans” dieet met een laag vetgehalte; aan het eind van het onderzoek bleek het vetgehalte en cholesterolgehalte in het bloed in beide groepen nauwelijks verschillend, maar het aantal sterfgevallen door hart- en vaatziekten in de mediterrane groep een stuk lager!

Vitamines
Het Zuid-Europees dieet biedt, gecombineerd met 1 à 2 glazen wijn per dag en matiging van de hoeveelheid genuttigde suiker, een goede basis voor een gezond hart- en vaatstelsel. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat extra dagelijkse inname van Seleen (een mineraal), foliumzuur en een combinatie van vitamine E en C een reeds bestaande vernauwing van bloedvaten op basis van aderverkalking kan verminderen; er zijn al Nederlandse cardiologen die hun patiënten standaard deze stoffen als voedingssupplement voorschrijven.

Een noodzakelijke stof voor het goed functioneren van de hartspier is Co-enzym Q10 (Ubiquinon); vooral mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken doen er goed aan om dit enzym te gebruiken, aangezien deze medicijnen niet alleen het cholesterol maar ook het Q10-gehalte verlagen. Met betrekkelijk eenvoudige maatregelen kunnen we dus onze afhankelijkheid van medicijnen verminderen en ons hart- en vaatstelsel een goede dienst bewijzen!