Zachte heelmeesters

Voor de grondlegger van de homeopathie, de arts en scheikundige Samuel Hahnemann, klopte het spreekwoord niet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, integendeel: zachte heelmeesters waren juist genezers in de beste zin van het woord. In zijn beroemde Organon der Geneeskunst dat al in het begin van de negentiende eeuw verscheen en dat nog steeds door homeopathische artsen over de hele wereld gebruikt wordt, schreef hij al: “Het hoogste ideaal van genezen is een snel, zachtzinnig en duurzaam herstel van de gezondheid, op de kortste, betrouwbaarste en onschadelijkste wijze.”

Geneeskundige behandelingen bestonden in die tijd naast aderlaten, zwavelbaden en hongerdiëten, uit het gebruik van hoge doseringen giftige stoffen. Hahnemann zag met lede ogen hoeveel patiënten deze behandelingen niet overleefden en dit bracht hem ertoe een groot deel van zijn leven te besteden aan het onderzoek naar veiliger geneesmiddelen.

Dit onderzoek leidde tot twee belangrijke ontdekkingen:

1)- het potentiëren (het keer op keer verdunnen en bewerken) van natuurlijke giftige stoffen vermindert de giftigheid en versterkt de geneeskracht; nog steeds potentiëren de grote homeopathische firma’s hun geneesmiddelen op de wijze waarop Hahnemann dit beschreef. (Waarbij bijvoorbeeld een D6-potentie betekent dat er zes keer een één op tien verdunning en bewerking is toegepast.)

2)- de door middel van potentiëren verkregen homeopathische geneesmiddelen werken het best bij ziektes die lijken op het oorspronkelijke vergiftigingsbeeld van dat geneesmiddel; een voorbeeld: we kennen allemaal het huilen, snotteren en niezen bij het snijden van een verse ui, daarom wordt in de homeopathische geneesmiddelen tegen hooikoorts (waarbij immers vergelijkbare symptomen optreden) vaak de ui (Allium Cepa) verwerkt.

Inmiddels zijn er duizenden plantaardige, dierlijke en minerale stoffen onderzocht en als homeopathisch geneesmiddel bereid.

De reguliere geneeskunde heeft in de tussentijd natuurlijk niet stil gezeten, de veiligheid van geneesmiddelen en behandelmethoden is met sprongen vooruitgegaan. Toch neemt ook onder artsen de belangstelling voor homeopathie alleen maar toe. In de volgende aflevering meer over de plaats van de homeopathie in de moderne geneeskunde.