Slaapproblemen

Er bestaan grote verschillen in slaapgedrag: zo heb je de ochtend- en avondmensen (die respectievelijk graag vroeg en laat gaan slapen); daarnaast is er de grote groep van volwassenen die 7 1/2 tot 8 uur slaap nodig heeft, terwijl een veel kleinere groep standaard aan 4 tot 5 uur slaap per nacht voldoende heeft; baby’s hebben weer heel veel slaap nodig, terwijl bij senioren de behoefte aan (diepe) slaap juist afneemt.

Slaapstoornis
Slaapproblemen worden vaak veroorzaakt door spanningen en emoties, maar ook door lichamelijke ongemakken (pijn, jeuk) en door verstoringen van het dag/nachtritme (ploegendienst, jetlag). Als het slaapprobleem langer gaat duren en als het functioneren overdag er onder gaat lijden, noemen we het een slaapstoornis.

Adviezen en therapie
Om lekker te slapen is een comfortabel bed nodig in een rustige kamer met veel frisse lucht; zorg voor voldoende lichaamsbeweging overdag en neem eventueel ’s avonds een warm bad of een glas warme melk met honing (grootmoeders recept waarvan inmiddels is aangetoond dat het in de hersenen de aanmaak stimuleert van stoffen die stemming en slaap beïnvloeden); vermijd verder ’s avonds thee, koffie, cola, roken en teveel geestelijke inspanning. Eventueel kan bij slaapstoornissen een plantaardig slaapmiddel ingenomen worden; soms kan het nodig zijn dat de huisarts tijdelijk een inslaapmiddel zoals Temazepam of Imovane voorschrijft, dit zijn betrekkelijk veilige -kortwerkende- medicijnen.

Homeopathie bij slaapproblemen
Het principe van homeopathie houdt in dat een stof die in de natuurlijke vorm een bepaalde klacht veroorzaakt (bijvoorbeeld slapeloosheid) na homeopathische bewerking juist het tegengestelde effect heeft; een homeopathisch arts probeert die natuurlijke stof te vinden die past bij het type mens en bij het soort slapeloosheid.

Een paar voorbeelden:
– Cypripedium (vrouwenschoentje, een orchidee-achtige plant), past bij kinderen die zonder reden ’s nachts klaarwakker zijn en vrolijk urenlang kunnen gaan spelen.
– Coffea (gemaakt van de koffieboon), past bij slapeloosheid door overmatige geestelijke activiteit, vaak bij hulpvaardige en gevoelige mensen.
– Kaliumfosfaat wordt gebruikt bij slaapproblemen door studie, zorgen, zakelijke problemen etc.
– Nux Vomica (gemaakt van de braaknoot) wordt gegeven aan (meestal) mannen, die door drukte en stress snel geïrriteerd zijn en hoewel ze redelijk snel inslapen, ’s nachts regelmatig wakker worden.
– Aconitum (monnikskap, een giftige ranonkelachtige plant) bij slapeloosheid met hevige angst en nachtmerries.