Homeopathie van A tot Z: Concentratieproblemen-Darmkrampen

Ook in de derde aflevering van deze serie met kleinere, onschuldige maar lastige kwaaltjes weer veel homeopathische tips. Bij hardnekkige klachten natuurlijk wel een arts raadplegen!

Concentratieproblemen
Het lijkt tegenwoordig steeds vaker voor te komen dat kinderen moeite hebben om in de klas bij de les te blijven, ze zijn drukker en sneller afgeleid. Er wordt wel eens gezegd dat dit komt doordat kinderen tegenwoordig veel te veel suiker eten. Volgens anderen komt dat doordat we in een “zap-cultuur” leven: we concentreren ons niet meer op een programma, maar zappen naar een andere zender als het een beetje saai wordt. Wat de oorzaak ook mag zijn, er zijn verschillende goede homeopathische middelen om, zowel bij kinderen als volwassenen, de concentratie te verbeteren. Bij nerveuze, oververmoeide schoolkinderen en studenten wordt bijvoorbeeld Kalium phosphoricum voorgeschreven. Als het te snel afgeleid zijn het hoofdprobleem is, valt de keuze meer op Sinapis alba (gemaakt van witte mosterd) en bij gebrek aan ambitie en wilskracht op Picrinicum acidum. Heeft iemand moeite om de aandacht erbij te houden tijdens het autorijden, dan kan Germanium metallicum uitkomst bieden.

Darmkrampen bij baby’s
Slapeloze nachten en wanhopige ouders met een ontroostbaar kind, dat is het beeld van een huilbaby met darmkrampjes. Een belangrijke oorzaak hiervan bij baby’s is te veel lucht in de darmpjes waarbij de darmpjes nog niet goed in staat zijn om dit te verwerken. Het kan helpen om de voeding wat aan te passen en de baby regelmatig flink te laten boeren en vaak verdwijnen de krampjes vanzelf, als het kindje wat ouder wordt. In de tussentijd kan een homeopathisch middel snel helpen.

Het goede homeopathische middel moet passen bij de individuele symptomen: zijn de darmkrampjes vooral ‘s nachts of overdag; is er diarree of juist verstopping, zorgt de pijn er voor dat de baby zich overstrekt of juist ineen krimpt, wil ze rondgedragen worden of liever niet worden getroost.

Darmkrampen bij volwassenen
Bij chronische darmkrampen zonder duidelijke oorzaak wordt vaak de diagnose spastische dikke darm gesteld. Deze aandoening wordt ook wel PDS (prikkelbare darmsyndroom) of IBS (irritable bowel syndrome) genoemd. Het is niet duidelijk waar het precies door ontstaat, maar het kan beginnen na een stressvolle periode met veel emoties of door langdurig verkeerde eetgewoontes. Vezelrijke voeding is belangrijk voor een vlotte stoelgang, maar let op: teveel vezels kunnen ook weer voor méér pijnlijke krampen zorgen.

Een belangrijke groep homeopathische geneesmiddelen bij een prikkelbare darm zijn de magnesiumverbindingen. Ze passen bij mensen die een hekel hebben aan confrontaties en conflicten, het liefst gaan ze ruzies uit de weg. Verdere magnesiumsymptomen zijn: niet uitgerust wakker worden, dromen over water en klachten door melkproducten.

Diarree op reis
Reizigersdiarree kan je vakantie letterlijk behoorlijk verzieken. Iedereen die op reis gaat naar de (sub)tropen of landen met slechte hygiëne raad ik aan om enkele malen per week 2 korrels Arsenicum album C30 te slikken. Mijn ervaring is dat de kans op een darminfectie met diarree daardoor een stuk kleiner wordt.