Homeopathie en sport

Omdat de homeopathische geneeskunde gebruik maakt van niet-agressieve natuurlijke middelen die afgestemd zijn op de individuele mens en die bovendien snel en doeltreffend werken, wordt ze steeds populairder bij sportbeoefenaars over de hele wereld.Zo is bekend dat op het trainingscomplex van voetbalclub AC Milan door de medische staf bij voorkeur homeopathische en andere natuurlijke geneesmiddelen worden ingezet.Want laten we eerlijk zijn: als je met natuurlijke middelen, zónder bijwerkingen, de sportprestatie kunt verhogen én blessures effectief kan voorkomen of behandelen, dan is iedere sporter meteen enthousiast.

Homeopathie tijdens de voorbereiding
In de dagen die voorafgaan aan een sportprestatie of een wedstrijd kunnen zich heel wat vervelende problemen voordoen: plankenkoorts bijvoorbeeld, waarbij onzekerheid en faalangst zich vertalen in knikkende knieën, trillende handen en een zwaar gevoel in de ledematen: een prachtig homeopathisch middel hierbij is Gelsemium sempervirens (de Carolina- of winterjasmijn), vroeger werd deze plant (familie van het pijlgif Curare) aan soldaten gegeven voordat ze naar het slagveld gingen, in deze tijd geven we het voorafgaand aan een sportprestatie of examen. Slapeloosheid kan veroorzaakt worden doordat lichaam en geest de trainingsarbeid tijdens de voorbereiding niet kunnen loslaten waardoor gedachten maar door blijven malen en het lichaam rusteloos en schokkerig wordt: Zincum metallicum (gemaakt van het metaal zink) is dan het beste middel om tot rust te komen (de werking lijkt een beetje op die van de plant Valeriaan). Bij slapeloosheid door nerveuze opwinding over wat de dag van morgen zal brengen is Coffea cruda (gemaakt van de koffieboon) het beste homeopathische geneesmiddel.

Arnica Montana
Bij alle letsels waarbij bloeduitstortingen en een gekneusd en beurs gevoel op de voorgrond staan is Arnica, het valkruid (uit de plantenfamilie van de margrieten, zonnebloemen en distels) het nummer-1-middel. Ook in omstandigheden waarin iemand fors letsel heeft opgelopen, maar in een soort shock-toestand net doet of er niets aan de hand is moeten we aan Arnica denken. Men kan Arnica-zalf uitwendig op gekneusde delen aanbrengen (nooit op beschadigde huid!), maar het meest effectief is het innemen van tabletten of korrels in homeopathische potentie.

Blessures en andere sportongemakken
Laten we nog eens een aantal veel voorkomende sportblessures en de homeopathische aanpak daarvan bekijken:

spierpijn; hierbij is Rhus toxicodendron (de gifsumak, “poison ivy”) een geweldig middel, vooral als het spierpijn betreft die verbetert door te bewegen, warmte, wrijven etc. Als iedere beweging juist méér pijn geeft en kou juist prettig aanvoelt is Bryonia alba (de heggenrank) een veelgebruikt homeopathisch middel.
pezen en aanhechtingen van spieren; een beproefd middel (Michelangelo gebruikte het al om de spiertjes van zijn ogen te versterken, zodat hij fijner kon schilderen) is Ruta graveolens (de wijnruit).
beenvliesontsteking; als het botvlies, waar de spieren aan de botten aanhechten, geïrriteerd is (bijvoorbeeld bij hardlopers aan de onderbenen) is Symphytum (de smeerwortel) een goed middel; ook bij slechtgenezende botbreuken is het samen met Calciumfosfaat van onschatbare waarde.
tenniselleboog, golfersarm, joggersknie etc.; alle bovengenoemde homeopathische middelen kunnen hier uitkomst bieden, maar als er schietende zenuwpijnen optreden kunnen we ook Phytolacca (de karmozijnbes) of Hypericum (Sint-Janskruid) geven.
blauw oog; behalve Arnica is ook Ledum palustre (de moerasrozemarijn) een mooi middel om dit soort bloeduitstortingen sneller te doen verdwijnen.
uitputting door hitte; Veratrum album (de witte nieswortel) kan hier ondersteunend werken, vooral als er sprake is van een koele klamme huid en misselijkheid, braken en diarrhee; bij spierkrampen door hitte (met verlies van zout door overvloedig zweten) kan Magnesiumfosfaat in homeopathische dosering buitengewoon snel verlichting geven.

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer situaties waarbij een sporter graag vlot en accuraat geholpen wil worden; omdat sportblessures zich bij uitstek lenen voor zelfmedicatie zou ik iedere sporter aanraden een homeopathische reis- en sportapotheek voor zichzelf samen te (laten) stellen.