Homeopathie en spastische dikke darm

De dikke darm is met zijn talrijke zenuwuiteinden zo’n gevoelig orgaan dat een kleine verstoring (bijvoorbeeld door stress of prikkelende voeding) meteen grote gevolgen kan hebben voor de beweeglijkheid van de darm. Winderigheid, opgeblazen gevoel, rommelingen en borrelingen in de buik zijn dan het gevolg met vooral tussen en na de maaltijden krampachtige pijn vaak links onder in de buik; ook harde keutelachtige ontlasting, afgewisseld met korte periodes van diarrhee kan voorkomen.

Als deze klachten een chronisch karakter krijgen wordt meestal de diagnose spastische dikke darm of prikkelbaar darmsyndroom (“irritable bowel syndrome”) gesteld met het advies om vezelrijke voeding te gebruiken en prikkelende voedingsmiddelen en nerveuze spanningen te vermijden. Deze leefregels, eventueel aangevuld met medicijnen, zijn echter lang niet altijd doeltreffend.

Lycopodium
Het hoofdmiddel in de homeopathie voor spastische dikke darmklachten is Lycopodium clavatum, de wolfsklauw, een kruipend mosachtig plantje dat door Arabische artsen vroeger al gebruikt werd bij maagklachten en om nierstenen te vergruizen; het stuifmeel van het plantje is brandbaar en werd ooit bij vuurwerkproduktie gebruikt en als afweerlaagje tegen het verkleven van pillen.

Voor het homeopathische geneesmiddel worden de sporen van de bloeiende halmen van het Lycopodiumplantje gebruikt. De buikklachten die door mensen beschreven worden en in de Materia Medica boeken o.a. worden omschreven als “opgeblazen buik, hevige flatulentie (winderigheid), loze aandrang, een voortdurend gevoel van gisting in de linker onderbuik” verdwijnen na inname van dit wonderbaarlijke homeopathische middel vaak snel en volledig, vooral als de patiënt ook qua karakter (“constitutie”) bij het middel past.

Zoals Frans Kusse in zijn boek “Wat voor type bent u? Herken de homeopathische geneesmiddeltypen” (uitg. Homeovisie) schrijft: “Zolang Lycopodium-mensen hun zaken beheersen, anderen hen volgen en waarderen, gaat alles goed. Wanneer zij echter plotseling voor een nieuwe uitdaging komen te staan waar zij zich nog niet klaar voor waanden, kan het misgaan. Hun zelfvertrouwen is namelijk een kwetsbaar punt, diep van binnen leeft de angst uiteindelijk te falen.”

Alternatieven voor Lycopodium
Naast de wolfsklauw zijn er natuurlijk nog veel meer homeopathische middelen bij prikkelbare darmklachten (onder de rubriek “krampende pijn in de buik” staan alleen al 345 homeopathische middelen genoemd!). Om er een paar te noemen: Carbo vegetabilis (gemaakt van een soort houtskool), Nux vomica (de braaknoot), China officinalis (kinabast) en de Magnesiumzouten.