Homeopathie en diabetes

Moeheid, lusteloosheid, jeuk en (later) veel dorst, veel plassen en slecht genezende wondjes kunnen wijzen op suikerziekte (diabetes). Bij iemand die diabetes heeft, raakt het glucosegehalte in het bloed blijvend verhoogd doordat de alvleesklier (pancreas), de achter de maag liggende buikspeekselklier, de productie van het glucoseverlagende hormoon insuline niet meer aan kan.

In de westers georiënteerde landen van de wereld krijgen steeds meer mensen met de ziekte diabetes te maken, en de ziekte ontstaat ook op steeds jongere leeftijd. Het gaat hierbij niet om diabetes type I (de jeugdvorm van suikerziekte), maar om diabetes type II (overgewichtsdiabetes). Bij diabetes type I raakt de pancreas defect, waardoor er niet of nauwelijks nog insuline in het lichaam wordt aangemaakt.

Bij diabetes type II ontstaat een tekort aan insuline, doordat vetzuren uit overmatig (buik)vetweefsel in de lever tot glucose worden omgevormd: deze constante eigen glucoseproductie zorgt voor geleidelijke uitputting van de insulinevoorraad. Op de langere duur leidt dit ook tot een verminderde gevoeligheid van de lichaamsweefsels voor insulineprikkels. Diabetes type II heeft dus meer te maken met de hoeveelheid vetweefsel in het lichaam dan met de hoeveelheid genuttigde suikers. Een derde van de personen met overgewicht ontwikkelt later suikerziekte!

Behandeling
Als de eigen insulinevoorraad in het lichaam onvoldoende is, wordt kunstmatig (via injecties of een pompje) insuline toegevoegd. Glucoseverlagende tabletten worden alleen gebruikt als de eigen insulineproductie nog te stimuleren valt. Ook bloeddruk- en cholesterolverlagende medicijnen zijn vaak nodig omdat bij diabetici hart en bloedvaten extra te lijden hebben.

Preventie en natuurlijke aanpak
Veel bewegen en bij overgewicht afvallen, zijn het belangrijkst om de kans op suikerziekte te verkleinen. Ook het vermijden van “snelle” suikers (snoep, frisdranken) wordt geadviseerd, een vezelrijk dieet verbetert de verwerking van glucose. In de natuur komen veel plantaardige stoffen voor die een regulerend effect hebben op de suikerstofwisseling: Mariadistel, kaneel, klaver, bonen, ganzerik, bosbes en paardebloem worden allemaal van oudsher gebruikt bij diabetes. Specialistischer zijn de planten Agrimonie (uit de rozenfamilie), Cephalandra (uit de pompoenfamilie) en Gymnema sylvestris (familie van de zijdeplant).

Homeopathische behandeling
Homeopathie is een zeer effectieve geneeswijze bij aandoeningen van lichaam en geest die herstelbaar zijn, met andere woorden: met een goedgekozen homeopathisch medicijn wordt een genezingsproces in gang gezet en geneest het lichaam zichzelf. Helaas lijkt het erop dat bij diabetes de suikerstofwisseling dusdanig beschadigd raakt, dat welk homeopathisch middel dan ook deze beschadiging niet meer ongedaan kan maken.

Homeopathische medicijnen worden wel gebruikt om de bijkomende problemen van diabetes te behandelen, zoals vaatproblemen, oogklachten, erectiestoornissen, slecht genezende wondjes en gevoelsstoornissen van de onderbenen. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn uraniumnitraat (bij vermagering), syzygium (bij veel jeuk) en alloxanum (een oxaalzuurachtige stof die in giftige dosering diabetes nabootst).