Homeopathie en hooikoorts

Net zoals op huisstof en voedingsmiddelen kunnen mensen ook overgevoelig reageren op de kleine in de lucht zwevende stuifmeeldeeltjes van planten, bomen en grassen. Deze stuifmeeldeeltjes worden ook wel pollen genoemd en de allergie voor deze pollen kennen we als hooikoorts: hevige niesbuien, waterige neusloop, tranende ogen, jeukende ogen, neus en keel, soms ook (astmatische) benauwdheid en vaak een algeheel vermoeid gevoel.

Pollenkalender
Bij droog en winderig weer hebben hooikoortspatiënten de meeste last van het rondzwevende stuifmeel, maar de klachten zijn ook afhankelijk van de bloeiperiode van bomen, planten en grassen. De pollen die de meeste klachten veroorzaken zijn die van de els (bloeitijd december tot en met eind april), de berk (begin april tot half juni), grassen (half april tot eind oktober) en de bijvoet (eind juli tot eind september).

Hooikoortsmedicijnen
De huisarts schrijft meestal antihistaminica voor bij hooikoortsklachten: deze middelen (bijv. Triludan, Zyrtec, Claritine) remmen het vervelende effect van histamine, de stof die vrijkomt in de slijmvliezen van overgevoelige mensen na contact met stuifmeeldeeltjes. Preventief wordt cromoglicaat, een stof oorspronkelijk bereid uit de schermbloemige plant fijn akkerscherm, toegepast in neusspray (Lomusol) of oogdruppels (Opticrom). Ook een injectiekuur met zogenaamde desensibilisatievloeistof (bijv. Pollinex), geruime tijd vóór aanvang van het hooikoortsseizoen, kan de klachten doen verminderen.

Homeopathische behandeling
De beste homeopathische behandeling is zoals altijd met een constitutiemiddel, dit is een homeopathisch geneesmiddel dat niet alleen bij de allergische klachten past maar vooral overeenkomt met het totaalbeeld van iemands lichamelijke en emotionele eigenschappen; een constitutiebehandeling kan het beste buiten het hooikoortsseizoen gestart worden; tijdens het seizoen, als de klachten op hun hoogtepunt zijn, is men aangewezen op een symptomatische behandeling gericht op het tijdelijk verminderen of opheffen van de klachten.

De meest eenvoudige aanpak is dan om een vrij verkrijgbaar regulier of natuurlijk middel te kopen bij drogist of apotheek. Een meer verfijnde manier om hooikoortssymptomen te verlichten is het gebruik van een enkelvoudig homeopathisch geneesmiddel, waarin één specifieke stof zit die zoveel mogelijk overeenkomt met de klachten van de individuele patiënt.

Een paar voorbeelden:
Allium cepa (de ui): waterige neusloop zonder veel niezen, brandende neus en oogleden.
Ambrosia: niezen, verstopt gevoel neus en hoofd, veel tranen en ondraaglijke jeuk aan de oogleden.
Aralia: frequent niezen met grote hoeveelheden waterige, scherpe neusloop met zoutige smaak, hoest en benauwdheid.
Euphrasia (de ogentroost): overvloedige uitscheiding uit neus en ogen, brandende en opgezette oogleden.
Naphtalinum (een koolteerverbinding): niezen, ontstoken en pijnlijke ogen, heet hoofd, langdurige hoestaanvallen.
Sabadilla (het nieskruid): krampachtig niezen met loopneus en rode, waterige ogen, jeuk in de neus, overgevoeligheid voor geuren.
Wyethia: jeuk in neus en keel, constant schrapen en kuchen, niezen en snel zweten.

In de Materia Medica staan nog meer dan honderd andere homeopathische middelen bij hooikoorts beschreven: genoeg mogelijkheden dus voor een individuele aanpak!