Homeopathie bij verkoudheid

Nooit leuk, maar blijkbaar ontkomen we er niet aan: de meeste mensen hebben jaarlijks toch wel één of twee maal een verkoudheid te pakken.
De meest voorkomende klachten zijn een rauwe keel, verstopte neus of juist een loopneus met veel niezen, rillerigheid en een koortsig gevoel. Vaak komt er wat hoofdpijn bij en een lusteloos gevoel en soms doet het maagdarmkanaal mee met misselijkheid en diarree. Verkoudheden worden veroorzaakt door uiterst besmettelijke virussen die het hele jaar door aanwezig zijn, maar als we in de wintermaanden met de deuren en ramen gesloten dicht op elkaar zitten, is de kans veel groter om zoveel van het virus binnen te krijgen dat je er ziek van wordt.

Wat helpt?
Het verkoudheidsvirus wordt via de lucht en lichamelijk contact (vorral de handen) overgedragen, dus regelmatig de handen wassen en terughoudend zijn met zoenen en het geven van handen helpt echt. Antibiotica werken niet tegen virussen, ze helpen wel bij infecties veroorzaakt door een bacterie. Met andere woorden: een verkoudheidsvirus krijg je niet klein met antibiotica. Een verhoogde concentratie zink in de slijmvliezen lijkt het verkoudheidsvirus wel wat af te remmen, dus het gebruik van zinkzuigtabletten zou zinvol kunnen zijn. Veel mensen lijken ook baat te hebben bij een hoge dosis vitamine C, maar of dit ook voor iedereen geldt, moet nog onderzocht worden.

Plantaardige producten waarvan is vastgesteld dat ze enig positief effect hebben bij verkoudheden zijn vlierbesextracten, pelargonium (een Afrikaanse geraniumsoort) en de bekende purperhoed Echinacea. De smalle purperhoed is een zonnebloemachtig plantje met infectiewerende kwaliteiten dat vroeger bij kraamvrouwenkoorts, slangenbeten en steenpuisten werd gebruikt. De tegenwoordig alom verkrijgbare Echinacea bevat de róde purperhoed. Voor mensen die baat hebben bij Echinacea is mijn advies: gebruik het alleen kortdurend bij (dreigende) griep of verkoudheid, maar niet zomaar maanden of jaren achtereen, want het effect kan dan juist averechts zijn.

Homeopathische aanpak
Een homeopathische behandeling komt in beeld als iemand steeds maar weer opnieuw verkouden wordt. Meestal spelen dan op de achtergrond zaken mee als verminderde weerstand, allergische aanleg, problemen met neus- en keelamandelen en klachten van de neusbijholten. Geen mens is hetzelfde en ook een verkoudheid geeft bij iedere patiënt weer andere symptomen.

Bij de homeopathie wordt een middel gezocht dat precies past bij die éne persoon met die éne specifieke verkoudheid. Deze middelen kunnen van minerale oorsprong zijn, zoals Natrium mutiaticum of Ferrum phosphoricum. Echter: hoe acuter de klachten zijn, hoe eerder we een middel van plantaardige afkomst geven, bijvoorbeeld Belladonna (wolfskers), Quillaya en Saponaria (bevatten zeepachtige stoffen, saponinen), Sticta pulmonaria (longenmos) en Bryonia (heggerank).

Er wordt wel gezegd: zonder medicijnen duurt een verkoudheid een week en met medicijnen zeven dagen, maar een goed afgestemd homeopathisch middel kan de last van verkoudheidsklachten wel verminderen en de vatbaarheid voor nieuwe verkoudheden helpen verbeteren.