Homeopathie bij verkoudheid

Nooit leuk, maar blijkbaar ontkomen we er niet aan: de meeste mensen hebben jaarlijks toch wel één of twee maal een verkoudheid te pakken.
De meest voorkomende klachten zijn een rauwe keel, verstopte neus of juist een loopneus met veel niezen, rillerigheid en een koortsig gevoel. Vaak komt er wat hoofdpijn bij en een lusteloos gevoel en soms doet het maagdarmkanaal mee met misselijkheid en diarree. Verkoudheden worden veroorzaakt door uiterst besmettelijke virussen die het hele jaar door aanwezig zijn, maar als we in de wintermaanden met de deuren en ramen gesloten dicht op elkaar zitten, is de kans veel groter om zoveel van het virus binnen te krijgen dat je er ziek van wordt.

Wat helpt?
Het verkoudheidsvirus wordt via de lucht en lichamelijk contact (vorral de handen) overgedragen, dus regelmatig de handen wassen en terughoudend zijn met zoenen en het geven van handen helpt echt. Antibiotica werken niet tegen virussen, ze helpen wel bij infecties veroorzaakt door een bacterie. Met andere woorden: een verkoudheidsvirus krijg je niet klein met antibiotica. Een verhoogde concentratie zink in de slijmvliezen lijkt het verkoudheidsvirus wel wat af te remmen, dus het gebruik van zinkzuigtabletten zou zinvol kunnen zijn. Veel mensen lijken ook baat te hebben bij een hoge dosis vitamine C, maar of dit ook voor iedereen geldt, moet nog onderzocht worden.

Plantaardige producten waarvan is vastgesteld dat ze enig positief effect hebben bij verkoudheden zijn vlierbesextracten, pelargonium (een Afrikaanse geraniumsoort) en de bekende purperhoed Echinacea. De smalle purperhoed is een zonnebloemachtig plantje met infectiewerende kwaliteiten dat vroeger bij kraamvrouwenkoorts, slangenbeten en steenpuisten werd gebruikt. De tegenwoordig alom verkrijgbare Echinacea bevat de róde purperhoed. Voor mensen die baat hebben bij Echinacea is mijn advies: gebruik het alleen kortdurend bij (dreigende) griep of verkoudheid, maar niet zomaar maanden of jaren achtereen, want het effect kan dan juist averechts zijn.

Homeopathische aanpak
Een homeopathische behandeling komt in beeld als iemand steeds maar weer opnieuw verkouden wordt. Meestal spelen dan op de achtergrond zaken mee als verminderde weerstand, allergische aanleg, problemen met neus- en keelamandelen en klachten van de neusbijholten. Geen mens is hetzelfde en ook een verkoudheid geeft bij iedere patiënt weer andere symptomen.

Bij de homeopathie wordt een middel gezocht dat precies past bij die éne persoon met die éne specifieke verkoudheid. Deze middelen kunnen van minerale oorsprong zijn, zoals Natrium mutiaticum of Ferrum phosphoricum. Echter: hoe acuter de klachten zijn, hoe eerder we een middel van plantaardige afkomst geven, bijvoorbeeld Belladonna (wolfskers), Quillaya en Saponaria (bevatten zeepachtige stoffen, saponinen), Sticta pulmonaria (longenmos) en Bryonia (heggerank).

Er wordt wel gezegd: zonder medicijnen duurt een verkoudheid een week en met medicijnen zeven dagen, maar een goed afgestemd homeopathisch middel kan de last van verkoudheidsklachten wel verminderen en de vatbaarheid voor nieuwe verkoudheden helpen verbeteren.

Homeopathie en voeding

In deze 70e aflevering van Homeopathische Praktijk maken we een uitstapje van homeopathie naar voeding. Veel mensen vragen mij namelijk op het spreekuur wat gezonde voeding is en eigenlijk is die vraag vrij eenvoudig te beantwoorden.

De gezondste manier van eten is: eet géén ongezond voedsel! De gezondheidsschade door dagelijks ongezonde voeding te eten is vele malen groter dan de gezondheidswinst door gezonde voeding. Slecht eten maakt meer stuk dan goed eten kan herstellen. Met andere woorden: goede, gezonde voeding is geen medicijn, maar wel noodzakelijk om je lichaam in conditie te houden.

Om te beginnen met gezond eten is de eerste stap daarom niet iets toevoegen, maar iets weglaten aan onze dagelijkse voeding. Laten we dus eerst maar eens stoppen met alle toegevoegde suikers, vetten, zout, conserveermiddelen en smaakmakers… Het vermijden van deze bewerkte voedingsmiddelen met onnodige, schadelijke stoffen en een beperking van tabak, alcohol, volle zuivelproducten en (rood) vlees levert al een reductie op van hart- en vaatziekten met 75%, een vermindering van de kans op allerlei soorten kanker met minimaal 50% en een sterk verkleinde kans op diabetes.

Gezonde voeding
De basis van gezonde voeding is verse groente, niet te lang gekookt en gevarieerd, maar vooral véél! Deze basis wordt aangevuld met fruit, noten en zaden. Extra gezonde groentes zijn alle koolsoorten, peulvruchten, rode bieten en tomaten. Bij het fruit bevatten vooral druiven, bosbessen, frambozen en granaatappel veel bijzondere en gezonde stoffen. Walnoten en amandelen zijn de gezondste noten en van de zaden zijn sesam, lijnzaad en pompoenpitten aan te raden. Veel bakkers verkopen brood waar deze zaden al op of in zitten. Zilvervliesrijst, ongezoete muësli met voldoende havervlokken, volkorenbrood en volkorenpasta zorgen voor de goede granen. Gezonde vetzuren halen we het best uit plantaardige olie, bijvoorbeeld olijfolie, en af en toe verse vette vis (zalm, sardine, haring, makreel).

Verrassend:
Elke dag een klein stukje pure chocola (minimaal 70% cacao) eten is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond door een opvallend goed effect op de bloeddruk, bovendien vermindert het ons stressgevoel. Ook opmerkelijk: gebakken eieren blijken de bloeddruk te verlagen en regelmatig een gekookt ei blijkt het cholesterolgehalte te verlagen!

De toppers
Door hun uitzonderlijke kwaliteiten verdienen groene thee, klein fruit en kurkuma een ereplaats op het podium van de gezonde voeding.

  • Groene thee bevat minder cafeïne dan zwarte thee, maar bevat vooral grote hoeveelheden kankerwerende stoffen, ook wel antioxidanten genoemd. Vooral Japanse groene thee, bijvoorbeeld Sencha, is rijk aan deze stoffen.
  • Klein fruit, zoals bosbes, cranberry, braam, framboos, aardbei, kers en pruim, is ook rijk aan deze antioxidanten. Gelukkig zijn verse, ongesuikerde, fruitsappen, steeds algemener verkrijgbaar, en er zijn doosjes klein fruit in de diepvries te koop, dus ook buiten het seizoen kunnen we van deze “zomerkoninkjes” genieten.
  • Kurkuma, het okerkleurige poeder uit de geelwortel (koenjit), wordt van oudsher veel in India en Indonesië gebruikt en heeft een preventief effect op een aantal vormen van kanker, zoals dikkedarmkanker. Eén keer per dag een theelepel kurkuma, met wat peper voor een betere werking, door het eten, b.v. de soep heeft al een flink gezondheidsbevorderend effect.

Gezonde voeding is niet ingewikkeld, niet extra duur, maar in het begin misschien even wennen. Uiteindelijk is gezonde voeding ook vooral heel erg lekker!

Homeopathie van A tot Z: Examenvrees-Faalangst-Griep

Dit is alweer de vierde aflevering van deze serie. Nog steeds geldt: bij twijfel niet zelf blijven dokteren, maar een arts raadplegen! In deze aflevering: examenvrees en faalangst, en griep.

Dit is alweer de vierde aflevering van deze serie. Nog steeds geldt: bij twijfel niet zelf blijven dokteren, maar een arts raadplegen!

Examenvrees en Faalangst
Iedereen heeft wel eens iets gemerkt van de lichamelijke reacties die ontstaan bij een naderende vuurproef zoals een sollicitatiegesprek of een examen. Gespannen onrust, slecht slapen, knikkende knieën, droge mond, hartkloppingen, zweten en vaak naar de w.c. moeten, zijn de bekendste verschijnselen.

Ook bij een bezoek aan de tandarts, een optreden voor een zaal of bijvoorbeeld bij een vliegreis kunnen dit soort reacties ontstaan. Ze worden veroorzaakt door angstige gedachten aan wat er allemaal wel niet mis zou kunnen gaan.

Beproefde homeopathische middelen bij examenvrees, plankenkoorts en allerlei vormen van faalangst zijn:
Gelsemium (Carolinajasmijn) dat veel wordt gebruikt als een verlammend gevoel overheerst gecombineerd met knikkende knieën, neiging tot diarrhee en de behoefte om je ergens aan vast te houden. Een typische Gelsemiumsituatie is bijvoorbeeld een optreden bij Idols-achtige talentenjachten: voor veel van de deelnemers is dit hun eerste optreden voor een grote zaal en ze worden dan ook nog eens beoordeeld door een strenge jury. Daarom is ook bij rijexamens Gelsemium het middel van de eerste keus!
Argentum nitricum (Zilvernitraat) past vooral bij mensen die overal beren op de weg zien. Deze mensen voelen een angstige onrust met verkramping, gespannenheid en hartkloppingen. Bij zangers met plankenkoorts kan soms zelfs de stem wegvallen.
Argentum nitricum is juist weer het nummer 1-middel bij vliegangst. Het past bij mensen die bij elk piepje van het vliegtuig denken dat het ieder moment neer kan storten.
Silicea (kiezelzuur, vuursteen) is een goed homeopathisch middel voor mensen die het belangrijk vinden om goed over te komen. Ze zijn bang om uitgelachen te worden als ze op moeten treden in het openbaar. Kenmerkend voor hen zijn de zweethanden. Silicea is een beproefd middel voor scholieren die doodsangsten uitstaan als ze een spreekbeurt voor de klas moeten houden.

Griep
De echte griep wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Ieder jaar zijn er weer één of twee nieuwe influenzavarianten op de wereld. Startpunt van de griep is meestal Azië en dan met name China. Soms komt de griep ook uit andere landen, zoals in 1918 bij de Spaanse griep en in 2009 bij de Mexicaanse griep.

Net als bij vele andere virussen waarvan we ons “grieperig” kunnen voelen, treden klachten op van verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en soms diarrhee. In tegenstelling tot de gewone verkoudheidsvirussen duurt de griep langer (zeker een week) en gaat de griep gepaard met flinke koorts. Vooral vanwege de verraderlijke complicaties, zoals longontsteking, is er zoveel aandacht voor de preventieve inenting van risicogroepen.

Om de weerstand tegen virussen te verhogen kunnen natuurlijke middelen zoals vlierbes, Echinacea, vitamine C en zink (in zuigtabletten) gebruikt worden.

Homeopathische geneesmiddelen die door de jaren heen hun effect hebben bewezen bij griepachtige verschijnselen zijn:
Aconitum (monnikskap), Belladonna (wolfskers) en Ferrum phosphoricum (ijzerfosfaat) om in de beginfase de koorts af te remmen.
Eupatorium perfoliatum (waterhennep) werkt uitstekend op de spierpijnen bij griep en het gevoel geradbraakt te zijn.
Gelsemium (Carolinajasmijn) is vooral effectief als de vermoeidheid, slapte en griephoofdpijn op de voorgrond staan.

Tijdens de Spaanse griepepidemie in 1918 zijn zeer veel mensen aan de gevolgen van die griep overleden. Gelsemium bleek toen het meest succesvolle homeopathische middel in het verminderen van het aantal complicaties. Tegenwoordig worden bij een longontsteking antibiotica gegeven, onmisbare geneesmiddelen bij dergelijke ontstekingen, maar helaas in 1918 nog niet uitgevonden. Homeopathische geneesmiddelen waren daarom toen heel belangrijk bij het bestrijden van epidemieën.

Tegenwoordig kunnen we antibiotica en homeopathische geneesmiddelen heel succesvol combineren, waardoor het aantal slachtoffers van de griep hopelijk nooit meer zo groot wordt als toen.

Homeopathie en griep

Als we ons grieperig voelen of “griepje onder de leden” hebben, zijn we meestal besmet met één van de vele verkoudheidsvirussen die ons omringen. De bekendste symptomen zijn snotterigheid, niezen, tranende ogen, keelpijn, hoesten en een hangerig gevoel.

Als we ons grieperig voelen of “griepje onder de leden” hebben, zijn we meestal besmet met één van de vele verkoudheidsvirussen die ons omringen. De bekendste symptomen zijn snotterigheid, niezen, tranende ogen, keelpijn, hoesten en een hangerig gevoel.

Een verkoudheid is niet altijd te vermijden maar regelmatig de handen afspoelen helpt zeker, net als het slikken van vitamine C, zink(zuig)tabletten en plantaardige middelen -vraag uw drogist of apotheek- .Homeopathisch zijn er oneindig veel middelen die effectief kunnen zijn bij grieperigheid en verkoudheden, mijn eigen favorieten bij beginnende verkoudheid zijn Quillaya en Saponaria, bereid uit saponinen bevattende planten. Mits op tijd ingenomen werkt het wonderbaarlijk goed!

Influenza, de èchte griep
Ieder jaar bereidt een groep influenzavirussen zich voor op een tournee door Azië en Rusland richting Europa. Tot op het laatste moment is de samenstelling van de groep onzeker en ook onderweg zijn er nog veranderingen mogelijk. Een extra zorg momenteel is de mogelijkheid dat één van de virussen samen met het vogelgriepvirus een nieuw onberekenbaar virus gaat vormen. Uiteindelijk bereikt één van de influenzavirussen tijdens de wintermaanden ons land en als er maar genoeg mensen ziek van worden hebben we een heuse griepepidemie. Griep maakt je binnen enkele uren flink ziek met (hoge) koorts, hoofdpijn, misselijkheid en een pijnlijk, gebroken gevoel over het hele lichaam. Na een week beginnen de meeste klachten te verdwijnen, maar hoesten en vermoeidheid kunnen nog lang aanhouden.

Preventie en behandeling
Een griepvaccinatie is aan te raden bij medische risicogroepen en bij mensen die beroepshalve absoluut geen griep willen krijgen. Het vaccin gaf aanvankelijk een geschatte bescherming van 60 tot 80% tegen influenza,tegenwoordig neigt men meer naar een beschermingspercentage van 50%.    Antibiotica werken niet bij griep (ze doden alleen bacteriën), virusremmers (zoals Tamiflu) kunnen wel de griep één of twee dagen bekorten, maar worden alleen in noodgevallen gebruikt.

Een paar belangrijke homeopathische griepmiddelen tot slot:
Belladonna (wolfskers): hoge koorts en hoofdpijn.
Arsenicum album: rusteloos, koude rillingen, diarree.
Bryonia (heggenrank): traag verlopende griep, veel dorst, hoofdpijn.
Eupatorium (waterhennep): pijnlijk geboel in alle spieren alsof alle botten gebroken zijn.

Vermoeidheid

Voor gezonde en fitte mensen is het heel normaal om snel te herstellen na een verkoudheid, een operatie of een fysiek inspannende prestatie; een goede nachtrust, gezond eten, weinig alcohol en eventueel wat vitamines of voedingssupplementen en ze zijn er snel weer bovenop. Zo’n vlot herstel is echter niet voor iedereen weggelegd en het lijkt erop dat de groep mensen met langdurige vermoeidheidsklachten nog steeds toenneemt; waarschijnlijk is er een samenhang met het steeds jachtiger worden van ons leven: we proberen steeds méér te doen in één uur werk of vrije tijd, terwijl we in vergelijking met vroeger een uur per dag minder slapen!

Voor gezonde en fitte mensen is het heel normaal om snel te herstellen na een verkoudheid, een operatie of een fysiek inspannende prestatie; een goede nachtrust, gezond eten, weinig alcohol en eventueel wat vitamines of voedingssupplementen en ze zijn er snel weer bovenop. Zo’n vlot herstel is echter niet voor iedereen weggelegd en het lijkt erop dat de groep mensen met langdurige vermoeidheidsklachten nog steeds toenneemt; waarschijnlijk is er een samenhang met het steeds jachtiger worden van ons leven: we proberen steeds méér te doen in één uur werk of vrije tijd, terwijl we in vergelijking met vroeger een uur per dag minder slapen!

Chronische vermoeidheid
Als er sprake is van zodanig ernstige vermoeidheid dat na iedere geringe inspanning een langdurige herstelperiode noodzakelijk is, noemen we dat het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of myalgische encephalomyelitis (ME); onderzoek levert vaak geen duidelijke afwijkingen op terwijl de patiënt toch veel klachten heeft, zoals niet uitgerust wakker worden, uitgeput na een kleine inspanning, concentratieproblemen, ogen vallen dicht, futloosheid, stemmingswisselingen, temperatuurschommelingen etc.

Homeopathische behandeling
In mijn praktijk zie ik vaak langdurige vermoeidheidsklachten ontstaan na virusinfecties (het bekendst is de ziekte van Pfeiffer), operaties, zwangerschap en vooral na een ingrijpende emotionele periode.
Bij iedere situatie passen we weer andere homeopathische middelen toe:

Uitputting na zwangerschap en kraambed:
– Aletris farinosa (meelbloem); zowel lichamelijke als geestelijke energie sterk verminderd, weeënachtige menstruatiepijn.
– Helonias (gele duivelsbeet); vergelijkbaar beeld als Aletris, maar veel prikkelbaarder, patiënt verdraagt niet de minste tegenspraak.
– Sepia (zeekat, inktvis); kouwelijk met opvliegingen, afkeer van werk, onverschilligheid naar het gezin.
– Trillium (Amerikaanse boslelie, “geboortewortel”); grote vermoeidheid na bloedingen in (en na) de zwangerschap, het beste homeopathische middel bij bekkeninstabiliteit.

Vermoeidheid met grote spierzwakte:
– Gelsemium (carolinajasmijn); uit dezelfde plantenfamilie als Curare (het pijltjesgif van de Amazone-Indianen): zware ledematen, ogen vallen dicht, verlamd gevoel.

Geestelijke en lichamelijke uitputting na ingrijpende emotionele periode:
– Fosforzuur is in deze situatie één van de belangrijkste homeopathische middelen, ook één van de beste middelen bij chronische vermoeidheid na de ziekte van Pfeiffer.

Traag herstel na verlies van veel lichaamsvloeistoffen (operaties met veel bloedverlies, langdurige diarree, koortsende ziektes met veel transpireren):
– China (kinabast): één van de belangrijkste homeopathische middelen bij malaria en andere koortsende ziektes.

Chronische vermoeidheid na infectieziektes:
– als een goed gericht homeopathisch middel onvoldoende aanslaat, hebben we de beschikking over homeopathische “nosoden”, gemaakt van de bacterie of het virus dat de infectie heeft veroorzaakt; deze nosoden kunnen als een soort “achteraf-vaccinatie” worden gebruikt.

Homeopathie blijkt bij uitstek geschikt om bij chronische vermoeidheidsklachten het herstelvermogen van het lichaam te prikkelen.

Weerstand verhogen

Een natte zomer, een gure herfst en daarnaast een steeds jachtiger leven waarin iedere minuut volgepland staat; ziedaar de ingrediënten, die een constante aanslag betekenen op ons afweersysteem, het gevolg: verkoudheden, terugkerende infecties en een algehele verhoogde vatbaarheid voor ziekte. Hoe kunnen we op een simpele en gezonde manier hiermee omgaan?

Een natte zomer, een gure herfst en daarnaast een steeds jachtiger leven waarin iedere minuut volgepland staat; ziedaar de ingrediënten, die een constante aanslag betekenen op ons afweersysteem, het gevolg: verkoudheden, terugkerende infecties en een algehele verhoogde vatbaarheid voor ziekte. Hoe kunnen we op een simpele en gezonde manier hiermee omgaan?

Weerstand stimuleren
Onze afweer kunnen we op diverse manieren prikkelen. Allereerst via een gezonde slaap: met name de eerste vijf uren (liefst ongestoorde) slaap zijn belangrijk, omdat hierin een groot deel van onze diepe slaap plaatsvindt en juist in deze diepe slaap vinden de herstelprocessen plaats van het menselijk afweersysteem.

Verder is een goede voeding natuurlijk van groot belang: veel verse groente, vers fruit, noten, granen, zaden en volkorenprodukten, alles het liefst zo kort mogelijk bewerkt, leveren een schat aan onmisbare vitamines, mineralen en ziekteremmende stoffen.

Als het lichaam extra belast wordt (bijv. tijdens een chronische ziekte of bij intensieve sportbeoefening) kan het tijdelijk gebruik van extra vitamines of een plantaardig produkt zoals de smalle purperhoed (Echinaplant, Echinaforce) worden overwogen.

Vermijden van weerstandsverlagende factoren
Dagelijks komen we in aanraking met talloze ziektebevorderende stoffen die soms moeilijk en soms gemakkelijk te vermijden zijn. Zo vormen de duizenden schadelijke stoffen die bij het roken van tabak vrijkomen een directe aanslag op ons afweersysteem.

Vlees bevat vaak sporen van antibiotica en hormonen, alsmede een weerstandremmende stof, arachidonzuur, die overigens ook in pinda’s voorkomt. Het eten van met name vette vis (zalm, makreel) is in dat opzicht beter, het bevat minder arachidonzuur en heeft bovendien een gunstige invloed op onze bloedvaten. Onze afweer wordt verder negatief beïnvloed door voedingsmiddelen die teveel bewerkingen hebben ondergaan (bijv. witte suiker).

Ook stress-situaties die gepaard gaan met heftige spanningsgevoelens hebben een direct effect op onze lymfocyten, de cellen die in ons bloed paraat staan om vijandige stoffen en de veroorzakers van infectieziekten (virussen en bacterën) aan te vallen.

Homeopathische aanpak van infecties
Bij acute infecties is een goed gekozen homeopathisch middel vaak snel in staat om genezing te brengen, waardoor andere therapie (bijv. een antibioticakuur) voorkomen kan worden. Bij mensen die te maken hebben met steeds weer terugkerende infecties, is een homeopathisch constitutiemiddel nodig, een natuurlijk geneesmiddel dat niet alleen past bij de klachten maar ook bij alle andere kenmerken van de patiënt.

Homeopathievereniging Nederland
Bovenstaand verhaal is een weerslag van een lezing die onlangs in de Trefkoel werd gehouden voor geïnteresseerde bewoners van Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Koninklijke Vereniging tot Bevordering der Homeopathie in Nederland. Voor €39,95 per jaar kunt u lid worden van deze vereniging (www.vereniginghomeopathie.nl  , tel. 020-6178308), waarmee u niet alleen op de hoogte blijft van activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van homeopathie, maar ook regelmatig een interessant en lezenswaardig blad ontvangt met vele weetjes op het gebied van homeopathische behandeling en zelfzorg.

Verkouden kinderen

Sommige kinderen kunnen regelmatig, en naar het lijkt zonder enige aanleiding, grieperig worden: het hoofd en de neus zitten vol, het kind is afwisselend rillerig en zweterig, de temperatuur kan wel tot ruim over de 39 graden stijgen. Het zieke kind maakt een duffe, afwezige indruk en klaagt over een beurse pijn in alle botten en spieren (een gevoel dat we goed kennen als we als volwassenen griep krijgen).

Sommige kinderen kunnen regelmatig, en naar het lijkt zonder enige aanleiding, grieperig worden: het hoofd en de neus zitten vol, het kind is afwisselend rillerig en zweterig, de temperatuur kan wel tot ruim over de 39 graden stijgen. Het zieke kind maakt een duffe, afwezige indruk en klaagt over een beurse pijn in alle botten en spieren (een gevoel dat we goed kennen als we als volwassenen griep krijgen).

Verminderde weerstand
Als een kind steeds maar weer koortsig en verkouden wordt, kan dit bijvoorbeeld veroorzaakt worden door problemen met de buis van Eustachius, vergrote neus- en keelamandelen, of door een astmatische aanleg. Als er geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen voor de terugkerende klachten lijkt het wel alsof er “gewoon” een verminderde weerstand tegen infecties bestaat bij deze kinderen.

Composieten (zonnebloemachtigen)
Een homeopathisch arts geeft bij kinderen met verminderde weerstand vaak een homeopathisch middel dat bereid is uit de uitgebreide familie van de Composieten of zonnebloemachtigen. De totale familie bestaat uit wel 25.000 soorten die over de hele wereld in alle klimaten groeien. Tot deze familie behoren bijvoorbeeld de artisjok, witlof, sla en andijvie, maar ook het madeliefje, de zonnebloem, paardenbloem, korenbloem, kamille, duizendblad, de aster en de goudsbloem.

Waterhennep
Een plant uit de composietenfamilie die we homeopathisch vaak in de acute fase van verkoudheid gebruiken is de waterhennep (Eupatorium); in het Materia Medica-boek lezen we het oorspronkelijke vergiftigingsbeeld van deze plant dat overeenkomt met de ons welbekende griepverschijnselen: “hevige, zeurende pijn in de botten alsof ze zullen breken; beurs gekneusd gevoel in de spieren van borst, rug en ledematen; rusteloosheid, misselijkheid en rillerigheid; bonzende hoofdpijn, rauw gevoel in keel en luchtpijp; hevige koude rillingen die beginnen op de rug”.

Homeopathie thuis
Een zonnebloemachtig plantje dat inmiddels door half Nederland geslikt lijkt te worden is de smalle purperhoed (Echinacea). Het is inderdaad een plant met goede infectiewerende kwaliteiten (vroeger werd het bv. bij kraamvrouwenkoorts, slangenbeten en steenpuisten gebruikt), maar in de vorm waarin het tegenwoordig alom verkrijgbaar is, is het plantje zo weinig homeopathisch gepotentieerd dat het bij langdurig gebruik juist infecties, puisten en zweren en ook vermoeidheid kan opwekken.

Mijn advies: kortdurend gebruiken bij dreigende griep of verkoudheid, maar niet zomaar maanden (of jaren) achter elkaar innemen, want dan is het effect averechts!

De ziekte van Pfeiffer

In de jaren tachtig toen ik als huisarts werkzaam was in een praktijk waar ook veel studenten stonden ingeschreven, werd een explosieve toename van het aantal Pfeiffer-patiënten zichtbaar. Deze virusziekte, ook wel klierkoorts genoemd, komt vooral voor bij jongvolwassenen die in hun jeugd geen antistoffen hebben gevormd tegen de verwekker, het Epstein-Barr virus; dit virus slaat het liefst toe in tijden van verminderde weerstand bijvoorbeeld rond het eindexamen of tijdens drukke tentamenperiodes.

In de jaren tachtig toen ik als huisarts werkzaam was in een praktijk waar ook veel studenten stonden ingeschreven, werd een explosieve toename van het aantal Pfeiffer-patiënten zichtbaar. Deze virusziekte, ook wel klierkoorts genoemd, komt vooral voor bij jongvolwassenen die in hun jeugd geen antistoffen hebben gevormd tegen de verwekker, het Epstein-Barr virus; dit virus uit de herpesfamilie slaat het liefst toe in tijden van verminderde weerstand bijvoorbeeld rond het eindexamen of tijdens drukke tentamenperiodes.

Symptomen
Koorts, een fors ontstoken keel die een weeïge zoete geur verspreidt, opgezette lymfeklieren (vooral in de nek), gezwollen oogleden, huiduitslag (soms) en donker gekleurde urine (door overbelasting van de lever) zijn de meest karakteristieke symptomen in de acute fase van Pfeiffer. De enige therapie bestaat uit heel veel rust en een absoluut alcoholverbod.

Fosforzuur
De homeopathische behandeling van Pfeiffer richt zich met name op de buitengewoon vervelende en soms zeer langdurige vermoeidheid die na de ziekte kan optreden. Het homeopathische fosforzuur (phosphoricum acidum) zal dan zeker als geneesmiddel worden overwogen, want wat lezen we in de Materia Medica over de oorspronkelijke vergiftigingsverschijnselen van deze stof: “zwakte en uitputting, vooral bij jonge mensen die snel groeien en waarvan geestelijk en lichamelijk teveel wordt gevergd; lusteloos, verminderd geheugen, kan zich niet concentreren of op de juiste woorden komen; apatisch, mentale uitputting, vertwijfeling; blauwe kringen onder de ogen, grote slaperigheid, overvloedige transpiratie met traag verlopende koortsen, grote zwakte van de ledematen”. Een belangrijk middel dus, dit fosforzuur, bij chronische vermoeidheidsklachten na virusinfecties zoals Pfeiffer.