Past dit middel bij jou? - Constitutietypes

Wanneer u ziek bent en bij een homeopaat op consult komt, kijkt deze niet alleen naar uw klacht, maar ook naar uw persoonlijkheid en voorkeuren. De homeopaat stelt als het ware een homeopathisch signalement op. In de klassieke homeopathie zijn in de literatuur voor alle middelen dergelijke beschrijvingen gemaakt. Op basis hiervan bepaalt de homeopaat welk constitutietype u bent en kiest hij of zij het juiste middel.

Homeopathie en Nux Vomica

Een aantal jaren geleden kwam een directeur van een middelgroot bedrijf op mijn spreekuur met maagklachten en slaapproblemen. “Ik ben veel te ongeduldig”, zei hij. “Op weg hierheen in de auto zit ik me op te winden als mensen te traag optrekken bij het stoplicht. Het ergert me mateloos om opgehouden te worden. Afhankelijk zijn van anderen vind ik vreselijk. Zelfs die paar minuten dat ik in de wachtkamer moest wachten, duurden me al veel te lang.”

Homeopathie en Nux Vomica - Lees verder

Homeopathie en Fosfor

Eerder heb ik in deze rubriek de homeopathische eigenschappen belicht van de plant Pulsatilla (het wildemanskruid) en van slangen zoals Lachesis (de bosmeesterslang). Deze keer aandacht voor een bijzonder mineraal, nummer 15 in het periodiek systeem der elementen en ontdekt in 1669: fosfor.

Homeopathie en Fosfor - Lees verder

Homeopathie en Pulsatilla

De trouwe lezers van dit stukje hebben zich vast wel eens afgevraagd wat precies dat bosje wildemanskruid is dat het kereltje in de bijgaande cartoon aangeboden krijgt. Windbloem en paasanemoon (het plantje bloeit in het wild rond Pasen) zijn andere namen voor het wildemanskruid, de latijnse naam is Pulsatilla nigricans of Anemone pratensis. Pulsatilla groeit op zonnige plaatsen op zanderige grond en komt inheems voor in Scandinavië en Centraal-Europa. De verse plant heeft een bittere, scherpe smaak en brandt op de tong en in de keel als ze wordt gekauwd. In de geneeskunde van de 18e eeuw werd ze al gebruikt bij de behandeling van staar, maagzweren, tandrot en depressies.

Homeopathie en Pulsatilla - Lees verder

Homeopathie en slangen

Veel mensen denken dat homeopathische middelen bereid worden uit planten, maar dat is slechts ten dele zo. Alles wat de natuur te bieden heeft en een giftige werking heeft op de mens kan na een grondige bewerking (het potentiëren) als homeopathisch geneesmiddel worden ingezet. Niet alleen planten, maar ook mineralen en elementen, ziekteprodukten en dierlijke middelen worden in de homeopathie veel gebruikt.

Homeopathie en slangen - Lees verder

Kindertypes

In de vorige aflevering heb ik een aantal homeopathische signalementen besproken; deze zijn belangrijk voor de keuze van het beste homeopathische geneesmiddel, omdat de specifieke kenmerken van een patiënt minstens even belangrijk zijn als de symptomen van zijn ziekte. Bij kinderen is dit nog duidelijker; hier is immers het natuurlijke beeld vaak nog in volle omvang waar te nemen en niet verstoord door langdurig medicijngebruik, operaties of overmatige beleefdheid.

Kindertypes - Lees verder

Homeopathisch signalement

Bij drogist en apotheek wordt de keus aan homeopathische complexmiddelen en kruidenpreparaten steeds groter. Het lijkt wel of iedere firma voor elke afzonderlijke klacht zijn eigen geneesmiddelcombinatie heeft samengesteld. Bij huis, tuin en keukenkwaaltjes geven deze preparaten wel verlichting maar het effect is vaak tijdelijk.

Voor een langdurig herstel komt meer kijken. Of het nu gaat om een simpele klacht of een ernstiger chronische ziekte, een homeopathisch arts kijkt voor het beste geneesmiddel naar het zogenaamde constitutie-type van de patiënt, dit is het homeopathische signalement van de karakteristieke eigenschappen van de patiënt en zijn ziekte.

Homeopathisch signalement - Lees verder