Huidaandoeningen en eczeem

De huid is ons grootste orgaan en beschermt ons lichaam tegen invloeden van buitenaf. Veel mensen hebben echter last van een huidaandoening. Gordelroos, eczeem en wratten zijn klachten die ik als homeopaat veelvuldig tegenkom. De klassieke homeopathie biedt diverse mogelijkheden om klachten als jeuk, een rode huid of huiduitslag met een alternatieve behandeling te verlichten of te verhelpen.

Homeopathie van A tot Z: Lippen-Littekens-Maag

Veel minerale, dierlijke en plantaardige stoffen die in de natuur voorkomen veroorzaken vergiftigingsverschijnselen als mensen ze zouden innemen, met andere woorden: mensen worden er ziek van. Homeopathische geneesmiddelen, die van deze stoffen worden gemaakt, bevatten geen giftige stoffen meer maar slechts een soort afdruk, zoals een foto, van de oorspronkelijke stof. Deze homeopathische afdruk herkent [...]

Homeopathie van A tot Z: Lippen-Littekens-Maag - Lees verder

Homeopathie van A tot Z: Keelpijn-Kneuzingen-Koortslip

In deze aflevering over kleine maar lastige aandoeningen staat de homeopathische aanpak van keelpijn, kneuzingen en koortsuitslag centraal. Uiteraard geldt weer: bij twijfel en bij aanhoudende klachten uw arts raadplegen.
Keelpijn
Je kunt pijn in je keel krijgen door teveel praten, rook of scherp eten, maar keelpijn die doorzet wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een verkoudheidsvirus dat [...]

Homeopathie van A tot Z: Keelpijn-Kneuzingen-Koortslip - Lees verder

Homeopathie van A tot Z: Aambeien-Acne-Aften

In de komende afleveringen veel aandacht voor de homeopathische aanpak van kleine (maar vaak lastige!) kwaaltjes, en wel in alfabetische volgorde. Ditmaal aambeien, anuskloofjes, acne en aften.

Homeopathie van A tot Z: Aambeien-Acne-Aften - Lees verder

Homeopathie bij allergieën

De cijfers liegen er niet om: één op de vier Nederlanders heeft aanleg voor allergie, 20 tot 30 procent van de bevolking heeft last van een ademhalingsallergie, 6 procent van de kinderen heeft een voedselallergie. Ieder jaar verdubbelt het aantal allergische patiënten, men verwacht zelfs dat in 2010 de helft van de jonge kinderen allergisch zal zijn. Deze explosieve toename van het aantal allergiepatiënten wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol, maar ook luchtvervuiling, antibioticagebruik en vaccinaties. We zijn in de loop der tijd anders gaan eten: meer suiker, meer exotische voedingsmiddelen en er zijn meer bloeiende en uitheemse planten in de natuur. Veel kinderen spelen tegenwoordig weinig buiten en groeien daardoor op in een té schone leefomgeving: ook dat lijkt een belangrijke oorzaak te zijn bij het ontstaan van allergische reacties.

Homeopathie bij allergieën - Lees verder

Homeopathie en wratten

Niet gevaarlijk maar wel lastig. Wratten worden veroorzaakt door virussen en je hebt ze in alle soorten en maten: kleine, platte, bloemkoolvormige, gladde, bloedende, grote, gekleurde, pijnlijke en niet pijnlijke wratten. Bovendien kunnen ze overal opduiken waar je ze niet wilt hebben: handen, voeten, gezicht, oogleden, hoofdhuid, geslachtsdelen, etc. Huismiddeltjes (wrijven met de binnenkant van een tuinbonenschil!) helpen soms, net als allerlei vrij verkrijgbare aanstipvloeistoffen. Soms is de huisarts (of specialist) nodig om hardnekkige wratten met vloeibare stikstof aan te stippen of weg te snijden. Behandeling met uitwendige homeopathische aanstipvloeistof is weinig effectief, veel beter werkt het innemen van een homeopathisch middel dat niet alleen bij het soort wrat past maar ook precies afgestemd is op de persoon zelf.

Homeopathie en wratten - Lees verder

Eczeem

Wie wel eens met eczeem te maken heeft gehad, weet dat deze huidaandoening een lastige en vaak ongrijpbare kwaal is. Jeuk, roodheid en droge huid met schilfers en kloofjes, soms met vochtige blaasjes, zijn de meest kenmerkende verschijnselen van eczeem; het kan bij jong en oud voorkomen (maar relatief vaak bij baby’s en kinderen) en kan zich overal op de huid manifesteren, bij voorkeur hoofdhuid, gezicht, armen en benen.

Eczeem - Lees verder

Gordelroos en homeopathie

De belangrijkste Herpesvirussen die bij de mens infecties kunnen veroorzaken zijn herpes Simplex-1 (de veroorzaker van de koortslip), Herpes Simplex-2 (genitale herpesinfecties), het Cytomegalievirus, het Epstein-Barrvirus (ziekte van Pfeiffer) en het Varicella-zostervirus.

Dit Varicella-zostervirus veroorzaakt eerst op jonge leeftijd waterpokken, duikt vervolgens onder in een zenuwknoop, en leeft op latere leeftijd nog één keer op: via de zenuw die vanuit de zenuwknoop naar een corresponderende strook huid loopt kruipt het zostervirus naar buiten om een brandend-jeukende huiduitslag met blaasjes te veroorzaken, de “gordelroos”.

Gordelroos en homeopathie - Lees verder

De huid

In het wat wollige taalgebruik van die tijd sprak Hahnemann, de grondlegger van de homeopathie, over ziekte als “een verstoring van de innerlijke levenskracht”. Ook nu nog weten we (en homeopathische artsen zien dat dagelijks) dat het lichaam uitlaatkleppen zoekt om van ziekte te herstellen, bijvoorbeeld slijmproduktie bij een verkoudheid, transpireren bij een koortsende ziekte en diarree bij ontregeling van de darmen. Eén van de belangrijkste en meest gezonde manieren, waarop het lichaam een verstoring van de gezondheid kan uiten, is via de huid.

De huid - Lees verder