Homeopathie bij Lyme, de tekenbeetziekte

In het plaatsje Old Lyme aan de oostkust van de Verenigde Staten begon het rond 1975 op te vallen dat wel erg veel kinderen last kregen van reumatische klachten. Het duurde nog vele jaren voordat hiervoor een verklaring werd gevonden. Het bleek dat de kinderen ziek waren geworden na besmetting met een agressieve variant van de spiraalvormige Borreliabacterie.

In het plaatsje Old Lyme aan de oostkust van de Verenigde Staten begon het rond 1975 op te vallen dat wel erg veel kinderen last kregen van reumatische klachten. Het duurde nog vele jaren voordat hiervoor een verklaring werd gevonden. Het bleek dat de kinderen ziek waren geworden na besmetting met een agressieve variant van de spiraalvormige Borreliabacterie.

Deze Borreliabacterie was zeer waarschijnlijk meegebracht door vogels en overzwemmende herten van Plum Island, een eiland voor de kust waar na de Tweede Wereldoorlog experimenten werden uitgevoerd met Borreliabesmette teken voor bacteriële oorlogsvoering. Het lijkt erop, na zoveel jaren, dat deze experimenten op Plum Island aan het begin hebben gestaan van een wereldwijde epidemie van de Ziekte van Lyme.

Tekenbeet en de gevolgen
Een teek is een minuscuul soort spinnetje dat zich uit bomen of struikgewas laat vallen op toevallig voorbijkomende dieren of mensen. Het spinnetje nestelt zich graag op een warme plek, graaft zich in met zijn kop in de huid van zijn slachtoffer en voedt zich met het bloed van zijn gastheer. Hierbij wordt steeds vaker de Borreliabacterie overgebracht, omdat steeds meer teken met deze bacterie zijn besmet.

Enkele dagen tot weken na de tekenbeet kan op die plek een ringvormige rode vlek ontstaan. Ook kan een griepgevoel met hoofdpijn of koorts optreden. Enkele maanden tot nog zelfs jaren na de beet kunnen vermoeidheid, spier- en gewrichtspijnen, verlammingsverschijnselen en hartritmestoornissen optreden. U kunt zich wel voorstellen dat na zo’n lange tijd het verband tussen de tekenbeet en de ziekteverschijnselen niet altijd meteen duidelijk is. De patiënt is na jaren allang vergeten dat hij ooit door een teek gebeten is. Er wordt nu echter geschat dat meer dan de helft van de chronische vermoeidheidspatiënten getroffen is door de Ziekte van Lyme.

Therapie en preventie
Gelukkig krijgt lang niet iedereen na een beet van een besmette teek ook de Ziekte van Lyme, maar een zeker symptoom van besmetting is de bovengenoemde rode vlek. De behandeling bestaat standaard uit een antibioticakuur met doxycycline.

Voorkomen is beter dan genezen; zorg ervoor dat u niet door teken gebeten wordt. Draag in gebieden met bos of hoog gras een lange broek, lange mouwen en dichte schoenen met sokken. Controleer bij thuiskomst de huid op kleine zwarte beestjes en verwijder ze met een pincet of een speciale tekentang. Des te eerder de teek wordt verwijderd, des te kleiner de kans op besmetting. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts of de GGD.

Homeopathische aanpak
Homeopathie is niet alleen effectief in het beginstadium van Lyme (als aanvulling op de antibioticakuur) maar ook later bij vermoeidheid en andere restklachten. Een homeopathisch constitutiemiddel, een middel dat zoveel mogelijk past bij de patiënt en zijn specifieke symptomen, zorgt allereerst voor een algemene verbetering van de weerstand.

Daarnaast wordt vaak het homeopathische middel Ledum palustre (moerasrozemarijn, familie van de rododendron) gegeven. Het werkt goed bij puntvormige verwondingen, zoals ook insecten- en tekenbeten zijn.

Van de bacterie die Lyme veroorzaakt is een homeopathisch middel gemaakt: de Borrelianosode. Dit middel bevat geen enkele rest meer van de oorspronkelijke bacterie, maar de afdruk van de Borrelia wordt door het lichaam als een soort foto herkend. Een kuur in oplopende sterktes heeft een ontstorende werking op de oorspronkelijke infectie en werkt samen met het constitutiemiddel energieverhogend.

Homeopathie van A tot Z: Concentratieproblemen-Darmkrampen

Ook in de derde aflevering van deze serie met kleinere, onschuldige maar lastige kwaaltjes weer veel homeopathische tips. Bij hardnekkige klachten natuurlijk wel een arts raadplegen! In deze aflevering: concentratieproblemen, darmkrampen bij baby’s, darmkrampen bij volwassenen en diarree op reis.

Ook in de derde aflevering van deze serie met kleinere, onschuldige maar lastige kwaaltjes weer veel homeopathische tips. Bij hardnekkige klachten natuurlijk wel een arts raadplegen!

Concentratieproblemen
Het lijkt tegenwoordig steeds vaker voor te komen dat kinderen moeite hebben om in de klas bij de les te blijven, ze zijn drukker en sneller afgeleid. Er wordt wel eens gezegd dat dit komt doordat kinderen tegenwoordig veel te veel suiker eten. Volgens anderen komt dat doordat we in een “zap-cultuur” leven: we concentreren ons niet meer op een programma, maar zappen naar een andere zender als het een beetje saai wordt. Wat de oorzaak ook mag zijn, er zijn verschillende goede homeopathische middelen om, zowel bij kinderen als volwassenen, de concentratie te verbeteren. Bij nerveuze, oververmoeide schoolkinderen en studenten wordt bijvoorbeeld Kalium phosphoricum voorgeschreven. Als het te snel afgeleid zijn het hoofdprobleem is, valt de keuze meer op Sinapis alba (gemaakt van witte mosterd) en bij gebrek aan ambitie en wilskracht op Picrinicum acidum. Heeft iemand moeite om de aandacht erbij te houden tijdens het autorijden, dan kan Germanium metallicum uitkomst bieden.

Darmkrampen bij baby’s
Slapeloze nachten en wanhopige ouders met een ontroostbaar kind, dat is het beeld van een huilbaby met darmkrampjes. Een belangrijke oorzaak hiervan bij baby’s is te veel lucht in de darmpjes waarbij de darmpjes nog niet goed in staat zijn om dit te verwerken. Het kan helpen om de voeding wat aan te passen en de baby regelmatig flink te laten boeren en vaak verdwijnen de krampjes vanzelf, als het kindje wat ouder wordt. In de tussentijd kan een homeopathisch middel snel helpen.

Het goede homeopathische middel moet passen bij de individuele symptomen: zijn de darmkrampjes vooral ‘s nachts of overdag; is er diarree of juist verstopping, zorgt de pijn er voor dat de baby zich overstrekt of juist ineen krimpt, wil ze rondgedragen worden of liever niet worden getroost.

Darmkrampen bij volwassenen
Bij chronische darmkrampen zonder duidelijke oorzaak wordt vaak de diagnose spastische dikke darm gesteld. Deze aandoening wordt ook wel PDS (prikkelbare darmsyndroom) of IBS (irritable bowel syndrome) genoemd. Het is niet duidelijk waar het precies door ontstaat, maar het kan beginnen na een stressvolle periode met veel emoties of door langdurig verkeerde eetgewoontes. Vezelrijke voeding is belangrijk voor een vlotte stoelgang, maar let op: teveel vezels kunnen ook weer voor méér pijnlijke krampen zorgen.

Een belangrijke groep homeopathische geneesmiddelen bij een prikkelbare darm zijn de magnesiumverbindingen. Ze passen bij mensen die een hekel hebben aan confrontaties en conflicten, het liefst gaan ze ruzies uit de weg. Verdere magnesiumsymptomen zijn: niet uitgerust wakker worden, dromen over water en klachten door melkproducten.

Diarree op reis
Reizigersdiarree kan je vakantie letterlijk behoorlijk verzieken. Iedereen die op reis gaat naar de (sub)tropen of landen met slechte hygiëne raad ik aan om enkele malen per week 2 korrels Arsenicum album C30 te slikken. Mijn ervaring is dat de kans op een darminfectie met diarree daardoor een stuk kleiner wordt.

Met de vakanties voor de deur is het de hoogste tijd om weer eens kritisch naar onze homeopathische reisapotheek te kijken; door de wettelijke registratie van homeopathische geneesmiddelen is het assortiment zelfzorgmiddelen danig veranderd: een aantal preparaten zijn van de markt gehaald en er zijn ook veel nieuwe preparaten bijgekomen en soms is de produktnaam gelijk gebleven maar de samenstelling gewijzigd.

Homeopathische reisapotheek voor de vakantie

Of we in de zomermaanden een verre reis ondernemen of gezellig op een camping in de buurt zitten, een kleine homeopathische reisapotheek komt altijd van pas.

Veel homeopathische zelfzorgmedicatie is verkrijgbaar in complexpreparaten, waarin een aantal middelen gecombineerd zijn die allemaal voor die ene kwaal bedoeld zijn.

Of we in de zomermaanden een verre reis ondernemen of gezellig op een camping in de buurt zitten, een kleine homeopathische reisapotheek komt altijd van pas. Zo’n reisapotheek kan het best in overleg met een homeopathisch arts individueel worden samengesteld en aangepast aan de reisbestemming,de leeftijd van de reizigers en (heel belangrijk) de manier van reizen.

Hieronder een paar voorbeelden van middelen die onderweg van pas kunnen komen.

Homeopathische reisapotheek
– Abces, (steen)puist: Hepar sulfuris, bevordert het rijpen en het doorbreken van de ontsteking.
– Insektenbeten, kwallenbeten: Ledum (moerasrozemarijn) bij stekende pijn; als de jeuk en roodheid op de voorgrond staat, geef dan Apis mellifica (bij).
– Kater, bij hoofdpijn en maag van streek van die goedkope, overheerlijke wijn is Nux Vomica (braaknoot) een probaat middel.
– Kouvatten door afkoeling na een warme dag: Bryonia (heggerank).
– Kouvatten door klamme, vochtige kou: Dulcamara (bitterzoet).
– Reisangst, Argentum nitricum (zilvernitraat) voor het angstige, gejaagde type en Gelsemium (gele jasmijn) voor de wat slomere reisgenoot.
– Reisziekte, misselijkheid en braken bij lucht-, wagen- of zeeziekte: Cocculus (kokkelstruik) eventueel in combinatie met Tabacum en Petroleum.
– Spierpijn: als rust het prettigst is en iedere beweging en aanraking pijnlijk is, neem dan Bryonia (heggerank), maar als de spieren rusteloos en het liefst een beetje in beweging zijn dan is Rhus Toxicodendron (gifsumak) de beste remedie.
– Verwondingen: bij snij- en schaafwonden uitwendig Calendulatinctuur aanbrengen om te ontsmetten en het bloed te stelpen, daarna Calendulazalf om de genezing te bespoedigen en littekenvorming te voorkomen; bij grotere kneuzingen, blauwe plekken etc. is Arnica (valkruid) het middel van de eerste keus.
– Voedselvergiftiging: ziek na verkeerd eten of drinken; voor de snelste ontgifting is Okoubaka (Afrikaanse godenboom) geschikt, als diarree en braken overheerst neem dan Veratrum (nieswortel).
– Zonneallergie: blaasjes en jeukenden bultjes door de zon: Urtica urens (brandnetel).
– Zonnesteek: vermoeid en verward met een heet, rood hoofd en kloppen door het hele lijf; Gloninum (nitroglycerine) is hiervoor het beste homeopathische middel.

Homeopathische geneesmiddelen moeten na inname op korte termijn en zonder bijwerkingen de klachten helpen verminderen; raadpleeg bij aanhoudende en ernstige symptomen altijd een arts.

Een prettige vakantie toegewenst!