Homeopathie van A tot Z: Poliepen en pijn

In deze aflevering speelt de rode bosmier een belangrijke rol bij de homeopathische behandeling van poliepen, maar ook bij de homeopathische aanpak van chronische pijnklachten.

Poliepen
Poliepen zijn uitstulpingen die kunnen ontstaan in de slijmvliezen van bijvoorbeeld neus(bijholtes), stembanden, dikke darm en baarmoeder(hals). Ze zien eruit als kleine paddestoeltjes. Meestal zijn ze goedaardig en je merkt er pas wat van als ze in de weg gaan zitten of als ze soms wat gaan bloeden.

Neuspoliepen zitten vaak in de zeefbeenholte tussen oog en neus als reactie op een allergische slijmvliesirritatie, zoals hooikoorts. Ze geven een verstopt gevoel met soms zelfs reukverlies. Na operatieve verwijdering ontstaan vaak toch weer nieuwe poliepen en daarom kiezen mensen dan vaak voor ondersteunende homeopathische geneesmiddelen. Deze middelen remmen de groei van poliepen waardoor een volgende operatie vaak niet meer nodig is. In mijn praktijk heb ik goede ervaringen bij de behandeling van neuspoliepen met Teucrium marum verum (amberkruid), Lemna minor (klein kroos) en Sanguinaria (bloedwortel).

Darmpoliepen bevinden zich in de dikke darm en kunnen veranderingen veroorzaken in het ontlastingspatroon, winderigheid, onverklaarbare buikpijn en (soms) bloed bij de ontlasting. Ze worden vaak pas ontdekt na onderzoek in het ziekenhuis. Omdat deze poliepen in sommige gevallen kwaadaardig kunnen veranderen, blijft specialistische controle belangrijk. Gelukkig kunnen bij darmpoliepen voortreffelijke homeopathische middelen ter ondersteuning worden ingezet, zoals Thuja, Calcarea phosphoricum en, zoals hierboven al aangekondigd, Formica rufa (de rode bosmier). Vooral Formica rufa, in een homeopathische D6 potentie, heeft een sterk remmende werking op de vorming van darmpoliepen.

Pijnbestrijding bij chronische pijnklachten
Er zijn vele soorten pijn die een chronisch karakter kunnen ontwikkelen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij pijn in een ontbrekend lichaamsdeel, de zogenaamde fantoompijn, maar ook bij door diabetes beschadigd zenuwweefsel. Dit wordt neuropathie genoemd. Ook neuralgie, zoals aangezichtspijn of ischias, gewrichtspijnen en spierpijnen (fibromyalgie) kunnen voor voortdurende pijnklachten zorgen en iemands leven behoorlijk onaangenaam maken.

De belangrijkste reguliere behandeling bestaat uit het toedienen van pijnstillers, met een moeilijk woord analgetica genoemd. Er zijn lichtere pijnstillers, zoals de bekende paracetamol en aspirine, en er zijn wat sterkere zoals ibuprofen en diclofenac, die ook ontstekingsremmend zijn. Echter, voor chronische pijn moeten vaak zeer krachtige analgetica zoals tramadol en morfine (chemisch afgeleid van opium) worden gebruikt. De homeopathische aanpak bij chronische pijn die ik in mijn eigen praktijk toepas, berust op 3 pijlers: een constitutiemiddel, symptoommiddelen en voedingssupplementen.

 • Het constitutiemiddel is een homeopathisch geneesmiddel dat precies past bij alle kenmerken van de patiënt.
 • Symptoommiddelen zijn specifieke homeopathische middelen die passen bij de soort pijn en de pijnlocaties. Een paar voorbeelden hiervan zijn: Hypericum (Sint-Janskruid) bij fantoompijn en zenuwpijn na een whiplash, Verbascum (koningskaars) bij aangezichtspijn, Cuprum (koper) bij krampende spierpijnen, zoals fybromyalgie, en…daar is hij weer, de rode bosmier Formica Rufa bij chronische reumatische en andere gewrichtspijnen.
 • Voedingssupplementen leveren ook een bijdrage aan het herstelproces. Bij gewrichtspijnen zijn hyaluronzuur, glucosamine/chondroitine en ook haaienkraakbeen effectief. Bij fibromyalgie blijkt het groene zoetwateralgje chlorella een nuttig supplement en bij neuropathie is een combinatie van alfaliponzuur en teunisbloemolie aan te raden. En, ten slotte: bij alle vormen van zenuwpijn is het goed om dagelijks vitamine-B complex in te nemen.

Homeopathie van A tot Z: Peesontsteking-Plankenkoorts-Pijn

Op reis door het homeopathische alfabet hebben we de P bereikt, de letter van klachten als peesontstekingen, plankenkoorts en pijn.

Peesontstekingen
Pezen vormen de hefboomverbinding tussen spieren en botten. Ze kunnen bij veel en/of fout gebruik gemakkelijk overbelast raken. Bij RSI (muisarm), tenniselleboog, joggersknie, breiknobbel, carpaaltunnelsyndroom enz. zijn de pezen, peesaanhechtingen of de peesschede geïrriteerd en pijnlijk. Bandages, oefeningen, fysiotherapie, maar vooral rust bevorderen het herstel.
Effectieve homeopathische middelen zijn:

 • Ruta (wijnruit) bij klachten die verbeteren door warmte en lichte beweging. Ruta werkt ook heel goed bij accomodatieproblemen door zwakte van de oogspieren, en bij breiknobbels.
 • Sticta pulmonaria (longenmos) bij klachten door veel huishoudelijk werk. Dit middel is ook werkzaam bij een slijmbeursontsteking.
 • Impatiens balsamico (soort Vlijtig Liesje) blijkt in de praktijk effectief te zijn bij RSI-klachten door langdurig computerwerk.

Plankenkoorts
Je moet wel een kouwe kikker zijn om nooit zenuwen te voelen bij een examen, een spreekbeurt of een toespraak. Maar als voor ieder optreden in het openbaar de nervositeit toeslaat met zweten, blozen, trillen, knikkende knieën, overslaande stem, buikpijn, diarree, en vaak plassen, dan is er echt sprake van flinke plankenkoorts (of, als het alleen bij examens voorkomt: examenvrees.)
De beste homeopathische middelen voor dit soort klachten zijn:

 • Argentum nitricum (zilvernitraat) wordt gebruikt bij een onvaste stem. Het is heel geschikt voor zangers en sprekers die te verkrampt raken bij hun optreden.
 • Gelsemium (carolinajasmijn) is meer geschikt bij een verlamd gevoel, trillen en de angst om te vallen.
 • Silicea (kiezelzuur) is voor verlegen mensen met een angst om door iedereen bekeken te worden (“hoe kom ik over”).
 • Strophantus (kombeliaan) wordt gekozen als hartkloppingen en het gevoel flauw te vallen overheersen.

Pijn
Gelukkig zijn er veel goede reguliere (chemische) pijnstillers. We kennen allemaal paracetamol, aspirine, ibuprofen, diclofenac en sommigen hebben de krachtige pijnstilling ervaren van geneesmiddelen die van opium afgeleid zijn. Homeopathische middelen kunnen hieraan iets toevoegen door hun specifieke werking: hoofdpijn, buikpijn, links of rechtspijn, stekende of zeurende pijn: bij ieder kenmerk van de pijn hoort een passend homeopathisch middel.

 • Bij kiespijn wordt bijvoorbeeld Plantago (weegbree) gebruikt. Plantago past bij een scherpe pijn in de tanden of kiezen, die uitstraalt naar het oor en die verergerd wordt door kou en aanraking.
 • Verbascum (koningskaars) en Spigelia zijn geweldige middelen bij aangezichtspijn en dan met name bij neuralgie (zenuwpijn) van de trigeminuszenuw.
 • Bij heftige buikpijn, veroorzaakt door menstruatie, galstenen of nierstenen, is Colocynthus (kolokwintpompoen) het middel van de eerste keus, vooral als de patiënt boos en geïrriteerd is, en als de pijn iets wordt verlicht door tegendruk en dubbelbuigen.
 • Euphorbia is van oudsher een homeopathische remedie bij brandende botpijnen die ’s nachts verergeren. Eupatorium (koninginnekruid) echter is weer zeer effectief bij de beurse pijn in alle botten die we kennen van koortsende ziektes als griep en knokkelkoorts (ook: Q-koorts).
 • Bij spierpijn wordt Rhus toxicodendron (poison ivy) veel gebruikt.  Inwendig ingenomen als  korrels werkt homeopathie veel beter dan smeersels en zalven bij allerlei vormen van spierstijfheid en overbelasting .

Homeopathie van A tot Z: Obstipatie

De werking van homeopathische geneesmiddelen verschilt wezenlijk van de werking van chemische en kruidengeneesmiddelen. Bij chemische en kruidengeneesmiddelen neemt u een kleine hoeveelheid van een bepaalde stof in, die vervolgens een aantal uren of dagen een geneeskrachtige werking heeft, maar daarna is het uitgewerkt. Zoals trouwe lezers inmiddels al weten worden ook homeopathische geneesmiddelen gemaakt van plantaardige, minerale of dierlijke stoffen. Echter, deze stoffen worden sterk verdund en, heel belangrijk, intensief bewerkt: het zogenaamde potentiëren. Hierdoor verdwijnt de oorspronkelijke stof en blijft alleen nog een afdruk van die stof over. Hoe kan zo’n homeopathisch geneesmiddel nu werken? Een goede vergelijking is misschien wel dat homeopathische geneesmiddelen werken als een reukspoor voor een speurhond. Het lichaam herkent in de afdruk van de oorspronkelijke natuurlijke stof de mogelijke oorzaak van zijn klachten. Deze herkenning geeft het zieke lichaam een prikkel tot herstel. En hoe beter het homeopathische middel past bij de zieke, hoe sneller en langduriger de genezingsreactie.

We zijn inmiddels met het alfabet aanbeland bij de O en bekijken deze keer wat homeopathie kan betekenen bij obstipatie, oftewel chronische verstopping.

Obstipatie
Allereerst iets over de oorzaken van obstipatie. Een te trage stoelgang kan veroorzaakt worden door slapte van de endeldarm, maar ook een zittende leefwijze, te weinig drinken, voedingsgewoonte en de leeftijd kan een oorzaak zijn. Gevolg hiervan: hardere ontlasting, steeds minder aandrang en door te veel persen kunnen aambeien en pijnlijke kloofjes ontstaan. Voldoende drinken, lichaamsbeweging en vezelrijke voeding (zoals bonen, pruimen, volkorenproducten, fruit, noten, lijnzaad) bevorderen een vlotte stoelgang. Obstipatie kan behoorlijk frustrerend zijn, zeker als verandering van voeding en leefwijze en ook (tijdelijke) laxeermiddelen geen blijvend effect hebben. Als bij verder medisch onderzoek geen afwijkingen zijn geconstateerd, kan de homeopathische aanpak zelfs in moeilijke en chronische gevallen vaak nog hulp bie

Homeopathie bij obstipatie
Zoals u zult zien, zijn er veel middelen die in aanmerking komen, allemaal aansluitend op de specifieke klachten die zich voordoen bij de verstopping. Alumina is bijvoorbeeld een middel passend bij een krachteloze endeldarm en geen aandrang. Het is een probaat middel bij zuigelingen en kleuters. Silicea wordt ook gebruikt bij weinig aandrang, maar dan bij hardnekkige verstoppingen, waarbij de ontlasting steeds weer terug glipt (wordt ook wel jojo-ontlasting genoemd).

Plumbum wordt gebruikt bij harde ontlasting en een luie darm met pijnlijke krampen. Homeopathische Opium werkt op een luie, trage darm zonder enige aandrang. Om nog even terug te komen op het begin van dit artikel: opium wordt gemaakt van de papaver en is in zijn oorspronkelijke vorm een kruidengeneesmiddel. Neemt u opium zonder homeopathische bewerking in, dan krijgt u juist last van verstopping!

Natrium muriaticum past bij een droge endeldarm met harde, moeilijk te lozen ontlasting en Anacardium is goed te gebruiken als zelfs zachte ontlasting moeizaam gaat, er is een gevoel alsof er een kurk in de endeldarm zit.

Magnesium muriaticum is een goed middel voor baby’s bij de overgang van borst- naar flesvoeding, als dit gepaard gaat met krampjes en harde, droge ontlasting. Phosphorus is een middel dat past bij sensitieve, nerveuze mensen, die last hebben van moeilijk eruit te krijgen, dunne, lange “potlood-ontlasting”. Nux vomica daarentegen past juist weer meer bij prikkelbare, ongeduldige mensen met frequente, maar vaak vergeefse aandrang met steeds kleine beetjes ontlasting. Het is een goed middel voor de darmen om te herstellen na langdurig gebruik van laxeermiddelen.

Graphites is heel geschikt voor vrouwen met obstipatie, die moeilijk kunnen afvallen, vaak veroorzaakt door een te trage schildklierwerking. Tenslotte zijn Lycopodium en Ambra grisea heel geschikt voor obstipatie die op reis ontstaat en bij stressvolle situaties.

Homeopathie van A tot Z: Menstruatieklachten

In september 1996 werd de eerste aflevering van deze artikelenreeks over homeopathie gepubliceerd in de wijkkrant Nummer 1. Inmiddels zijn we meer dan 70 publicaties en ruim 15 jaar verder! Wilt u een eerder verschenen artikel nog eens nalezen: op de website staan alle artikelen die eerder in de Nummer 1 verschenen zijn. In de serie A tot Z gaat het deze keer over de menstruatie en het premenstruele syndroom (PMS).

Menstruatieklachten
Bij de meeste vrouwen duurt de menstruatiecyclus ongeveer 4 weken. Door een maandelijks terugkerend samenspel van hormonen, vooral oestrogeen en progesteron, vindt in de eierstokken de rijping van een eicel plaats. Daarna vindt de eisprong plaats en wordt in de baarmoeder het slijmvlies opgebouwd voor innesteling van een bevruchte eicel. Is er geen bevruchte eicel, met andere woorden: er is geen zwangerschap ontstaan, dan is het opgebouwde baarmoederslijmvlies overbodig geworden. Het wordt door het lichaam afgestoten (de menstruatie) en de hele cyclus begint weer opnieuw.

De menstruatie of ongesteldheid kan met zoveel pijn en bloedverlies gepaard gaan dat grote hoeveelheden pijnstillers nodig zijn. In zo’n geval kan de anticonceptiepil worden gebruikt om de menstruatie kunstmatig minder hevig te maken. Een goed gekozen homeopathisch middel kan echter op natuurlijke wijze en van binnenuit het verstoorde evenwicht herstellen.

Homeopathische middelen
Bij hevige krampende, koliekachtige pijn is Viburnum opulus (gemaakt van de Gelderse roos) zeer effectief. Meestal is de ongesteldheid te laat en te zwak, het wil niet echt doorzetten. Viburnum is ook een belangrijk geneesmiddel te voorkoming van miskramen, net als Sabina juniperus (de Zevenboom, een soort jeneverbes). Sabina past verder meer bij overvloedige bloedingen met grote hoeveelheden stolsels. Bij langdurige bloedingen met helderrood, vloeibaar bloed zonder veel pijnklachten, kies ik vaak voor Millefolium (het Duizendblad), dat ook bij neusbloedingen en bloedingen na de bevalling goed werkt. Bij hardnekkige menstruatiebloedingen zijn ook Senecio aureus (het Gulden kruiskruid) en Erigeron (de Canadese fijnstraal) goede alternatieven. Senecio is ook geschikt voor jonge meisjes bij wie de eerste menstruatie maar niet wil komen.

Premenstrueel Syndroom (PMS)
In de periode voorafgaand aan de menstruatie hebben veel vrouwen last van pijnlijke opgezette borsten, buikpijn, rugpijn, veel vocht vasthouden èn emotionele instabiliteit met prikkelbaarheid en somberheid. Al deze klachten samen worden Premenstrueel Syndroom genoemd. Er zijn een paar uitstekende homeopathische PMS-geneesmiddelen:
Sepia officinalis (de zeekat) wordt gebruikt als de stemmingswisselingen overheersen met geïrriteerdheid, huilen en de behoefte om alleen te zijn. Als de prikkelbaarheid gepaard gaat met een opgezwollen gevoel door het vasthouden van vocht, is Helonias dioica (de Gele duivelsbeet) vaak het beste geneesmiddel. Conium maculatum (de Gevlekte scheerling) wordt vooral gebruikt bij pijnlijke borsten voor de menstruatie en Stannum metallicum (tin) is weer een uitstekend middel bij premenstruele somberheid en een gevoel van lichamelijke slapte en uitputting.

Deze aflevering stond geheel in het teken van specifieke vrouwenklachten, hopelijk was het ook voor de mannen interessant om te lezen.

Homeopathie van A tot Z: Lippen-Littekens-Maag

Veel minerale, dierlijke en plantaardige stoffen die in de natuur voorkomen veroorzaken vergiftigingsverschijnselen als mensen ze zouden innemen, met andere woorden: mensen worden er ziek van. Homeopathische geneesmiddelen, die van deze stoffen worden gemaakt, bevatten geen giftige stoffen meer maar slechts een soort afdruk, zoals een foto, van de oorspronkelijke stof. Deze homeopathische afdruk herkent het lichaam als een soort “daderprofiel”: het lichaam herkent de dader van zijn klachten en reageert daarop met een genezingsreactie.

Welke homeopathische middelen passen het best bij lipkloven, littekens en maagklachten? Hier volgen de antwoorden:

Lippen
Om de lippen goed vet en soepel te houden, kun je een stick gebruiken op basis van eucerine, cacaoboter of calendula (goudsbloem). Uitdroging en beschadiging door zonlicht en koude wind en scherp eten kan hiermee vaak worden voorkomen. Soms werken deze sticks onvoldoende en kunnen kloofjes en scheurtjes in de lippen erg hardnekkig en pijnlijk zijn. Dan kan een homeopathisch geneesmiddel uitkomst bieden.

Natrium muriaticum is bijvoorbeeld een belangrijk middel bij lipkloven, maar ook bij koortsuitslag. Daarnaast worden Nitricum acidum, Sulphur en Arum triphyllum (gemaakt van de aronskelk) veel gebruikt. Een bijzonder middel is Cundurango, de condorliaan (de bekende tuinplant de maagdenpalm is hier familie van). Cundurango is vooral werkzaam bij mensen met maagklachten en die overal pijnlijke kloofjes hebben bij meerdere lichaamsopeningen.

Littekens
Een litteken is een stugge, harde bindweefselmassa die de ruimte opvult tussen de wondranden na een huidbeschadiging of een operatie. Deze littekens inmasseren met zalven die calendula of grafiet bevatten, heeft zeker effect als hiermee in een vroegtijdig stadium wordt begonnen en zeker een aantal maanden wordt volgehouden. Homeopathische geneesmiddelen werken het beste van binnenuit, dus niet door ze op te smeren, maar door homeopathische korrels te slikken.

De belangrijkste middelen bij verzachting van littekens zijn:

 • Graphites (grafiet) bij harde littekens en dan niet alleen bij littekens op de huid, maar ook bij inwendige littekens.
 • Antimonium crudum (grauwe spieglans) werkt op littekens met eeltvorming.
 • Calcium fluoricum is vooral geschikt bij verkalkte littekens, bijvoorbeeld op het trommelvlies na herhaalde middenoorontstekingen.

Maagklachten
Bij aanhoudende maagklachten -zeker met pijn, overgeven, afvallen, veranderde ontlasting- is het belangrijk om door de huisarts of specialist een eventuele oorzaak te laten vaststellen. Zuurremmers, zoals het bekende omeprazol, of een meervoudige kuur tegen de helicobacterbacterie die bij maagzweren wordt aangetroffen zijn vaak effectief, maar soms is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij lichte maagklachten helpt het vermijden van prikkelende voeding, tabak en sommige medicijnen (zoals ibuprofen en diclofenac). Een goedgekozen homeopathisch maagmiddel moet  klachten als maagzuur, opgeblazen gevoel en winderigheid helpen bestrijden.

Homeopathische middelen die ik zelf vaak voorschrijf zijn:

 • Lycopodium (wolfsklauw) bij zuurbranden, een opgeblazen buik en winderigheid. Het past bij mensen die opzien tegen veranderingen en nieuwe situaties.
 • Nux vomica (braaknoot) bij misselijkheid en overgeven. Vooral werkzaam bij drukke en ongeduldige mensen.
 • Argentum nitricum past bij gespannen, nerveuze, angstige mensen met steeds terugkerende maagzweren.
 • Robinia wordt gebruikt als vooral het maagzuur overheerst.
 • China officinalis (kinine) versnelt de vertering in de maag en verbetert het opgeblazen gevoel.
 • Antimonium crudum is ook heel geschikt bij kinderen. Het helpt bij klachten doordat de patiënt te grote brokken doorslikt zonder afdoende te kauwen.

Bij maagklachten is een specialistische behandeling soms niet te vermijden, maar als het mogelijk is, is homeopathie een patiëntvriendelijk alternatief.

Homeopathie van A tot Z: Keelpijn-Kneuzingen-Koortslip

In deze aflevering over kleine maar lastige aandoeningen staat de homeopathische aanpak van keelpijn, kneuzingen en koortsuitslag centraal. Uiteraard geldt weer: bij twijfel en bij aanhoudende klachten uw arts raadplegen.

Keelpijn
Je kunt pijn in je keel krijgen door teveel praten, rook of scherp eten, maar keelpijn die doorzet wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een verkoudheidsvirus dat zich ook graag in de neus en de luchtpijp nestelt. De welbekende gevolgen van een verkoudheidsvirus zijn een rauwe keel, snotteren en hoesten. Vaak is gewoon uitzieken de enige remedie. Ter ondersteuning kan iedereen uit het grote aanbod aan gorgeldrankjes en zuigtabletten zijn eigen keus maken. Over de werkzaamheid hiervan voor de genezing zijn de meningen nog altijd verdeeld, maar door ergens op te zuigen ontstaat extra speeksel waardoor de keel gesmeerd wordt. Ook iets meer drinken heeft dit effect. Het is beter om suiker en melkproducten te vermijden, want dat zorgt voor extra slijm in de keel.

In mijn eigen praktijk heb ik goede ervaringen met specialistische homeopathische middelen als Quillaya en Saponaria (zeepkruid), hiermee kan een keelverkoudheid vaak in de kiem worden gesmoord. Het is dus wel raadzaam om hier op tijd mee te beginnen.

Als vergrote keelamandelen de oorzaak zijn van terugkerende keelklachten zijn middelen als Barium carbonicum, Agraphis (wilde hyacinth) en Mercurius (bij ontstekingen) zeer effectief. Met deze homeopathische geneesmiddelen kan het operatief laten verwijderen van de amandelen vaak voorkomen worden.

Kneuzingen
Bij alle bloeduitstortingen, zwellingen en kneusplekken is Arnica montana (valkruid) het homeopathische middel van de 1e keus. Arnicazalf kan op deze plekken worden gesmeerd, maar pas op: deze zalf níet op open wonden smeren! Het beste is het echter om Arnicatabletten te slikken.Naast Arnica geef ik in mijn praktijk ook het madeliefje (Bellis perennis, werkt goed op diepere weefsels), de smeerwortel (Symphytum, werkt goed bij spierkneuzingen en oogletsel) en sintjanskruid (Hypericum, prima middel bij zenuwletsel).

Koortslip
Koortsuitslag wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Heb je dit virus eenmaal in je lichaam dan raak je het haast niet meer kwijt. Bij koorts, teveel zon, huidbeschadiging, stress neemt dit virus zijn kans (weer) waar om toe te slaan. De koortsuitslag ontstaat meestal op de lippen en rond de mond, soms zelfs tot op en in de neus. Het kondigt zich aan met een pijnlijk en branderig gevoel, waarna spoedig blaasjes ontstaan die na enige dagen weer indrogen.

De gewone behandeling bestaat uit insmeren met Zinkzalf, eventueel aangevuld met Aciclovir, een virus remmende stof.

Het beste homeopathische geneesmiddel is Natrium muriaticum (gemaakt van gewoon zout). Het vermindert de omvang en de duur van de uitslag en wat belangrijker is: het herpesvirus steekt daarna minder vaak de kop weer op. Behandeling en preventie in één keer! Zo is homeopathie op zijn best!

Homeopathie van A tot Z: Ischias en jicht

In het zesde deel van deze alfabetische miniserie komen we bij de I van Ischias en de J van jicht.

In het zesde deel van deze alfabetische miniserie komen we bij de I van Ischias en de J van jicht.

Ischias
Beklemming van de ischiaszenuw kan heftige pijnklachten in het been veroorzaken. Deze heupzenuw loopt aan de achterbuitenzijde van de bil via het bovenbeen naar de voet. Afklemming van deze zenuw kan ontstaan door een uitstulping van een tussenwervelschijf. In dat geval noemen we het een hernia en hiervoor is specialistische hulp in een ziekenhuis vereist. Bij afklemming van deze heupzenuw ter hoogte van de bil of het dijbeen door een andere oorzaak noemen we het ischias. Welke oorzaak voor deze beklemming zorgt, is meestal niet te vinden. Soms raakt de zenuw beklemd door een verrekking of een verkeerde beweging. Het gevolg hiervan is heftige pijn vanuit de bil uitstralend langs het bovenbeen naar beneden.

De behandeling van ischias bestaat uit rust, voorzichtige oefeningen, fysiotherapie en pijnstillers, maar daarnaast kan ook homeopathie verlichting geven. Een goed homeopathisch middel tegen ischias moet passen bij de speciale kenmerken van de aandoening, bijvoorbeeld zitten de klachten rechts of links, is er verbetering door warmte of kou, door strekken of buigen, etc.

Een paar voorbeelden zijn:
– Aconitum (Monnikskap) wordt gebruikt bij acute ischias, vooral als de ischias optreedt na inwerking van kou. De pijn maakt de patiënt onrustig en angstig en is ’s nachts erger en door iedere beweging.
– Colocynthis (Kolokwintpompoen) past vooral bij linkszijdige ischias met “trekkende, scheurende, schietende” pijn. De klachten verbeteren door warmte en liggen op de pijnlijke kant.
– Gnaphalium (Everlasting Flower, een soort droogbloem) past juist weer bij rechtzijdige pijnklachten met een doof gevoel en krampaanvallen in het been.
– Belladonna (Wolfskers) heeft de voorkeur bij acute aanvallen van ischiaspijn die ook net zo acuut weer verdwijnen.
Tot slot een paar homeopathische middelen voor bijzondere omstandigheden: Kalium bichromicum bij weersverandering, Iris versicolor na griep, Valeriana officinalis tijdens de zwangerschap en Zincum metallicum na oververhitting.

Jicht
Door ophoping van urinezuurkristallen (afbraakproducten van eiwitten) in het bloed kan een jichtaanval optreden in bepaalde gewrichten (vaak in de grote teen) met zwelling, warmte en heftige pijn. Het immuunsysteem van het lichaam reageert namelijk op deze kristallen alsof het schadelijke indringers zijn en vormt antistoffen die zo’n ontsteking veroorzaken.

Vroeger werd jicht de “Earl’s disease” genoemd, omdat het vooral voorkwam bij Bourgondische eters zoals graven, hertogen en de gegoede burgerij. Misschien heeft u ooit die aflevering van “Schone schijn” op de televisie gezien, waarin Hyacinth Bucket haar man Richard met verband om zijn voet laat rondlopen om iedereen te laten geloven dat hij jicht zou hebben. Jicht was volgens Hyacinth een chique ziekte, een ziekte waarmee je kunt laten zien dat je tot de hogere kringen behoort!

Het eten van veel dierlijke producten zoals melk, (orgaan)vlees en kaas levert veel urinezuren op en in combinatie met alcohol een verhoogde kans op jicht. Tegenwoordig zien we jicht ook vaak als bijwerking van medicijnen, bijvoorbeeld bij plastabletten. Naast een dieet en pijnstillers kan de huisarts middelen als colchicine en allupurinol adviseren.

Homeopathische geneesmiddelen kunnen zeer effectief zijn bij jicht, zowel bij de acute aanval als preventief. Dulcamara (Bitterzoet) wordt bijvoorbeeld gebruikt bij jicht en reumatische klachten door koud vochtig weer en door afkoeling. Colchicum autumnale (Herfsttijloos, de herfstkrokus) is ook een uitstekend homeopathisch jichtmiddel. Het past bij sensitieve mensen die uiterst gevoelig reageren op ruw gedrag en op licht, geluid en geuren. Overigens: het eerder genoemde colchicine wordt door deze plant geproduceerd.

Goede preventieve middelen die verdikkingen in de gewrichten kunnen voorkomen zijn Ammonium phosphoricum en Benzoïcum acidum.

Ischias en jicht zijn lastige en erg pijnlijke kwalen. Erg vervelend dus om hierdoor geplaagd te worden. Een geluk bij een ongeluk: beiden blijken goed op homeopathische middelen te reageren.

Homeopathie van A tot Z: Haaruitval-Hahnemann

Op reis door het alfabet zijn we in het vijfde deel van deze serie aanbeland bij de H van Haaruitval, maar ook bij de H van Homeopathie en haar grondlegger Hahnemann.

Op reis door het alfabet zijn we in het vijfde deel van deze serie aanbeland bij de H van Haaruitval, maar ook bij de H van Homeopathie en haar grondlegger Hahnemann.

Haaruitval
Bijna iedereen vindt het heel vervelend als zijn of haar haar ineens dunner wordt, als er bij het kammen grote bossen haar verdwijnen en er zelfs kale plekken ontstaan. Haaruitval kan worden veroorzaakt door huidziektes, chemische stoffen en hormonale verstoringen (zwangerschap, schildklieraandoeningen). Het is vaak moeilijk te achterhalen wat de precieze oorzaak is, maar ook als die oorzaak wel bekend is, blijft het een lastig te behandelen kwaal.

Toch zijn in een aantal gevallen goede resultaten te behalen met homeopathische geneesmiddelen:
– Phosphoricum acidum wordt gebruikt bij haaruitval na heftige emoties en intens verdriet.
– Sepia bij haaruitval in de menopauze.
– Lachesis (gemaakt van het gif van de bosmeesterslang) bij haaruitval in en na de zwangerschap.
– Barium carbonicum en Silicea zijn geschikt voor jonge mensen die teveel haar verliezen.
Ook zijn er homeopathische middelen die precies passen bij haarverlies op specifieke plekken van het lichaam, zoals de baardstreek, de snor, de bakkebaarden of de schaamstreek. Thuja occidentalis (de Westerse levensboom), ook bekend als middel tegen wratten, werkt bijzonder genoeg bijvoorbeeld bij haaruitval van de buitenzijde van de wenkbrauwen.

Hahnemann
Samuel Hahnemann leefde van 1755 tot 1843. Hij was een geniale onderzoeker, arts en apotheker afkomstig uit de omgeving van Dresden in het vroegere Oost-Duitsland. Het basisprincipe van de homeopathie, “hetzelfde genezen met hetzelfde”, ontdekte hij door proeven te nemen met kinabast. Kinine, gemaakt uit kinabast, werd toen gebruikt als geneesmiddel tegen malaria. Hahnemann ontdekte dat toen hij kinine innam zonder malaria te hebben, malariaverschijnselen ging vertonen. Proeven met andere stoffen versterkten hem in zijn ideeën. Heel erg giftige stoffen zijn ongeschikt om zomaar in te nemen en zo kwam Hahnemann op het idee deze stoffen sterk te verdunnen en krachtig te schudden na elke verdunning om de giftige werking te verminderen. Tot zijn verrassing bleken zijn geneesmiddelen daarna nog beter te werken. Hahnemann werkte in heel Europa met de door hem verder ontwikkelde homeopathische behandelwijze en werd vooral bekend door de geweldige resultaten van homeopathie bij de grote cholera- en pestepidemieën. Hij was tot op hoge leeftijd actief als homeopathisch arts en als leermeester voor vele collega-artsen. Hij overleed op 88-jarige leeftijd in Parijs.

Homeopathie
Homeopathie is een behandelmethode met geneesmiddelen die op speciale homeopathische wijze zijn bereid uit natuurlijke producten, zoals dierlijke stoffen, planten en mineralen. Door een sterke verdunning en een intensieve bewerking (het potentiëren) wordt de schadelijke en giftige werking van de natuurlijke grondstof weggenomen en ontstaat een werkzaam geneesmiddel.

Hoe kan zo’n sterk verdund geneesmiddel nu werken? Niemand weet het eigenlijk, maar een goede verklaring zou kunnen zijn, dat er tijdens het verdunnen en schudden van de vloeistof een soort foto of vingerafdruk van de oorspronkelijke stof ontstaat. Als dit homeopathische middel past bij de specifieke klachten van de patiënt en aansluit bij zijn totale karakter, zal het lichaam deze homeopathische afdruk herkennen. Hierdoor wordt het lichaam van binnenuit gestimuleerd om te herstellen en te genezen.

Op de website staat nog meer informatie over Hahnemann, homeopathie en meer H-onderwerpen zoals hoest, hooikoorts, hartkloppingen, hoge bloeddruk, hyperventilatie, huilbabies en hoofdpijn.

Homeopathie van A tot Z: Examenvrees-Faalangst-Griep

Dit is alweer de vierde aflevering van deze serie. Nog steeds geldt: bij twijfel niet zelf blijven dokteren, maar een arts raadplegen! In deze aflevering: examenvrees en faalangst, en griep.

Dit is alweer de vierde aflevering van deze serie. Nog steeds geldt: bij twijfel niet zelf blijven dokteren, maar een arts raadplegen!

Examenvrees en Faalangst
Iedereen heeft wel eens iets gemerkt van de lichamelijke reacties die ontstaan bij een naderende vuurproef zoals een sollicitatiegesprek of een examen. Gespannen onrust, slecht slapen, knikkende knieën, droge mond, hartkloppingen, zweten en vaak naar de w.c. moeten, zijn de bekendste verschijnselen.

Ook bij een bezoek aan de tandarts, een optreden voor een zaal of bijvoorbeeld bij een vliegreis kunnen dit soort reacties ontstaan. Ze worden veroorzaakt door angstige gedachten aan wat er allemaal wel niet mis zou kunnen gaan.

Beproefde homeopathische middelen bij examenvrees, plankenkoorts en allerlei vormen van faalangst zijn:
Gelsemium (Carolinajasmijn) dat veel wordt gebruikt als een verlammend gevoel overheerst gecombineerd met knikkende knieën, neiging tot diarrhee en de behoefte om je ergens aan vast te houden. Een typische Gelsemiumsituatie is bijvoorbeeld een optreden bij Idols-achtige talentenjachten: voor veel van de deelnemers is dit hun eerste optreden voor een grote zaal en ze worden dan ook nog eens beoordeeld door een strenge jury. Daarom is ook bij rijexamens Gelsemium het middel van de eerste keus!
Argentum nitricum (Zilvernitraat) past vooral bij mensen die overal beren op de weg zien. Deze mensen voelen een angstige onrust met verkramping, gespannenheid en hartkloppingen. Bij zangers met plankenkoorts kan soms zelfs de stem wegvallen.
Argentum nitricum is juist weer het nummer 1-middel bij vliegangst. Het past bij mensen die bij elk piepje van het vliegtuig denken dat het ieder moment neer kan storten.
Silicea (kiezelzuur, vuursteen) is een goed homeopathisch middel voor mensen die het belangrijk vinden om goed over te komen. Ze zijn bang om uitgelachen te worden als ze op moeten treden in het openbaar. Kenmerkend voor hen zijn de zweethanden. Silicea is een beproefd middel voor scholieren die doodsangsten uitstaan als ze een spreekbeurt voor de klas moeten houden.

Griep
De echte griep wordt veroorzaakt door influenzavirussen. Ieder jaar zijn er weer één of twee nieuwe influenzavarianten op de wereld. Startpunt van de griep is meestal Azië en dan met name China. Soms komt de griep ook uit andere landen, zoals in 1918 bij de Spaanse griep en in 2009 bij de Mexicaanse griep.

Net als bij vele andere virussen waarvan we ons “grieperig” kunnen voelen, treden klachten op van verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, misselijkheid en soms diarrhee. In tegenstelling tot de gewone verkoudheidsvirussen duurt de griep langer (zeker een week) en gaat de griep gepaard met flinke koorts. Vooral vanwege de verraderlijke complicaties, zoals longontsteking, is er zoveel aandacht voor de preventieve inenting van risicogroepen.

Om de weerstand tegen virussen te verhogen kunnen natuurlijke middelen zoals vlierbes, Echinacea, vitamine C en zink (in zuigtabletten) gebruikt worden.

Homeopathische geneesmiddelen die door de jaren heen hun effect hebben bewezen bij griepachtige verschijnselen zijn:
Aconitum (monnikskap), Belladonna (wolfskers) en Ferrum phosphoricum (ijzerfosfaat) om in de beginfase de koorts af te remmen.
Eupatorium perfoliatum (waterhennep) werkt uitstekend op de spierpijnen bij griep en het gevoel geradbraakt te zijn.
Gelsemium (Carolinajasmijn) is vooral effectief als de vermoeidheid, slapte en griephoofdpijn op de voorgrond staan.

Tijdens de Spaanse griepepidemie in 1918 zijn zeer veel mensen aan de gevolgen van die griep overleden. Gelsemium bleek toen het meest succesvolle homeopathische middel in het verminderen van het aantal complicaties. Tegenwoordig worden bij een longontsteking antibiotica gegeven, onmisbare geneesmiddelen bij dergelijke ontstekingen, maar helaas in 1918 nog niet uitgevonden. Homeopathische geneesmiddelen waren daarom toen heel belangrijk bij het bestrijden van epidemieën.

Tegenwoordig kunnen we antibiotica en homeopathische geneesmiddelen heel succesvol combineren, waardoor het aantal slachtoffers van de griep hopelijk nooit meer zo groot wordt als toen.

Homeopathie van A tot Z: Concentratieproblemen-Darmkrampen

Ook in de derde aflevering van deze serie met kleinere, onschuldige maar lastige kwaaltjes weer veel homeopathische tips. Bij hardnekkige klachten natuurlijk wel een arts raadplegen! In deze aflevering: concentratieproblemen, darmkrampen bij baby’s, darmkrampen bij volwassenen en diarree op reis.

Ook in de derde aflevering van deze serie met kleinere, onschuldige maar lastige kwaaltjes weer veel homeopathische tips. Bij hardnekkige klachten natuurlijk wel een arts raadplegen!

Concentratieproblemen
Het lijkt tegenwoordig steeds vaker voor te komen dat kinderen moeite hebben om in de klas bij de les te blijven, ze zijn drukker en sneller afgeleid. Er wordt wel eens gezegd dat dit komt doordat kinderen tegenwoordig veel te veel suiker eten. Volgens anderen komt dat doordat we in een “zap-cultuur” leven: we concentreren ons niet meer op een programma, maar zappen naar een andere zender als het een beetje saai wordt. Wat de oorzaak ook mag zijn, er zijn verschillende goede homeopathische middelen om, zowel bij kinderen als volwassenen, de concentratie te verbeteren. Bij nerveuze, oververmoeide schoolkinderen en studenten wordt bijvoorbeeld Kalium phosphoricum voorgeschreven. Als het te snel afgeleid zijn het hoofdprobleem is, valt de keuze meer op Sinapis alba (gemaakt van witte mosterd) en bij gebrek aan ambitie en wilskracht op Picrinicum acidum. Heeft iemand moeite om de aandacht erbij te houden tijdens het autorijden, dan kan Germanium metallicum uitkomst bieden.

Darmkrampen bij baby’s
Slapeloze nachten en wanhopige ouders met een ontroostbaar kind, dat is het beeld van een huilbaby met darmkrampjes. Een belangrijke oorzaak hiervan bij baby’s is te veel lucht in de darmpjes waarbij de darmpjes nog niet goed in staat zijn om dit te verwerken. Het kan helpen om de voeding wat aan te passen en de baby regelmatig flink te laten boeren en vaak verdwijnen de krampjes vanzelf, als het kindje wat ouder wordt. In de tussentijd kan een homeopathisch middel snel helpen.

Het goede homeopathische middel moet passen bij de individuele symptomen: zijn de darmkrampjes vooral ‘s nachts of overdag; is er diarree of juist verstopping, zorgt de pijn er voor dat de baby zich overstrekt of juist ineen krimpt, wil ze rondgedragen worden of liever niet worden getroost.

Darmkrampen bij volwassenen
Bij chronische darmkrampen zonder duidelijke oorzaak wordt vaak de diagnose spastische dikke darm gesteld. Deze aandoening wordt ook wel PDS (prikkelbare darmsyndroom) of IBS (irritable bowel syndrome) genoemd. Het is niet duidelijk waar het precies door ontstaat, maar het kan beginnen na een stressvolle periode met veel emoties of door langdurig verkeerde eetgewoontes. Vezelrijke voeding is belangrijk voor een vlotte stoelgang, maar let op: teveel vezels kunnen ook weer voor méér pijnlijke krampen zorgen.

Een belangrijke groep homeopathische geneesmiddelen bij een prikkelbare darm zijn de magnesiumverbindingen. Ze passen bij mensen die een hekel hebben aan confrontaties en conflicten, het liefst gaan ze ruzies uit de weg. Verdere magnesiumsymptomen zijn: niet uitgerust wakker worden, dromen over water en klachten door melkproducten.

Diarree op reis
Reizigersdiarree kan je vakantie letterlijk behoorlijk verzieken. Iedereen die op reis gaat naar de (sub)tropen of landen met slechte hygiëne raad ik aan om enkele malen per week 2 korrels Arsenicum album C30 te slikken. Mijn ervaring is dat de kans op een darminfectie met diarree daardoor een stuk kleiner wordt.

Homeopathie van A tot Z: Bedplassen-Blessures-Bijholtes

Ook in deze aflevering gaan we weer alfabetisch langs kleine, maar lastige kwaaltjes, waarbij een homeopathische aanpak uitkomst kan bieden: bedplassen, blessures en verwondingen en bijholteontstekingen.

Ook in deze aflevering gaan we weer alfabetisch langs kleine, maar lastige kwaaltjes, waarbij een homeopathische aanpak uitkomst kan bieden.

Bedplassen
De meeste kinderen krijgen voor het 4e levensjaar genoeg controle over hun blaassluitspier om het ook in hun slaap droog te houden. Als dat op wat oudere leeftijd nog steeds niet gelukt is, kan het kind er echt last van krijgen. Het is natuurlijk niet prettig om steeds maar weer in een nat bed wakker te worden. Een kind kan zich onzeker gaan voelen ten opzichte van leeftijdgenootjes en er heel erg tegenop gaan zien om op schoolkamp of uit logeren te gaan.

Het probleem is meestal in één keer opgelost als de besturing van de blaas een definitief plekje in de hersenen heeft gekregen. Een heel geschikt homeopathisch middel om dit proces te versnellen is Causticum (gemaakt van gebrande marmerkalk). Dit middel verbetert de zenuwgeleiding van blaas naar hersenen, zodat de prikkel om de plas op te houden ook aankomt in de allerdiepste slaap, ongeveer een uur na het inslapen. Andere beproefde homeopathische middelen bij bedplassen zijn Pulsatilla (wildemanskruid), Equisetum (paardenstaart), Zincum en, bij oudere jongens en meisjes, Kalium carbonicum.

Blessures en verwondingen
Bij kneuzingen, zwellingen en blauwe plekken is Arnica montana (het valkruid) onovertroffen. Iedereen die ooit zijn beurse, blauwe plekken heeft zien verdwijnen als sneeuw voor de zon na het innemen van enkele korrels Arnica, zal dit wondermiddel onmiddellijk aan zijn huisapotheek toevoegen. Bij diepere kneuzingen zoals na een operatie of na een bevalling kunt u zich wenden tot een familielid uit dezelfde plantenfamilie als van Arnica, namelijk tot Bellis perennis, oftewel het madeliefje.

Voor een sneller herstel van botbreuken kan Symphytum (smeerwortel) goede diensten bewijzen. Bij bijt- en steekwonden kunt u beter Ledum palustre (moerasrozemarijn) gebruiken en bij spier- en peesblessures  Ruta (wijnruit).

Bijholteontstekingen
In de botstructuur van de schedel zitten achter, onder en boven de ogen diverse luchtgaten. Deze luchtgaten, neusbijholtes of sinussen genoemd, geven het hoofd een lichte, maar solide constructie. De relatief zware hersenen worden zo goed beschermd, maar het hoofd wordt niet te zwaar om gedragen te worden door de nek. Wat is het menselijk lichaam toch effectief geconstrueerd!

Wat misschien iets minder goed gelukt is aan die neusbijholtes is dat ze verstopt kunnen raken. Door een vernauwing en/of een grote hoeveelheid snot, bijvoorbeeld bij een fikse verkoudheid, neuspoliepen of een allergie, kunnen de holtes overvol raken en gaan ontsteken. Zo’n ontsteking kan gepaard gaan met hoofdpijn, kaakpijn, een verstopt gevoel en taai snot met soms wat bloed erin.

Een homeopathisch middel bij neusbijholteontsteking (sinusitis) hoort snel te werken en de kans op herhaling te verkleinen. De beste middelen in de dagelijkse praktijk zijn: Belladonna, bij gezwollen slijmvliezen en heftige pijn; Kalium bichromicum, bij taai slijm en pijn boven de neus; Cinnabaris, bij rode ogen en pijnlijke oogkassen en traanbuizen; Hydrastis, bij taai en bloederig geel snot.

Homeopathie van A tot Z: Aambeien-Acne-Aften

In de komende afleveringen veel aandacht voor de homeopathische aanpak van kleine (maar vaak lastige!) kwaaltjes, en wel in alfabetische volgorde. Ditmaal aambeien, anuskloofjes, acne en aften.

In de komende afleveringen veel aandacht voor de homeopathische aanpak van kleine (maar vaak lastige!) kwaaltjes, en wel in alfabetische volgorde: dus van aambeien tot zuurbranden en van acné tot (wie weet) zweetvoeten. Uiteraard geldt ook bij kleine, ogenschijnlijk onschuldige, kwaaltjes het aloude advies: raadpleeg bij aanhoudende klachten uw arts.

Aambeien en anuskloofjes
Wie regelmatig flink moet persen tijdens de stoelgang, loopt het risico uiteindelijk last te krijgen van aambeien. Door het persen wordt namelijk zoveel druk uitgeoefend op de bloedvaten rond de anus, dat die bloedvaten verwijde spataderen worden: aambeien.

De aambeien zelf zijn vaak pijnloos, echter als er bij de volgende stoelgang weer stevig geperst moet worden, ontstaan hierdoor vaak scheurtjes en bloedingen en die voelt u wel!
Om aambeien te voorkomen is het nodig om te zorgen voor een vlotte, niet prikkelende stoelgang. Dat is bijvoorbeeld te bereiken met vezelrijke voeding, voeding die veel fruit, groente en volkerenproducten bevat. Veel water drinken is ook belangrijk. Ook als u al aambeien heeft, is een dergelijk voedingspatroon aan te raden: u hoeft dan minder te persen. Verder is het belangrijk de anus goed schoon te houden; bij pijn en jeuk kunnen zitbaden verlichting geven.

Om de klachten van aambeien te verlichten, is het belangrijkste homeopathische middel Hamamelis virgiana (virginische toverhazelaar). Daarnaast wordt Paeonia (pioenroos) en Collinsonia (Canadese gruiswortel) gebruikt bij aambeien na de zwangerschap; Millefolium (duizendblad) wordt gebruikt bij bloedende aambeien.

Naast aambeien kunnen bij stevige stoelgang ook kleine scheurtjes in de anus ontstaan, anuskloofjes. Ook hiervoor geldt: zorg voor een smeuige stoelgang met vezelrijke voeding. Daarnaast zie ik in mijn homeopathische praktijk goede resultaten met Ratanhia, een homeopathisch geneesmiddel gemaakt van een Peruviaanse peulvrucht. (Een familielid van deze peulvrucht zit in tijgerbalsem, een bekend smeersel tegen spierpijn.) Heel effectief zijn ook Nitricum acidum (salpeterzuur) en Paeonia.

Acne
Acne, oftewel jeugdpuistjes, ontstaan door ontsteking van de talgklieren in de huid. Door hormoonstoornissen, en dan vooral door de mannelijke hormonen, wordt door de talgklieren meer talg (huidvet) geproduceerd. Dit kan de talgklier verstoppen, er ontstaat een meeëter, die vervolgens ontstoken kan raken door bacteriën op de huid.

Acne ontstaan vooral in het gezicht en op de schouders en de rug. Ze kunnen pijnlijk zijn, jeukend, ontsierend en er ontstaan soms lelijke littekens. Heel vervelend is daarnaast dat acne nu juist voorkomen in een periode van je leven, dat je dergelijke uiterlijke afwijkingen heel slecht kunt gebruiken, namelijk in de puberteit. Het leven is dan al ingewikkeld genoeg. Echter, ook op latere leeftijd, ontstaan nog wel eens puistjes.

Uitgangspunt voor de homeopathische behandeling van acne is genezing van binnenuit. De homeopathische geneesmiddelen die hiervoor worden gebruikt zijn vaak gemaakt van minerale verbindingen met zwavel en jodium: Sulfur, Hepar sulphuris, Sulfur iodatum, Kalium iodatum en Arsenicum iodatum. Bij acne die verergeren vóór de menstruatie wordt Sepia (gemaakt van een soort inktvis) voorgeschreven, bij puberjongens met puistjes: Kalium bromatum.

Aften
Aften zien eruit als kleine witte plekjes in de mondholte. Het zijn eigenlijk slijmvlieszweertjes, die vooral bij het eten erg pijnlijk kunnen zijn. Waarschijnlijk ontstaan aften door het breken van zogenaamde stress-eiwitten in het mondslijmvlies. Dit kan worden veroorzaakt door allerlei vormen van stress, zoals emoties, hormonale verschuivingen, maar ook door scherp eten. Het wil nog wel eens helpen de pijn te verlichten door de mond te spoelen met melk.

Het belangrijkste homeopathische middel bij aften is Borax (natriumtetraboraat), zowel bij kinderen als volwassenen. Daarnaast wordt Kalium chloratum, Mercurius en Cornus (kornoelje) veel gebruikt.