De geschiedenis van homeopathie

Homeopathie is een alternatieve geneeswijze, die is ontdekt en ontwikkeld door Samuel Hahnemann. Zijn ontdekking leidde tot een alternatieve medische behandeling die tegenwoordig wereldwijd verspreid is. Hieronder vindt u enkele artikelen over de geschiedenis van klassieke homeopathie, homeopathische medicijnen en de behandeling.

Homeopathie van A tot Z: Haaruitval-Hahnemann

Op reis door het alfabet zijn we in het vijfde deel van deze serie aanbeland bij de H van Haaruitval, maar ook bij de H van Homeopathie en haar grondlegger Hahnemann.

Homeopathie van A tot Z: Haaruitval-Hahnemann - Lees verder

Homeopathie ontdekt

Hoe kwamen (en komen) artsen er toch toe om op een gegeven moment homeopathie toe te gaan passen in hun praktijk? Laten we even een duik in de geschiedenis nemen:

Homeopathie ontdekt - Lees verder

Epidemieën

In het jaar 1835, op 80-jarige leeftijd, vertrok de grondlegger van de homeopathie, de arts Samuel Hahnemann, uit zijn geboorteland Saksen (waar hij na vele eerdere omzwervingen door Europa altijd weer naar was teruggekeerd) naar Parijs, waar hij met zijn jonge tweede echtgenote, Mélanie d’Hervilly, een rustige oude dag hoopte te vinden. De roem was hem echter vooruitgesneld, want binnen de kortste keren groeide zijn homeopathische praktijk aan de Rue de Milan no.1 uit tot de beroemdste van Europa; tot aan zijn dood in 1843 hield Hahnemann praktijk voor hertogen, prinsen en politici, maar ook voor de allerarmsten (van wie hij geen vergoeding wilde aannemen) en vanuit geheel Europa kwamen verzoeken van artsen om bij hem opgeleid te mogen worden.

Epidemieën - Lees verder

Homeopathie wereldwijd

Toen de arts Samuel Hahnemann, grondlegger van de homeopathie, in de eerste helft van de negentiende eeuw aanvankelijk vanuit zijn geboorteland Duitsland en later vanuit Parijs zijn collega-dokters onderwees in de grondbeginselen van de homeopathie, zal hij niet hebben kunnen vermoeden dat zijn leerlingen deze geneeswijze zo snel over de gehele wereld zouden verspreiden.

Homeopathie wereldwijd - Lees verder

Samuel Hahnemann

Durf zelfstandig te denken (“Audere Sapere”) was de lijfspreuk van de grondlegger van de homeopathie, Samuel Hahnemann. In 1795 werd hij in Meissen, in het door de Zevenjarige Oorlog verarmde Saksen, geboren als zoon van een porseleinschilder. Zijn buitengewone begaafdheid en gedrevenheid leverden hem sponsors op (o.a. de rector van het gymnasium) die hem in staat stelden geneeskunde te studeren in Leipzig en Wenen, daarnaast verdiende hij wat bij met vertalen van medische en scheikundige literatuur uit de hele wereld.

Samuel Hahnemann - Lees verder

Modern klassiek

Is er een plaats voor de homeopathische geneeskunst in de moderne tijd? Behandelmethoden worden immers steeds vernieuwd, geneesmiddelen worden steeds beter en veiliger, met antibiotica zijn vrijwel alle bacteriële infecties te bestrijden. Hierdoor is het in de gewone (reguliere) geneeskunde mogelijk om bij veel kwalen vrij trefzeker symptoomverlichting te geven.

Modern klassiek - Lees verder

Zachte heelmeesters

Voor de grondlegger van de homeopathie, de arts en scheikundige Samuel Hahnemann, klopte het spreekwoord niet dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken, integendeel: zachte heelmeesters waren juist genezers in de beste zin van het woord. In zijn beroemde Organon der Geneeskunst dat al in het begin van de negentiende eeuw verscheen en dat nog steeds door homeopathische artsen over de hele wereld gebruikt wordt, schreef hij al: “Het hoogste ideaal van genezen is een snel, zachtzinnig en duurzaam herstel van de gezondheid, op de kortste, betrouwbaarste en onschadelijkste wijze.”

Zachte heelmeesters - Lees verder