Homeopathie van A tot Z: Obstipatie

De werking van homeopathische geneesmiddelen verschilt wezenlijk van de werking van chemische en kruidengeneesmiddelen. Bij chemische en kruidengeneesmiddelen neemt u een kleine hoeveelheid van een bepaalde stof in, die vervolgens een aantal uren of dagen een geneeskrachtige werking heeft, maar daarna is het uitgewerkt. Zoals trouwe lezers inmiddels al weten worden ook homeopathische geneesmiddelen gemaakt van plantaardige, minerale of dierlijke stoffen. Echter, deze stoffen worden sterk verdund en, heel belangrijk, intensief bewerkt: het zogenaamde potentiëren. Hierdoor verdwijnt de oorspronkelijke stof en blijft alleen nog een afdruk van die stof over. Hoe kan zo’n homeopathisch geneesmiddel nu werken? Een goede vergelijking is misschien wel dat homeopathische geneesmiddelen werken als een reukspoor voor een speurhond. Het lichaam herkent in de afdruk van de oorspronkelijke natuurlijke stof de mogelijke oorzaak van zijn klachten. Deze herkenning geeft het zieke lichaam een prikkel tot herstel. En hoe beter het homeopathische middel past bij de zieke, hoe sneller en langduriger de genezingsreactie.

We zijn inmiddels met het alfabet aanbeland bij de O en bekijken deze keer wat homeopathie kan betekenen bij obstipatie, oftewel chronische verstopping.

Obstipatie
Allereerst iets over de oorzaken van obstipatie. Een te trage stoelgang kan veroorzaakt worden door slapte van de endeldarm, maar ook een zittende leefwijze, te weinig drinken, voedingsgewoonte en de leeftijd kan een oorzaak zijn. Gevolg hiervan: hardere ontlasting, steeds minder aandrang en door te veel persen kunnen aambeien en pijnlijke kloofjes ontstaan. Voldoende drinken, lichaamsbeweging en vezelrijke voeding (zoals bonen, pruimen, volkorenproducten, fruit, noten, lijnzaad) bevorderen een vlotte stoelgang. Obstipatie kan behoorlijk frustrerend zijn, zeker als verandering van voeding en leefwijze en ook (tijdelijke) laxeermiddelen geen blijvend effect hebben. Als bij verder medisch onderzoek geen afwijkingen zijn geconstateerd, kan de homeopathische aanpak zelfs in moeilijke en chronische gevallen vaak nog hulp bie

Homeopathie bij obstipatie
Zoals u zult zien, zijn er veel middelen die in aanmerking komen, allemaal aansluitend op de specifieke klachten die zich voordoen bij de verstopping. Alumina is bijvoorbeeld een middel passend bij een krachteloze endeldarm en geen aandrang. Het is een probaat middel bij zuigelingen en kleuters. Silicea wordt ook gebruikt bij weinig aandrang, maar dan bij hardnekkige verstoppingen, waarbij de ontlasting steeds weer terug glipt (wordt ook wel jojo-ontlasting genoemd).

Plumbum wordt gebruikt bij harde ontlasting en een luie darm met pijnlijke krampen. Homeopathische Opium werkt op een luie, trage darm zonder enige aandrang. Om nog even terug te komen op het begin van dit artikel: opium wordt gemaakt van de papaver en is in zijn oorspronkelijke vorm een kruidengeneesmiddel. Neemt u opium zonder homeopathische bewerking in, dan krijgt u juist last van verstopping!

Natrium muriaticum past bij een droge endeldarm met harde, moeilijk te lozen ontlasting en Anacardium is goed te gebruiken als zelfs zachte ontlasting moeizaam gaat, er is een gevoel alsof er een kurk in de endeldarm zit.

Magnesium muriaticum is een goed middel voor baby’s bij de overgang van borst- naar flesvoeding, als dit gepaard gaat met krampjes en harde, droge ontlasting. Phosphorus is een middel dat past bij sensitieve, nerveuze mensen, die last hebben van moeilijk eruit te krijgen, dunne, lange “potlood-ontlasting”. Nux vomica daarentegen past juist weer meer bij prikkelbare, ongeduldige mensen met frequente, maar vaak vergeefse aandrang met steeds kleine beetjes ontlasting. Het is een goed middel voor de darmen om te herstellen na langdurig gebruik van laxeermiddelen.

Graphites is heel geschikt voor vrouwen met obstipatie, die moeilijk kunnen afvallen, vaak veroorzaakt door een te trage schildklierwerking. Tenslotte zijn Lycopodium en Ambra grisea heel geschikt voor obstipatie die op reis ontstaat en bij stressvolle situaties.